Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας για το μέλλον της Ευρώπης

Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας για το μέλλον της Ευρώπης

Την τρέχουσα περίοδο η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας έρχεται αντιμέτωπη με τρεις μορφές προκλήσεων: η πρώτη πρόκληση αφορά τη δημόσια υγεία και την απειλή της πανδημίας, η δεύτερη είναι πολιτική και σχετίζεται με το ζήτημα της προσβολής θρησκευτικών μνημείων διά της μετατροπής του καθεστώτος τους, όπως έκανε η τουρκική κυβέρνηση στην περίπτωση της Αγίας Σοφίας της Κωνσταντινούπολης και της Μονής της Χώρας και, τέλος, η τρίτη πρόκληση εκτυλίσσεται στο θεσμικό επίπεδο και αφορά τη διαχείριση του Μέλλοντος της Ευρώπης». Τα παραπάνω τόνισε ο γενικός γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μάξιμος Χαρακόπουλος, κλείνοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, που πραγματοποιήθηκαν στη Γεωργιούπολη Χανίων.

Ο κ. Χαρακόπουλος στον απολογισμό του αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα των δράσεων του διεθνούς θεσμού, «όπως η εκστρατεία ενημέρωσης για την αυθαίρετη και ανιστόρητη απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος, καθώς και η προστασία όλων των χριστιανικών μνημείων, η προστασία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής από τις δυνάμεις της μισαλλοδοξίας και του φονταμενταλισμού». Εκτενή αναφορά έκανε στην ανάπτυξη συνεργασιών με διεθνείς θεσμούς επί κοινών αρχών και αξιών, όπως είναι η Διεθνής Ένωση Καθολικών Νομοθετών, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, η Μουσουλμανική Λίγκα και ο Οργανισμός των χωρών του Ευξείνου Πόντου. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα του μέλλοντος της Ευρώπης, που αποτέλεσε και το κεντρικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης.

Μετά την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων των συνέδρων, ο επικεφαλής της ΔΣΟ παρουσίασε τον προγραμματισμό της Οργάνωσης με σειρά δράσεων για το επόμενο διάστημα, ο οποίος και εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες.

Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνεται η παρουσίαση τόμου με τίτλο «οι ναοί της Θεού Σοφίας ανά τον κόσμο», η έκδοση τόμου για την προστασία των Χριστιανών της Μέσης Ανατολής, εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση, διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης, συνεργασία με διεθνείς κοινοβουλευτικούς θεσμούς.

Αναφερόμενος στον διάλογο για το Μέλλον της Ευρώπης, τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η ΕΕ υπό την κοινή προεδρία των θεσμικών της οργάνων έχει συστήσει μια πλατφόρμα για την ανταλλαγή απόψεων των πολιτών των κρατών-μελών της και για την προβολή δράσεων που αφορούν τη γενικότερη προβληματική περί του μέλλοντος της Ευρώπης. Φυσικά, θα ήταν απρόσφορος ένας τέτοιος διάλογος αν περιοριζόταν αποκλειστικά στο Μέλλον του ενωσιακού οικοδομήματος των 27 κρατών-μελών της ΕΕ. Αντίθετα, στη ΔΣΟ θεωρούμε ότι το Μέλλον της Ευρώπης είναι υπόθεση όχι μόνο του συνόλου των 47 ευρωπαϊκών κρατών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αλλά ακόμη και του υπόλοιπου κόσμου. Εξάλλου, η Οργάνωσή μας πρώτη από όλους τους διεθνείς κοινοβουλευτικούς θεσμούς ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των οργάνων της ΕΕ, το 2019, όταν αρχικά πήρε την απόφαση να εκκινήσει ο διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης. Είχαμε ανταλλάξει τότε αλληλογραφία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, διά των οποίων δηλώσαμε τη διαθεσιμότητά μας για τη διεξαγωγή ενός ουσιαστικού διαλόγου».

Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι η επιδίωξη της Διακοινοβολευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας είναι να αναδειχθεί η φωνή του κοινοβουλευτικού χώρου μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις για σημαντικά ζητήματα για το μέλλον της Ευρώπης μέσα από σειρά εκδηλώσεων. Όπως τόνισε, «σε αυτές τις εκδηλώσεις θα επιχειρήσουμε να δώσουμε βήμα στους Διεθνείς Κοινοβουλευτικούς Θεσμούς, αλλά και στους εκπροσώπους των Εκκλησιών, ώστε να εκφράσουν τις απόψεις τους για το Μέλλον της ΕΕ και εν γένει για το Μέλλον της Ευρώπης». Στο πλαίσιο αυτό, στόχος είναι η διοργάνωση στην Ελλάδα, τον Απρίλιο του 2022, συνάντησης εκπροσώπων των Ορθοδόξων Εκκλησιών για το Μέλλον της Ευρώπης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου