«Καλό ταξίδι» Κ. Παπούλια

«Καλό ταξίδι» Κ. Παπούλια

Από την επίσκεψή του στον βορειοηπειρωτικό χώρο

Στις 5 Νοέμβριου 2013, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, επισκέφτηκε τα Τίρανα και το χώρο που διαβιεί η ΕΕΜ.

«Η μητέρα Πατρίδα είναι πάντα στο πλευρό σας», τόνισε σε συνάντηση με στελέχηστα Τίρανα.

Στη Δερβιτσιάνη, που του επιφυλάχτηκε μια θερμή υποδοχή, ο κ. Παπούλιας ανάμεσα στ' άλλα τόνισε: «… Με χαρά και συγκίνηση ξανάρχομαι σ' αυτά τα μέρη, αυτή τη φορά ως Πρώτος Πολίτης της Ελληνικής Δημοκρατίας, για ν' ανανεώσουμε τους δεσμούς φιλίας που μας συνδέουν μαζί σας εδώ και πολλά χρόνια. Ο νους μου τρέχει πίσω , σ' εκείνες τις δύσκολες μέρες των χρόνων της δεκαετίας του '80, όπου λαχταρούσατε να γνωρίσετε την άγνωστη μέχρι τότε πατρίδα σας, την Ελλάδα, που για σας μέχρι τότε ήταν ένας θρύλος, μια οπτασία, ένα άπιαστο όνειρο.Οι καιροί άλλαξαν. Τα συρματοπλέγματα έπεσαν. Οι διαδικασίες ελέγχου στα σύνορα απλοποιήθηκαν και οι άνθρωποιαπό τις δυο πλευρές των συνόρωνμπορούν, πλέον, να διακινούνται και να επικοινωνούν ελεύθερα… Η ΕΕΜ είναι εδώ, είναι παρούσα και παραμένει πάντα ζωντανή, πολυάριθμη και ακμαία και δεν θα ήταν υπερβολή ν' αναφέρω ότι αποτελείται ένα από τα πιο πρόοδο και νομοταγή τμήματα του αλβανικού λαού, αλλά κι ένα από τα πιο εκλεκτά και αξιέπαινα κομμάτια του ελληνικού έθνους. Η Ελληνική Πολιτεία σας οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ για ό,τι της έχετε προσφέρει.Η παρουσία τόσο η δική μου, όσο και των εκπροσώπων της Ελληνικής Κυβέρνησης, που με συνοδεύουν, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο κατηγορηματικό και επίσημο τρόπο ότι η μητέρα Πατρίδαείναι πάντα στο πλευρό σας… Γνωρίζω τα συνταξιοδοτικά προβλήματα που σας απασχολούν. Οι αρμόδιοι Έλληνες υπουργοί με έχουν διαβεβαιώσει ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την μερική επίλυση τουςόπως και το δικαίωμα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη».

Ο Δήμαρχος Αργυρόκαστρου Φ. Μπίμε, απένεμε στον κ. Παπούλιατον τίτλο «Επίτιμος Δημότης πόλης Αργυροκάστρου».

Ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε και με δυο από τους πέντε φυλακισθέντες της Ομόνοιας στη Δίκη των Τιράνων, το 1994, τον αείμνηστο Θοδωρή Βεζιάνη και με μένα. «Α, τι μου θυμίσατε εκείνες τις πολύ δύσκολες στιγμές του 1994-95, τον αγώνα μας για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα, που εσείς αντιπροσωπεύσατε επάξια στην ΔΙΚΗ των 5, ως ηγέτες αυτού του λαού και την Ομόνοιας. Εγώ τότε, ως Υπουργός Εξωτερικών έχω τονίσει κατηγορηματικά: καμία διαπραγμάτευση με την αλβανική κυβέρνηση χωρίς να βγουν οι «5» της Ομόνοιας από τη φυλακή, Θα πρέπει να τα ξαναπούμε…!» μας είπε ο Πρόεδρος. …!». Λόγια που έμειναν αποτυπωμένα μέσα μας και σήμερα του απευθύνουμε το ύστατο χαίρετε: «Καλό ταξίδι, Πρόεδρε! Μαζί με τον ελληνικό λαό κι εμείς θα σε θυμούμαστε και θα σε ευγνωμονούμε»

Βαγγέλης Παπαχρήστος

*Φωτογραφία: Ο κ. Παπούλιας με τους Θ. Βεζιάνη και Β. Παπαχρήστο, δύο της δίκης των «5» των Τιράνων

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου