Αποκλεισμός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τις αθλητικές οργανώσεις από τα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας

Αποκλεισμός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για τις αθλητικές οργανώσεις από τα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής απέλασε τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή για την ένταξη αθλητικών οργανώσεων από τα ρωσικά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας.

Αξιωματούχοι της ΔΟΕ δήλωσαν ότι αυτές οι ομάδες παραβιάζουν τον Ολυμπιακό Χάρτη επειδή παραβιάζουν την εδαφική ακεραιότητα της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας.

«Η μονομερής απόφαση που έλαβε η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή στις 5 Οκτωβρίου 2023 να συμπεριλάβει, ως μέλη της, περιφερειακούς αθλητικούς οργανισμούς που βρίσκονται υπό την εξουσία της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (NOC) της Ουκρανίας (δηλαδή Ντόνετσκ, Χερσώνα, Λουχάνσκ και Ζαπορίζια) συνιστά παραβίαση του Ολυμπιακού Χάρτη επειδή παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της ουκρανικής NOC, όπως αναγνωρίζεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη», ανέφερε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ σε δήλωση την Πέμπτη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έχει πλέον το δικαίωμα να λειτουργεί ως Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή, όπως ορίζεται στον Ολυμπιακό Χάρτη, και δεν μπορεί να λάβει καμία χρηματοδότηση από το Ολυμπιακό Κίνημα».

Η Ολυμπιακή Επιτροπή ανέφερε τη δυνατότητα συμμετοχής Ρώσων αθλητών ως μεμονωμένη.

«Η ΔΟΕ επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αποφασίσει για τη συμμετοχή μεμονωμένων ουδέτερων αθλητών με ρωσικό διαβατήριο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Μιλάνου Cortina 2026 σε εύθετο χρόνο», δήλωσε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου