Αριστοτέλης Γκούμας - Ο τελευταίος μάρτυρας της Χειμάρρας

Αριστοτέλης Γκούμας - Ο τελευταίος μάρτυρας της Χειμάρρας

Φρίκη, οδύνη και αποτροπιασμό προξένησε στον ελληνισμό όπου γης, η είδηση που έσκασε σαν βόμβαστις 13 Αυγούστου από την πολύπαθη όσο και ηρωική Χειμάρρα της Βορείου Ηπείρου. Μία συμμορία(γιατί περί συμμορίας πρόκειται) νέων Αλβανών σκότωσαν εν ψυχρώ ένα νεαρό βορειοηπειρώτη, τον 37/χρoνο Αριστοτέλη Γκούμα του Ηλία, γιατί τολμούσε να μιλάει ελληνικά μέσα στο μαγαζί του. Περιστατικά λεκτικής βίας όσο και συμπλοκών παρατηρήθηκαν αρκετά συχνά τα τελευταία χρόνια, από ομάδες «αγανακτισμένων» αλβανών που περιφέρονταν στην περιοχή βρίζοντας και απειλώντας όποιον μιλούσε ελληνικά και γράφοντας υβριστικά συνθήματα στους τοίχους των σπιτιών και των καταστημάτων των Ελλήνων. Παρόμοια περιστατικά είχαμε και στις τελευταίες 3 εκλογικές αναμετρήσεις όπου ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός της Αλβανίας με τραμπουκισμούς και βιαιότητες προσπάθησε να νοθεύσει την εκλογική βούληση των Χειμαριωτών. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή οι προκλήσεις είχαν τραγική κατάληξη.

Όπωςμας ενημέρωσε η ένωση Χειμαριωτών, «από τη Δευτέρα 9 Αυγούστου ομάδες εγκάθετων έφθασαν στην Χειμάρρα. Δημιούργησαν αλλεπάλληλα επεισόδια, αντιμετώπιζαν με άσχημο τρόπο τους ντόπιους, ήρθαν στα χέρια με αρκετούς και σε κάποιες περιπτώσεις απείλησαν με μαχαίρια. Αφορμή ήταν η ελληνική γλώσσα που άκουγαν να μιλούν οι Χειμαρριώτες.

Οι Χειμαρριώτες είχαν καταγγείλει στην αστυνομία τα γεγονότα και είχαν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να καταθέσουν μήνυση κατά των συγκεκριμένων ατόμων αλλά ο αστυνομικός διοικητής όχι μόνο δεν τους επέτρεψε, αλλά τους προπηλάκισε λεκτικά και τους απομάκρυνε με προσβλητικό τρόπο συνεπικουρούμενος από ομάδα ανδρών του.

Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα (12 προς 13 Αυγούστου), στο Καμπί της παλαιάς Χειμάρρας, και ενώ υπήρχε ακόμα αρκετός κόσμος έξω, έβρισαν τον άτυχο Αριστοτέλη Γκούμα. Αυτός δεν άντεξε τις συνεχείς προκλήσεις και τον εξευτελισμό, αντέδρασε και προσπάθησε να τους απομακρύνει καλώντας τους να λύσουν το «ζήτημα» λίγο μακρύτερα. Η αποκοπή του Αριστοτέλη από τους συντοπίτες του, θεωρήθηκε ως ευκαιρία για τους δράστες. Αυτοί επιβιβάστηκαν σε αυτοκίνητο και όρμησαν εναντίον του και στην συνέχεια πέρασαν με το όχημα πάνω από το σώμα του.»

Το πρωτοφανές αυτό γεγονός(καθώς τα τελευταία χρόνια αρκετοί είχαν πιστέψει ότι η Αλβανία απαλλάχθηκε πιά από αυτές τις πρακτικές)ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής των Χειμαρραίων. Λαός ανυπότακτος και σκληροτράχηλος από τα πανάρχαια χρόνια, που υπέφερε τα πάνδεινα από το κομμουνιστικό καθεστώς του Χότζα χωρίς να χάσει την ελληνικότητά του, δεν άντεξε αυτό το βάρβαρο έγκλημα, σε εποχές υποτίθεται δημοκρατικής ελευθερίας.

Μετά την αποτρόπαια αυτή δολοφονία αναβρασμός και οργή επικράτησε στην περιοχη. Οι Χειμαρριώτες απέκλεισαν τον οδικό άξονα Αυλώνας –Αγίων Σαράντα που διέρχεται από την Χειμάρρα και αποτελεί τον κύριο τουριστικό άξονα της Αλβανίας. Η αγανάκτησή τους ξεχείλισε όταν τα αλβανικά ΜΜΕ προσπάθησαν να παρουσιάσουν τον φόνο σαν αυτοκινητιστικό ατύχημα. Η ενωμένη και δυναμική αυτή αντίδραση που προκάλεσε ένα άνευ προηγουμένου κυκλοφοριακό έμφραγμα επί 14 ώρες (οι κάτοικοι είχαν δηλώσει ότι θα έκλειναν το δρόμο ως την ώρα της κηδείας στις 12 το μεσημέρι της 13ης Αυγούστου) έκανε το θέμα και συνακόλουθα και τη δολοφονία, πρώτη είδηση στα αλβανικά ΜΜΕ και ξαφνικά το αλβανικό κράτος είχε να διαχειριστεί μία κρίση που προφανώς ξέφευγε από τον έλεγχο και τους υπολογισμούς του

Άμεση ήταν βεβαίως και η αντίδραση των πολιτικών φορέων των Βορειοηπειρωτών με την ΟΜΟΝΟΙΑ, το ΚΕΑΔ αλλά και άλλες οργανώσεις να καταδικάζουν τη δολοφονία και όσα προηγήθηκαν, να διαμαρτύρονται στους διεθνείς φορείς για τους εθνοτικούς διωγμούς εις βάρος των Χειμαρριωτών και να ζητούν την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. Παράλληλα οι Έλληνες έπαρχοι στο χώρο της Β. Ηπείρου προχώρησαν σε συμβολικό κλείσιμο για 1 ώρα των υπηρεσιών στις επαρχίες τους, στη μνήμη του Αριστοτέλη. Πιστεύουμε ωστόσο ότι η αντίδραση των φορέων της μειονότητας θα μπορούσε να είναι πιο δυναμική, καθώς οι μόνες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας οργανώθηκαν από τους ίδιους τους Χειμαρραίους αυτόβουλα, χωρίς να πρωτοστατεί η ΟΜΟΝΟΙΑ. Επίσης πιστεύουμε ότι θα μπορούσε τον Αριστοτέλη να τον αποχαιρετήσει και να τον τιμήσει επίσημα η ηγεσία της μειονότητας κατά τη διάρκεια της νεκρωσίμου ακολουθίας.

Στην περίπτωση αυτή μάλιστα είχαμε για πρώτη φορά, καταδίκη της δολοφονικής αυτής ενέργειας και από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή της Δροπόλεως για τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, με την εξής ιδιαίτερα αυστηρή δήλωση:

«Με οδύνη συμμετέχω στο βαθύ πόνο που προκάλεσε η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα στη Χειμάρρα, δεόμενος όπως ο Θεός αναπαύσει εν είρηνη την ψυχή του. Τέτοιες αδικαιολόγητες βίαιες πράξεις, απόλυτα καταδικαστέες από κάθε εχέφρονα, απειλούν να δυναμιτίσουν το κλίμα αρμονικής συνυπάρξεως, για το οποίο όλοι οι σώφρονες πολίτες της Αλβανίας έχουν αγωνισθεί. Και ακόμη απειλούν να πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις και μίση στην ευρύτερη περιοχή.

Στην κρίσιμη λοιπόν αυτή στιγμή, απαιτείται από κάθε υπεύθυνο νηφαλιότητα, αποφυγή αυτοδικιών, αναζήτηση της αλήθειας και επιβολή της δικαιοσύνης. Και ακόμη επιβάλλεται να ενταθούν οι ειλικρινείς προσπάθειες για να εξασφαλιστεί ο σεβασμός της ελευθερίας κάθε πολίτη και όλων γενικώς των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του.»

Στην Ελλάδα που ήδη παραμονές Δεκαπενταυγούστου τα πάντα έχουν νεκρώσει, ήταν μεγάλος ο φόβος μας ότι το φρικτό αυτό έγκλημα θα θαφτεί στη θερινή ραστώνη των ημερών και στη συνήθη απραξία της ελληνικής πολιτείας. Ωστόσο όλοι οι βορειοηπειρωτικοί σύλλογοι και φορείς,(πολύ σημαντικός υπήρξε εδώ ο ρόλος των ιστοσελίδων)βομβαρδίζουν από το πρωί τα ελληνικά ΜΜΕ με ανακοινώσεις και ανταποκρίσεις από τη Χειμάρρα. Το αδιανόητο αυτό και βάρβαρο γεγονός, να χάσει τη ζωή του ένας Έλληνας επειδή και μόνο μιλούσε ελληνικά, συγκλονίζει τον ελληνισμό σε όλη την οικουμένη. Η αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης γύρω στις 3 το μεσημέρι αλλά και προς τιμήν τους και όλων σχεδόν των κομμάτων της Βουλής, καθώς και των νεολαιών του ΠΑ.ΣΟ.Κ, της Ν.Δ. και του ΛΑ.ΟΣ. αναγκάζει και την κυβέρνηση έστω και καθυστερημένα το βράδυ της ίδιας ημέρας να καταδικάσει το γεγονός και να ζήτησει από την αλβανική πλευρά την πλήρη διαλεύκανσή του.(Επικροτούμε εδώ και τη δήλωση της νεολαίας του ΠΑΣΟΚ που καταδικάζει απερίφραστα το γεγονός και ζητά τον σεβασμό των δικαιωμάτων των Ελλήνων στην περιοχή της Βορείου Ηπείρου, όρο που χρησιμοποιεί για πρώτη φορά από όσο γνωρίζουμε) Σαν αποτέλεσμα η δολοφονία του Αριστοτέλη μεταδίδεται εκτενέστατα από τα ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια και για πρώτη φορά ίσως, παρουσιάζεται χωρίς παρωπίδες η ουσία των γεγονότων. Ότι δηλαδή οι Αλβανοί αρνούνται στη Χειμάρρα την αδιαμφισβήτητη ελληνικότητά της.

Στη Χειμάρρα οι κάτοικοι με βουβό πόνο και αξιοπρέπεια κηδεύουν το παλληκάρι τους που έφυγε τόσο άδικα. Το φέρετρό του σκεπασμένο με τη γαλανόλευκη σημαία είναι από μόνο του μία γροθιά στο στομάχι σε όλους όσους θεωρούν πως με τη βία θα σβήσουν την ελληνικότητα της περιοχής. Εντύπωση ωστόσο και σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός πως στη σορό δεν έγινε νεκροψία από ιατροδικαστή με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης.

Η αλβανική κυβέρνηση τρομαγμένη από τα αποτελέσματα της βίας που η ίδια ανέχθηκε τόσο καιρό, αντιδρά και καταδικάζει το γεγονός. Η αστυνομία συλλαμβάνει έξι από την ομάδα των δραστών(19-25 ετών) και επικηρύσσει τον οδηγό Ιλίρ Μουκάι που διέφυγε προσωρινά αλλά παραδίδεται μετά από τρεις ημέρες. Οι γελοίες δικαιολογίες τους περί ατυχήματος καταρρίπτονται από τις μαρτυρίες των Χειμαριωτών αλλά και από το γεγονός ότι όλοι τους φέρονται ως μέλη σε διαδικτυακές ομάδες με εθνικιστικούς προανατολισμούς.

Ο αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα με μία πρωτοφανή όσο και «πονηρή» δήλωσή του αποδέχεται μπροστά στις έντονες αντιδράσεις, ότι δεν πρόκειται για ατύχημα, ενώ αναγνωρίζει και το «δίγλωσσο» χαρακτήρα της περιοχής, αν και αυτό συμβαδίζει με την επίσημη αλβανική θέση ότι δηλαδή οι Έλληνες ήρθαν στη «νότιο Αλβανία» πριν 200 χρόνια ως καλλιεργητές από τον Αλή Πασά και δεν είναι γηγενείς στον τόπο αυτό.(Η μετάφραση όπως δημοσιεύθηκε στα ΜΜΕ)

«Ο φόνος ενός ανθρώπου σε κάθε περίπτωση, αλλά με σκοπό, είναι ένα άσχημο και καταδικαστέο έγκλημα. Τα κίνητρα σε περίπτωση που αποδειχθούν αυτά που λέγονται είναι ακόμα πιο άσχημα. Η κυβέρνηση ζήτησε και ζητά από τα όργανα της τάξης να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να παραπέμψουν τον κύριο δράστη αυτού του εγκλήματος ενώπιον της δικαιοσύνης. Επισημαίνω άλλη μία φορά, σε περίπτωση που αποδειχθούν τα κίνητρα που αναφέρουν τα ΜΜΕ, αλλά και άλλα άτομα, το μετατρέπει αυτό το έγκλημα ακόμα πιο σκληρό. Είναι μία πράξη ενός ακραίου και τυφλού φανατισμού. Δεν πιστεύω να υπάρχουν αλβανοί που να μην γνωρίζουν ότι η κοινότητα σε αυτή την πόλη είναι δίγλωσση και τούτο όχι σήμερα αλλά από 100 χρόνια πριν και 200 χρόνια πριν. Να απαντάς στην γλώσσα που προτιμάς. Να απαντάς και να συμβαίνει αυτό είναι πολύ βαρύ. Μ' όλα ταύτα, αυτά θα τα ερευνήσει και θα τα διακριβώσει η δικαιοσύνη…Δράττομαι και αυτής της ευκαιρίας, να εκφράσω εκ νέου τα συλλυπητήρια στην οικογένεια, διότι είναι μία άσχημη πράξη το να σκοτώνεις κάποιον όταν εκείνος βρίσκεται στο δρόμο για το σπίτι του. Είναι μία βάρβαρη πράξη».

Βεβαίως ο κ. Μπερίσα θα έπρεπε να ξέρει ότι αυτό το γεγονός ήταν ακριβώς αποτέλεσμα της επίσημης αλβανικής πολιτικής που για χρόνια φανατίζει τους Αλβανούς ότι η Χειμάρρα είναι προπύργιο του αλβανικού έθνους, ότι τα ελληνικά οι κάτοικοι τα μάθανε στην Ελλάδα, ότι οι Χειμαραίοι πρόδωσαν την γλώσσα και την καταγωγή τους και ξιπάζονται να μιμούνται τους Έλληνες. Αυτά όλα αναπαράγουν ο Τύπος, η τηλεόραση και τα σχολικά βιβλία και αυτά είναι που φανάτισαν και την ομάδα των νέων που διέπραξε το απίστευτο φονικό. Αν αυτά δεν διορθωθούν και αν η Αλβανία δεν κυττάξει κατάματα την αλήθεια, πολύ φοβούμαστε πως τα κροκοδείλια αυτά δάκρυα δεν θα έχουν καμμία απολύτως σημασία. Στην εκτίμηση αυτή συντείνει και το γεγονός ότι ήδη είχαμε περιστατικά εκφοβισμού με πυροβολισμούς έξω από το σπίτι του Γκούμα στη Χειμάρρα αλλά και έντονη προσπάθεια ηρωοποίησης των δραστών από κύκλους των αλβανικών ΜΜΕ που τους θεωρούν θύματα και ζητούν την άμεση απελευθέρωσή τους.

Κλείνοντας την ανασκόπηση του θλιβερού αυτού γεγονότος δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε κάποια πράγματα που πιστεύουμε πως είναι χρήσιμα για την επιτυχέστερη έκβαση του αγώνα για την προστασία των δικαιωμάτων των βορειοηπειρωτών αδελφών μας.

Πρώτον ο δυναμισμός και η αγωνιστικότητα των κατοίκων της Χειμάρας που δεν ανέχθηκαν μοιρολατρικά τον φόνο του συμπατριώτη τους, είχε σαν αποτέλεσμα να ταρακουνηθεί το αλβανικό κράτος και να αντιδράσει έστω και σπασμωδικά υπέρ του δικαίου και της δημόσιας τάξης. Αυτό είναι ένα μήνυμα και προς τους Βορειοηπειρώτες αδελφούς μας και την ηγεσία τους, αλλά και προς όλους όσους πονούν αυτόν τον τόπο. Οι ίδιοι πρέπει να αντιδρούν μαζικά, δυναμικά και με σθένος στην παραβίαση των δικαιωμάτων τους. Τώρα είναι η στιγμή για όσους θέλουν να λέγονται ηγέτες του ελληνισμού να διεκδικήσουν ανοικτά και χωρίς περιστροφές, επαναφορά της ελληνικής εθνικότητας στη Χειμάρρα καθώς και άνοιγμα ελληνικού δημοσίου σχολείου εκεί. Και αυτό να μην περιορίζεται μόνο σε δηλώσεις στα ΜΜΕ αλλά να κατατίθεται σε επίσημες προτάσεις προς την αλβανική κυβέρνηση και να τίθεται ως απαραίτητο (sine qua non) προαπαιτούμενο για προεκλογικές συνεργασίες Ανούσιες λεκτικές διαμαρτυρίες η συμπόρευση με τα αλβανικά πολιτικά κόμματα για προσωπικό πολιτικό όφελος δεν έδωσαν ούτε μπορούν να δώσουν λύση στα προβλήματα της ελληνικής κοινότητας της Βορείου Ηπείρου ούτε να αναγκάσουν τους αλβανούς να τη σεβαστούν. Παράλληλα η ενότητα στη δράση τόσο των Βορειοηπειρωτών στη γενέτειρά τους και στην Ελλάδα όσο και των βορειοηπειρωτικών φορέων στον ελλαδικό χώρο και στο εξωτερικό, είναι φανερό ότι συντελεί στην επιτυχία της εκάστοτε προσπάθειας αλλά κυρίως και στην αφύπνιση του συνήθως κοιμώμενου ελληνικού κράτους όπως έγινε στην περίπτωση αυτή. Και δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε το γεγονός ότι έστω και με καθυστέρηση, η δολοφονία του Αριστοτέλη Γκούμα καταδικάστηκε από το σύνολο του πολιτικού κόσμου της πατρίδας μας και ειδικά από τις πολιτικές νεολαίες. Επίσης πολλά ΜΜΕ κάλυψαν με αναλυτικό ρεπορτάζ τα γεγονότα, αναδεικνύοντας και ενημερώνοντας ουσιαστικά (όπως δεν έκαναν ποτέ ως τώρα) για το πρόβλημα του αλβανικού εθνικισμού και της καταπίεσης των Χειμαριωτών.

Είθε τα διδάγματα αυτά να αποτελούν οδηγό στη συνέχεια του αγώνα, όλων όσων πονάμε τη γη και τα ηρωικά αδέλφια μας της Βορείου Ηπείρου έτσι ώστε η θυσία του Αριστοτέλη Γκούμα να μην πάει χαμένη και να φέρει καλύτερες μέρες για τον ελληνισμό στη Χειμάρρα και στη Βόρειο Ήπειρο γενικότερα. Μόνο έτσι θα αποδείξουμε ότι τιμούμε αληθινά τη μνήμη του και θα δικαιώσουμε τη λεβεντιά και τον ηρωισμό του παλληκαριού που υπερασπίσθηκε με ψηλά το κεφάλι απέναντι στους μελλοντικούς δημίους του την ελληνική του καταγωγή.

Καλό παράδεισο αδελφέ μας Αριστοτέλη, γιατί σαν μάρτυρας έφυγες από αυτήν την ζωή και ας είναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει!

Πηγή: sfeva.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου