Η «Κυριακή στο χωριό» στη Φοινίκη

Η «Κυριακή στο χωριό» στη Φοινίκη

Την πετυχημένη εκπομπή «Κυριακή στο χωριό», που προβάλει η ΕΡΤ 3, για να αναδείξει τα ήθη και έθιμα τις παραδόσεις και την πολιτιστική κληρονομιά της κάθε κοινότητας και περιοχής, μας θύμισε και η εκδήλωση που πραγματοποίησε το Σάββατο, 26 Ιουνίου, ο Δήμος Φοινικαίων στη Φοινίκη.

Τα γεμάτα τραπέζια με όλα τα είδη της παραδοσιακής μαγειρικής της κοινότητας Φοινίκης και των γύρω κοινοτήτων, οι πολύχρωμες ενδυμασίες των ανδρών και γυναικών, ο στολισμός και οι προβολείς που κάνανε τη νύχτα μέρα, μετέτρεψαν το προαύλιο της εκκλησίας της Παναγίας Θεοτόκου σ' ένα ουράνιο τόξο και όλη την εκδήλωση σ' ένα φανταχτερό ξεφάντωμα.

«Είναι η αρχή των εκδηλώσεων μας σ' αυτό το είδος, τόνισε ο δήμαρχος Χρήστος Κίτσιος , για ν' ακολουθήσουν κάθε Σαββατοκύριακο σε όλες τις πρώην επαρχίες του δήμου και θ' αποκορυφωθεί τον Δεκαπενταύγουστο, που ίσως γεμίσει και ο τόπος μας, που για δύο χρόνια μας το στέρησε η πανδημία. Θ' ακολουθήσουν κι άλλες δραστηριότητες που έχουν σχέση με τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, σε συντονισμό με την Επιτροπή Εορτασμού της Αθήνας.

Χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Γ. Πρόξενος κ. Ζαχαρίδης και ο βουλευτής Ν. Κούρης.

Η Μήλω Θύμιου έκανε μια πανοραμική επίδειξη των εδεσμάτων, που προετοίμασαν οι νοικοκυρές και που στόλιζαν τα τραπέζια, για να ακολουθήσουν οι χορευτικές ικανότητες και οι φωνητικές χορδές του ομίλου Φοινίκης, της «Ένωσης Γυναικών Αγίων Σαράντα», του ομίλου «Το ρόδο το αμάραντο» και του ομίλου «Άγιος Κοσμάς» της Λιβαδειάς.

Η εκδήλωση των παραδοσιακών γεύσεων της περιοχής και των καλλιτεχνικών ομίλων μετατράπηκε, μετά, σ' ένα λαϊκό ξεφάντωμα μέχρι αργά.

Βαγγέλης Παπαχρήστος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου