Απάντηση Πύρρου Δήμα για την υπόθεση ντόπινγκ αλβανίδας αθλήτριας

Απάντηση Πύρρου Δήμα για την υπόθεση ντόπινγκ αλβανίδας αθλήτριας

Ο Πύρρος Δήμας, τριπλός Έλληνας Ολυμπιονίκης και Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας άρσης βαρών, χαρακτήρισε τον επικεφαλής της αλβανικής άρσης βαρών ως «αστείο», αφού κατηγόρησε την οικογένεια Δήμα και τους Έλληνες προπονητές για τα τελευταία θετικά κρούσματα ντόπινγκ στην Αλβανία.

Η γυναίκα στο επίκεντρο της διαμάχης, η πρωταθλήτρια Ευρώπης Ευαγγελία Βέλι, χαρακτήρισε επίσης τον Πρόεδρο της Αλβανικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών Elez Gjoza ως «ρατσιστή και ψεύτη».

Ο Δήμας είπε ότι η Ελλάδα δεν θα συμμετάσχει σε δύο επερχόμενες διοργανώσεις στην Αλβανία, επειδή «κανείς δεν αισθάνεται ασφαλής με αυτήν την ηγεσία [του Γκιόζα]».

Ο Gjoza είπε ότι τα σχόλιά του στράφηκαν εναντίον του αδελφού του Δήμα, του Οδυσσέα, και όχι του ίδιου του Δήμα και επέμεινε ότι οι Έλληνες προπονητές έφταιγαν για το ντόπινγκ των Αλβανών.

Υποστήριξε ότι οι Αλβανοί που προπονήθηκαν εκτος συνόρων και συγκεκριμένα στην Ελλάδα «έχουν χρησιμοποιήσει stanozolol... όπως οι Έλληνες αθλητές που είχαν πιαστεί πριν από πολλά χρόνια με την ίδια ουσία».

Ο Δήμας είπε ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών έχει οδηγήσει τον Gjoza στα δικαστήρια και είχε «ενημερώσει τους πάντες» για τις απόψεις του - τη Διεθνή Ομοσπονδία Άρσης Βαρών (IWF), την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Άρσης Βαρών (EWF) και τον Διεθνή Οργανισμό Δοκιμών (ITA).

"Αυτό το άτομο [ο Gjoza] είναι ένα αστείο και είναι ένα χάος που δεν χρειαζόμαστε στην άρση βαρών, αυτή η ηγεσία και άνθρωποι σαν αυτόν", είπε ο Δήμας, ο οποίος συμμετέχει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της IWF.

"Είναι λυπηρό γιατί είναι δεύτερη φορά με το ίδιο άτομο [ο Gjoza έχει κατηγορήσει την Ελλάδα ξανά για τα θετικά κρούσματα στο παρελθόν], αλλά αυτή τη φορά η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών θα απευθυνθεί στη δικαιοσύνη."

Ο Δήμας είπε ότι λόγω της κληρονομιάς του, «μερικοί άνθρωποι τον αντιμετωπίζουν σαν προδότη και είναι η καλύτερη δικαιολογία για αυτούς [τον Γκιόζα].

«Γι αυτόν οι αδερφοί Δήμα και οι Έλληνες είναι εχθροί του αλβανικού κράτους».

Ένα δείγμα που λήφθηκε μετά τη νίκη της Veli στα 55 κιλά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα Τίρανα, στις 29 Μαΐου, ήταν θετικό, αλλά η προσωρινή της αναστολή - ευρέως αναφερόμενη στα αλβανικά μέσα ενημέρωσης - δεν επιβεβαιώθηκε εντός των αγώνων από την ITA μέχρι αυτό το Σαββατοκύριακο .

Η είδηση της προσωρινής αναστολής δεν έχει δημοσιευθεί στον ιστότοπο ούτε της ITA ούτε της IWF.

Η ITA είπε ότι εργάζεται με «έναν πιο διαφανή και σαφή τρόπο άμεσης επικοινωνίας των αποφάσεων διαχείρισης αποτελεσμάτων».

Η Βέλι, η οποία έκανε και τις έξι άρσεις στα Τίρανα για το καλύτερο σύνολο της καριέρας της και αντιμετωπίζει αποκλεισμό εάν τεθεί σε αναστολή όταν κλείσει η υπόθεση.

«Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ καμία απαγορευμένη ουσία και θα αγωνιστώ μέχρι τέλους για να αποδείξω την αθωότητά μου».

Είπε ότι μια προηγούμενη υπόθεση ντόπινγκ εναντίον της, σε εθνικό επίπεδο το 2018, «τελείωσε υπέρ μου» και ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει περαιτέρω «καθώς η υπόθεση είναι υπό διερεύνηση και ανέλαβε ο δικηγόρος μου».

Αλλά τα σχόλια του Gjoza στα αλβανικά μέσα οδήγησαν στον Veli να τον αποκαλεί "ρατσιστή και ψεύτη" σε δημοσιεύματα εφημερίδων.

Σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Γκιόζα είπε ότι η Βέλι είχε βρεθεί θετική σε ίχνη στανοζολόλης και είχε αποκλειστεί προσωρινά από την Αλβανική ομοσπονδία και θα αποκλειστεί ισόβια εάν αποδειχθεί το αδίκημα.

Στη συνέχεια, ο Gjoza κατηγόρησε ευθέως τον Οδυσσέα Δήμα, αδελφό του Πύρρου.

Ένα έγγραφο υπογεγραμμένο από τον εθνικό προπονητή της Αλβανίας, Αρτούρ Λάγια, το λέει επίσης ότι ο Οδυσσέας Δήμας είχε "αρνητικό αντίκτυπο σε αθλητές και προπονητές".

«Η Veli χρησιμοποίησε ένα φάρμακο ή μια αμπούλα κατά καιρούς κατά την προετοιμασία της για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και μπορώ να σας πω ότι ένας Έλληνας προπονητής, ο Odise Dhima [η αλβανική εκδοχή του ονόματός του], ήταν παρών στο ξενοδοχείο που έμενε η αθλήτρια... και ένας άλλος αθλητής που βγήκε θετικός», είπε ο Gjoza σε συνέντευξή του.

Αυτός ο αθλητής ήταν ο Herlsjon Ismailanj, ο οποίος τερμάτισε ένατος για τη διοργανώτρια χώρα στα 67 κιλά ανδρών στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ο Ismailanj υποβλήθηκε σε τεστ από την εθνική υπηρεσία αντιντόπινγκ της Αλβανίας πριν από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και βγήκε θετικός.

Ο Gjoza είπε ότι το αποτέλεσμα έφτασε μετά το τέλος της διοργάνωσης, αλλά δημοσιεύματα τοπικών μέσων υποστηρίζουν ότι η αλβανική ομοσπονδία γνώριζε για το θετικό τεστ του Ismailanj και έπρεπε να τον είχε αποσύρει.

Ο Gjoza είπε ότι ο Ismailanj "έχει προπονηθεί και έχει έρθει σε επαφή με προπονητές και τον πρόεδρο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών".

«Είναι η δεύτερη φορά που μας συμβαίνει, τόσο στο Καζακστάν όσο και στα Τίρανα, να μας έρχονται αθλητές που προπονούνται στην Ελλάδα και να πιάνονται με ντόπινγκ».

Η αναφορά του στο Καζακστάν αφορούσε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IWF του 2014, όπου η Romela Begaj, ο Daniel Godelli και ο Hysen Pulaku βρέθηκαν θετικοί στη στανοζολόλη και αποκλείστηκαν.

Η Begaj έχασε το μετάλλιό της αφού έγινε η πρώτη Αλβανίδα σε οποιοδήποτε άθλημα που κέρδισε χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Αποβλήθηκε ξανά αφού βρέθηκε θετική στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα IWF 2017 στο Anaheim της Καλιφόρνια, όπου κέρδισε επίσης το χρυσό.

Ο Gjoza, Πρόεδρος της Αλβανικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών εκείνη την περίοδο, παραιτήθηκε το 2018 λόγω της δημόσιας κατακραυγής που ακολούθησε τη δεύτερη παράβαση ντόπινγκ της Begaj.

Όταν επέστρεψε στο αξίωμά του στις εκλογές τον Δεκέμβριο του 2020, μίλησε έντονα κατά του ντόπινγκ και είπε ότι όποιος βρεθεί θετικός θα αποκλειστεί από το άθλημα δια βίου στην Αλβανία.

Απέκλεισε ισόβια τον Arber Cercizi μετά από μια δεύτερη παράβαση, και επίσης απέκλεισε τον προπονητή του για πέντε χρόνια.

Ο Gjoza ενεπλάκη σε διαμάχες στις εκλογές της IWF, που επίσης φιλοξενήθηκαν στα Τίρανα, τον Ιούνιο, όταν ανέβηκε στη σκηνή, άρπαξε το μικρόφωνο και άρχισε να φωνάζει στους αντιπροσώπους μετά την αναβολή της διαδικασίας λόγω διαφωνίας σχετικά με την υποτιθέμενη αποχώρηση του Mohamed Jalood ως υποψήφιου για την προεδρία.

Ο Jalood έλαβε άδεια για να είναι υποψήφιος και κέρδισε τις εκλογές.

Ο Γκιόζα, παρά τα σχόλιά του για «ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών», αρνήθηκε ότι εμπλέκει τον Πύρρο Δήμα και είπε ότι «έβαλε αυτογκόλ» διαμαρτυρόμενος.

Ο Gjoza είπε ότι κατηγόρησε τον Οδυσσέα Δήμα και άλλους Έλληνες προπονητές.

«Πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι οι αθλητές που βρέθηκαν θετικοί στο Καζακστάν το 2014, Hysen Pulaku, Ronela Begaj και Daniel Godelli, προπονήθηκαν για δύο μήνες στην Ελλάδα πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

«Όσο για την Ευαγγελία Βέλι και τον προπονητή της, προπονήθηκε κανονικά στην Ελλάδα και έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά πρωταθλήματα το 2022, κάτι που απαγορεύεται κατηγορηματικά χωρίς την άδεια της αλβανικής ομοσπονδίας...

«Σας επαναλαμβάνουμε ότι όλοι οι αθλητές που προπονούνται στην Ελλάδα κάνουν χρήση μιας ουσίας που ονομάζεται σταναζολόλη, όπως οι Έλληνες αθλητές που είχαν πιαστεί πριν από πολλά χρόνια με την ίδια ουσία.

«Αυτό έχει κάνει την ομοσπονδία μας πολύ καχύποπτη για την ελληνική ομοσπονδία».

Η Αλβανία θα φιλοξενήσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Εφήβων κάτω των 23 ετών στο Δυρράχιο τον Οκτώβριο.

Το επόμενο έτος, σε ημερομηνία που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί, θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων της IWF στα Τίρανα - αλλά η Ελλάδα δεν θα στείλει ομάδα σε καμία από τις δύο διοργανώσεις.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου