12ημερες εκδηλώσεις στη Ζάμπια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

12ημερες εκδηλώσεις στη Ζάμπια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Δώδεκα ημέρες διήρκεσε το εορταστικό πρόγραμμα για τους Ολυμπιακούς αγώνες στη Ζάμπια.

Την Τετάρτη 13 Ιουνίου 2024 η Μητρόπολη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης, το Επίτιμο Γενικό Ελληνικό Προξενείο στη Λουσάκα της Ζάμπιας και η Ελληνική Κοινότητα Λουσάκας, με την συνεργασία της Ολυμπιακής Επιτροπής Ζάμπιας και του Εθνικού Κοινοβουλίου της χώρας, με μια λαμπρή τελετή παρουσία των δύο Ελλήνων Ολυμπιονικών, της κας Αθανασίας Τσουμελέκα και του κ. Γεωργίου Τζελίλη, μελών του Κοινοβουλίου, εκπροσώπων του Υπουργείου Αθλητισμού και Νεολαίας, Ομοσπονδιών, Σωματείων και αθλητικών φορέων τίμησαν την Ελλάδα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις Ολυμπιακές αξίες.

Τονίστηκε από τους ομιλητές ότι το Ολυμπιακό Κίνημα συνιστά ένα μείζον κοινωνικό, πολιτιστικό, αθλητικό και πολιτικό γεγονός που θέτει στο επίκεντρο τον Άνθρωπο. Έγινε αναφορά στο «ευ αγωνίζεσθαι», στον τίμιο ανταγωνισμό και το αθλητικό πνεύμα που είναι τα βασικά στοιχεία του σύγχρονου Ολυμπιακού Κώδικα καθώς επίσης και στην αξία των Ολυμπιακών αγώνων για την Ολυμπιακή Εκεχειρία. Σημειώνεται ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ήταν η πρώτη διεθνής οργάνωση που αντιστάθηκε σθεναρά στην πολιτική φυλετικών διακρίσεων (apartheid) της Ν. Αφρικής.

Την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024, η Μητρόπολη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης και το Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Λουσάκα, στο χώρο της Μητρόπολης, τίμησαν τους δύο Έλληνες Ολυμπιονίκες, την κα Αθανασία Τσουμελέκα και τον κ. Γεώργιο Τζελίλη, παρουσία διπλωματικών αρχών, επίσημων προσκεκλημένων, μελών Ολυμπιακής Επιτροπής Ζάμπιας, αθλητών, δημοσιογράφων και πλήθους κόσμου Ελλήνων, αλλά και γηγενών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα του Μητροπολίτη, κ. κ. Ιωάννη, ο οποίος αναφέρθηκε στις αξίες του Ολυμπιακού Ιδεώδους ως στάση ζωής για την αποτροπή αρνητικών κοινωνικών φαινομένων στο χώρο της νεολαίας (βία, ναρκωτικά και άλλα). Τόνισε την αξία της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ως κληρονομιά από την αρχαία Ελλάδα και επισήμανε την ανάγκη να τηρείται και στη σύγχρονη εποχή για τη διαφύλαξη της παγκόσμιας ειρήνης σε μία εποχή μάλιστα που τα αθώα θύματα είναι πολλά. Κρατήθηκε για αυτό το σκοπό ενός λεπτού σιγή με αναμμένα κεριά, κλαδιά ελιάς και προσευχή.

Ο Γενικός Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος, κ. Μιχαήλ Κρούμπνικ, στο καλωσόρισμά του αναφέρθηκε στην αξία του Ολυμπιακού Πνεύματος και τον Αξιών για τη συνεργασία και αποδοχή της διαφορετικότητας λαών και ανθρώπων. Στη συνέχεια νεαρές κοπέλες με παραδοσιακές στολές μετέφεραν την Ολυμπιακή φλόγα και χόρεψαν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Ακολούθησε η φύτευση δύο δέντρων ελιάς, σύμβολο της ειρήνης, δεξιά και αριστερά από την προτομή του Διονυσίου Σολωμού που βρίσκεται στο χώρο της Μητρόπολης.

Τέλος, οι δύο Ολυμπιονίκες έκαναν επίδειξη των αθλημάτων τους, άρση βαρών και βάδην, στους νέους παρευρισκόμενους. Το πλήθος κόσμου απόλαυσε τους παραδοσιακούς ελληνικούς μεζέδες και χόρεψε ελληνικούς και αφρικανικούς χορούς μέχρι αργά.

Την Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024 η Μητρόπολη Ζάμπιας και Μοζαμβίκης και το Επίτιμο Ελληνικό Προξενείο στην Λουσάκα της Ζάμπιας, πραγματοποίησαν Διεθνές Συμπόσιο σε χώρο του Αθλητικού Ολυμπιακού Κέντρου Ζάμπιας με 18 ομιλητές από 8 χώρες: Ζάμπια, Μοζαμβίκη, Λ. Δ. του Κονγκό, Ελλάδα, Ν. Αφρική, Κίνα και Μαλάουι.

Εισηγητές, μεταξύ άλλων, ήταν: η διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας της Ζάμπιας, κα Prisca Simukonta, η εκπρόσωπος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ζάμπιας και ελληνικής καταγωγής, η κα Holland Vomvas, οι καθηγητές του πανεπιστημίου Ζάμπιας, Cheela Chilala και Bwalya Katongo, ο Πρόεδρος της Εθνικής Ολυμπιακής Ομοσπονδίας της Ζάμπιας, κ. Alfred Folοko, εκπρόσωπος της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Ζάμπιας, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Γιοχάνεσμπουργκ, Δρ Γεώργιος Βλάχος, οι δύο Έλληνες Ολυμπιονίκες που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις, η κα Αθανασία Τσουμελέκα και ο κ. Γεώργιος Τζελίλης, συμμετέχοντες αθλητές της Ζάμπιας στους Ολυμπιακούς αγώνες, πρόεδροι και εκπρόσωποι σωματείων και Ορθόδοξοι και καθολικοί ιερείς από τη Ζάμπια και γειτονικά κράτη που ομιλούν την ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση ξεκίνησε με απαγγελία του Ολυμπιακού Ύμνου από γηγενή ιερέα στην ελληνική γλώσσα. Στο συμπόσιο, μεταξύ άλλων, τονίστηκε η αξία της διάδοσης της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε όλο τον κόσμο, η καθοριστική επιρροή τους στα γράμματα, στις τέχνες και στις επιστήμες παγκοσμίως. Έγινε εκτενής αναφορά στους Ολυμπιακούς αγώνες και στις αξίες τουςπου γεννήθηκαν στην αρχαία Ελλάδα και εξακολουθούν και σήμερα να θεωρούνται πολύτιμες για την εξασφάλιση της εκεχειρίας, την αποδοχή του άλλου και της διαφορετικότητας, τον αλληλοσεβασμό και την συναδέλφωση των λαών.

Το υπουργείο Παιδείας της Ζάμπιας, αφού συνεχάρη τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη, κ.κ. Ιωάννη ζήτησε τη μεσολάβησή του για να εξασφαλιστεί η στήριξη του ελληνικού κράτους να ενταχθεί το μάθημα της Ολυμπιακής Παιδείας στα σχολεία της Ζάμπιας. Επίσης, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη για τις 4 υποτροφίες που η ελληνική κυβέρνηση θα προσφέρει σε μαθητές – μέλη αθλητικών σωματείων. Στη συνέχεια εγκαινιάστηκε έκθεση Ολυμπιακών Ενθυμημάτων με διάφορες συλλογές που μεταφέρθηκαν για αυτό το σκοπό από την Ελλάδα και τον συλλέκτη τους, κ. Διονύσιο Μπαμπαρούτση. Επιπλέον φυτεύτηκε ένα δέντρο ελιάς, σύμβολο της ειρήνης στον αύλειο χώρο του Αθλητικού Ολυμπιακού Κέντρου.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, 20 και 21 Ιουνίου 2024, πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε κρατικά σχολεία της Ζάμπιας και της Ιεραποστολής και οι δύο Ολυμπιονίκες μίλησαν για τους Ολυμπιακούς αγώνες και τις αξίες τους και μοίρασαν αναμνηστικά δώρα.

Το Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε λαμπαδηδρομία ειρήνης. Διοργανωτές ήταν η Μητρόπολη Ζάμπιας και το Επίτιμο Ελληνικό Προξενείο στη Λουσάκα με τη συνεργασία της Ελληνικής Κοινότητας Λουσάκας και της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Ζάμπιας. Η αφετηρία ήταν στο χώρο της Μητρόπολης στις 7.00 το πρωί και ο τερματισμός στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, όπου έγινε η έπαρση των σημαιών της Ελλάδας, της Ζάμπιας και των Ολυμπιακών αγώνων. Ακολούθησαν ομιλίες, χοροί και από τις δύο χώρες, θεατρικά δρώμενα, επίδειξη αγωνισμάτων από τους δύο Ολυμπιονίκες της Ελλάδας και αθλητές της Ζάμπιας και απονομή μεταλλίων και αναμνηστικών από την Ολυμπιακή Επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τη φλόγα, αθλητές και αθλούμενοι και των δύο χωρών μετέφεραν από την αφετηρία προς τον τερματισμό και τις τρεις σημαίες: την ελληνική, της Ζάμπιας και την Ολυμπιακή σημαία.

Η κρατική τηλεόραση της Ζάμπιας κάλυψε το μεγάλο αυτό γεγονός.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου, Παγκόσμια Ολυμπιακή Ημέρα εορτάστηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου η εορτή της Πεντηκοστής. Ο Μητροπολίτης Ζάμπιας, κ.κ. Ιωάννης τέλεσε Αρτοκλασία υπέρ υγείας αθλητών και αθλούμενων και ομίλησε επίκαιρα για την σημασία της σύνδεσης Θρησκείας και Αθλητισμού. Στη συνέχεια, ανακοινώθηκε το ψήφισμα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία μετά την λήξη των 12ήμερων εκδηλώσεων που θα αποσταλεί στον ΟΗΕ και σε διάφορους Διεθνείς Οργανισμούς. Με μεγάλη συγκίνηση συμμετείχαν οι Ολυμπιονίκες μας σε όλες τις εκδηλώσεις, τους οποίους ο Σεβασμιότατος κ.κ. Ιωάννης τους τίμησε με αναμνηστικό μετάλλιο της Μητροπόλεως, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι καθιερώνεται η 23η Ιουνίου ως μέρα Εορτασμού Ολυμπιακής Παιδείας στη Ζάμπια και ο Άγιος Νεκτάριος προστάτης του αθλητισμού, για τον οποίο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο συνέδριο Ολυμπιακής Επιτροπής.

Τιμήθηκαν, επίσης, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γεώργιος Βλάχος και ο διευθυντής του Αθλητικού Μουσείου Αγρινίου που μετέφερε εκθέματά του στη Ζάμπια για τις ανάγκες των εκδηλώσεων.

Δρ Γεώργιος Βλάχος, συντονιστής Εκπαίδευσης


Σχόλια