Πρόεδρος Αλβανίας: «Η ευθύνη για την κατάσταση στην Κακαβιά βαραίνει εξολοκλήρου την Αλβανική Κυβέρνηση»

Πρόεδρος Αλβανίας: «Η ευθύνη για την κατάσταση στην Κακαβιά βαραίνει εξολοκλήρου την Αλβανική Κυβέρνηση»

Ο Αλβανός Πρόεδρος, Ιλίρ Μετά ζήτησε συγγνώμη τη Δευτέρα εκ μέρους της πολιτείας από όλους τους πολίτες που ξεπέρασαν τους εαυτούς τους στο συνοριακό σταθμό της Κακαβιάς με την Ελλάδα, καθώς κατέστησε υπεύθυνη για την κατάσταση μόνο την Κυβέρνηση.

Ακολουθεί η πλήρης δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα :

Τις τελευταίες μέρες όλοι μας συγκλονιστήκαμε από την απίστευτη ανθρωπιστική κρίση που δημιουργήθηκε στην Κακαβιά, όπου χιλιάδες Αλβανοί μετανάστες και πολίτες, παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι, αφέθηκαν για μέρες εγκαταλειμμένοι και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες.

Πάντα συνεργαζόμουν και θα συνεχίσω να συνεργάζομαι με την κυβέρνηση, για να βοηθήσω τόσο στην ενημέρωση του κόσμου, όσο και στη συνεχή έκκληση στην ατομική ευθύνη, ώστε να ξεπεράσουμε σαν σύνολο, με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες, την κατάσταση που προκλήθηκε λόγω του COVID-19 στην Αλβανία.

Η καταστάση που δημιουργήθηκε στην Κακαβιά έχει να κάνει αποκλειστικά με τις υποχρεώσεις της αλβανικής κυβέρνησης προς τους πολίτες της, που δεν τηρήθηκαν εγκαίρως.

Όπως έχει συμβεί συχνά, η κυβέρνηση βρίσκει δικαιολογίες ρίχνοντας το φταίξιμο στην άλλη μεριά των συνόρων, ενώ είναι δική της βασική υποχρέωση να λάβει όλα τα μέτρα και τη φροντίδα για τους πολίτες της εν ευθέτω χρόνω.

Τι πληροφορίες και διευκρινίσεις δόθηκαν στους ανθρώπους που ταξίδευαν στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε αυτούς που ταξίδευαν στην Ελλάδα;

Ποιες ήταν οι έγκαιρες προειδοποιήσεις που έγιναν από την πλευρά της αλβανικής κυβέρνησης;

Υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Ευρώπης και Εξωτερικής Πολιτικής για το όριο των 750 ατόμων που μπορούν να περνούν τα σύνορα ημερησίως;

Η ευθύνη βαραίνει μόνο την αλβανική κυβέρνηση και το κράτος.

Έχουν υπάρξει μεγάλες ουρές ακόμα και υπό φυσιολογικές συνθήκες στο συνοριακό σταθμό Κακαβιάς, καθώς ο σταθμός αυτός φέρει ένα μεγάλο φορτίο του κυκλοφοριακού με τη γείτονα χώρα, και παραδοσιακά ο Αύγουστος παραμένει υπερφορτωμένος, ειδικά υπό τις ασυνήθιστες συνθήκες της πανδημίας φέτος, όπου απαιτούνταν μια πολύ ειδική μεταχείριση, μέσω της ενημέρωσης, προετοιμασίας και σχεδιασμού, ώστε να αποφευχθεί αυτό που συνέβη και εξέπληξε τους πάντες.

Τα αμέτρητα χιλιόμετρα Αλβανών στα σύνορα, ειδικά κατα τη διάρκεια πανδημίας, είναι αδικαιολόγητα απο μέρους των αρχών μας.

Μια υπεύθυνη κυβέρνηση δεν αντιδρά μετά τη δημιουργία μιας έκτακτης κατάστασης, αλλά προλαμβάνει τέτοιες καταστάσεις, που όχι μόνο παραβιάζουν την ακεραιότητα και την αξιοπρέπεια των πολιτών, αλλά επίσης βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων πολιτών που πέρασαν μέρες και νύχτες σε δύσκολες συνθήκες.

Καμία από τις αρχές δεν ενημέρωσε τους πολίτες πριν φύγουν για τις συνθήκες εισόδου στα σύνορα με τη γειτονική χώρα.

Όυτε για το τεστ που πρέπει να έχει γίνει τις τελευταίες 72 ώρες, ούτε για το ότι τα αποτελέσματα πρέπει να είναι μεταφρασμένα στα αγγλικά, ούτε καμία άλλη πληροφορία δόθηκε.

Επιπλέον, η κυβέρνηση κατηγόρησε τους ίδιους τους πολίτες για τις πολύ μεγάλες ουρές.

Αυτό είναι ασυγχώρητο και απαράδεκτο, γιατί δηλώνει απλά ανευθυνότητα.

Ευχαριστώ τα ΜΜΕ συγκεκριμένα, για τον ξεχωριστό ρόλο που έπαιξαν ως προς την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κόσμου όσον αφορά αυτή την κατάσταση και τα όσα υπέφεραν οι Αλβανοί πολίτες.
Ευχαριστώ τους δημοσιογράφους που στάθηκαν στο πλευρό πολλών οικογενειών και σε μία συγκεκριμένη περίπτωση χάρη στη συνδρομή τους η ζωή ενός βρέφους 11 μηνών, σώθηκε.

Είμαστε μια χώρα με πρωτιές όσον αφορά τον αριθμό μεταναστών, κάνω έκκληση σε όλους και ειδικά στον Πρωθυπουργό, το Υπουργείο Εξωτερικής πολιτικής, το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Υγείας, όσον αφορά τις συνθήκες λόγω πανδημίας, και όλες τις κύριες δομές, πρέπει να ακολουθήσουν με προτεραιότητα την κίνηση και την κυκλοφορία των πολιτών μας.

Πρέπει να ενημερώνουν και να μεταφέρουν ημερισίως πληροφορίες όσον αφορά τη μετακίνηση στο εξωτερικό και πάνω απ' όλα η κυβέρνηση πρέπει να παρέχει δωρεάν τεστ στους πολίτες μας.

Ένα τεστ των 120 - 140€ είναι κάτι που δεν μπορεί να αντέξει μια πολυμελής οικογένεια. Η αλβανική κυβέρνηση να χορηγήσει τα τεστ και να λάβει άμεσα μέτρα, έτσι ώστε η κατλασταση που έλαβε χώρα στην Κακαβιά να μην επαναληφθεί στο μέλλον σε κανένα συνοριακό σταθμό.

Η χώρα χρειάζεται σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ανάληψη ευθυνών και φροντίδα για όλους τους πολίτες μας.

Ζητώ συγγνώμη σαν Πρόεδρος της χώρας, από όλους τους πολίτες, που πέρασαν αυτές τις μέρες και νύχτες με τόση ταλαιπωρία!

Ευχαριστώ!

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου