Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Ελλάδα στο επίκεντρο της έκθεσης "Ολυμπισμός" στο Λούβρο

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Ελλάδα στο επίκεντρο της έκθεσης "Ολυμπισμός" στο Λούβρο

Εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 στο Παρίσι, το Μουσείο του Λούβρου εγκαινιάζει στις 24 Απριλίου μια συναρπαστική έκθεση με τίτλο "Ολυμπισμός: Σύγχρονη Εφεύρεση, Αρχαία Κληρονομιά". Η έκθεση θα μας ταξιδέψει στην πλούσια ιστορία των Αγώνων, εστιάζοντας στην καθοριστική επιρροή της αρχαίας Ελλάδας στη διαμόρφωσή τους.

Στόχος της έκθεσης, όπως αναφέρει το Λούβρο, είναι να αφηγηθεί την άγνωστη ιστορία της γέννησης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και να φωτίσει τον ρόλο που διαδραμάτισε η Γαλλία, και ιδιαίτερα το Παρίσι, στην ίδρυσή τους. Πολλοί γνωρίζουν ίσως τον Πιερ ντε Κουμπερτέν ως "πατέρα" των σύγχρονων Αγώνων, όμως ο "Ολυμπισμός" θα φέρει στο προσκήνιο και λιγότερο γνωστές προσωπικότητες, όπως ο Δημήτριος Βικέλας, ο Μισέλ Μπρεάλ και ο Σπυρίδων Λάμπρος.

Κορυφαίο έκθεμα θα αποτελέσει το πρώτο Ολυμπιακό Κύπελλο, γνωστό ως "Bréal's Cup", σχεδιασμένο από τον Γάλλο ακαδημαϊκό Μισέλ Μπρεάλ, το οποίο απονεμήθηκε στο νικητή του πρώτου μαραθωνίου. Το κύπελλο θα εκτεθεί στο Λούβρο με ειδικό δανεισμό από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Εκτός από το κύπελλο, η έκθεση θα περιλαμβάνει πλήθος συναρπαστικών αντικειμένων, όπως εφήμερα από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα το 1896.

Η διοργάνωση της έκθεσης εντάσσεται στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που θα συνοδεύσουν τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Σκοπός της είναι να αναδείξει τον τρόπο με τον οποίο, στο όνομα του αθλητισμού, ενώθηκαν κλάδοι όπως η φιλολογία, η ιστορία, η ιστορία της τέχνης και η αρχαιολογία για να διαμορφώσουν αυτό το παγκόσμιο αθλητικό γεγονός.

Την επιμέλεια της έκθεσης έχουν αναλάβει:

  • Alexandre Farnoux: Καθηγητής Ελληνικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης.
  • Violaine Jeammet: Ανώτερη Επιμελήτρια στο Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου.
  • Χριστίνα Μητσοπούλου: Αρχαιολόγος στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Γαλλικής Σχολής Αθηνών.
Ολυμπιακό μετάλλιο δεύτερης θέσης, Αθήνα 1896. Φωτ: Yoho2001. Πηγή: Wikimedia Commons/Yoho2001

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου