Ιάσων Ζηργάνος: Ο Έλληνας υπερμαραθωνιστής της κολύμβησης που διέσχισε τη Μάγχη 4 φορές

Ιάσων Ζηργάνος: Ο Έλληνας υπερμαραθωνιστής της κολύμβησης που διέσχισε τη Μάγχη 4 φορές

Γεννημένος στις 30 Σεπτεμβρίου 1909 στον Βόλο, ο Ιάσων Ζηργάνος χαράζει το όνομά του στην ιστορία της κολύμβησης με αξεπέραστες επιδόσεις.

Από μικρή ηλικία, σκληραγωγημένος και λάτρης του αθλητισμού, ο Ζηργάνος βρήκε στο κολύμπι το πάθος του. Το ταλέντο του τον οδήγησε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, όπου αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός πυροβολικού.

Ακόμα και στους δύσκολους καιρούς του ελληνοϊταλικού πολέμου 1940-41, η αγάπη του Ζηργάνου για την κολύμβηση παρέμεινε ακλόνητη. Διατηρούσε την άριστη φυσική του κατάσταση, ασκούμενος στα παγωμένα νερά των ποταμών της Πίνδου.

Το 1949, στις 19 Σεπτεμβρίου, έρχεται η ώρα της μεγάλης επιτυχίας: Ο Ζηργάνος διασχίζει τη Μάγχη για πρώτη φορά, καλύπτοντας 33 χιλιόμετρα σε 18μιση ώρες. Ο Τύπος τον αποθεώνει, αναγνωρίζοντας την υπεράνθρωπη προσπάθειά του.

Συνολικά, ο Ζηργάνος κατέκτησε τη Μάγχη 4 φορές (1949, 1950, 1951, 1954), κερδίζοντας το προσωνύμιο "ρυμουλκό" λόγω της σωματικής του διάπλασης. Η λίστα με τα κατορθώματά του δεν σταματά εκεί:

  • Διέσχισε 2 φορές τον Βόσπορο και τον Νείλο.
  • Έκανε τον γύρο του νησιού του Μανχάταν.
  • Κολύμπησε στις λίμνες Οντάριο και Γουίντερμερ.

Δυστυχώς, η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι στον θρυλικό κολυμβητή. Στις 27 Σεπτεμβρίου 1959, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να διασχίσει το Βόρειο Κανάλι, ένα μίλι τον χώριζε από τον τερματισμό. Μια απροσδόκητη παλίρροια τον τράβηξε πίσω και έχασε τις αισθήσεις του στα παγωμένα νερά.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, η καρδιά του Ζηργάνου "τον πρόδωσε". Στις 30 Σεπτεμβρίου 1959, σε ηλικία 49 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο θάνατός του σκόρπισε θλίψη σε Ελλάδα και Βρετανία.

Πληροφορίες αντλήθηκαν από "Βιβλίο των Ελληνικών Ρεκόρ", Εκδόσεις Διόπτρα

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου