Γιορτή Ελληνικού Πολιτισμού στην Αυστραλία: Χιλιάδες συμμετείχαν σε Μελβούρνη και Σίδνεϋ

Γιορτή Ελληνικού Πολιτισμού στην Αυστραλία: Χιλιάδες συμμετείχαν σε Μελβούρνη και Σίδνεϋ

Χιλιάδες λάτρεις του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής κουζίνας κατέκλυσαν το Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού Antipodes στη Μελβούρνη αυτό το Σαββατοκύριακο, 24 και 25 Φεβρουαρίου, που πραγματοποιήθηκε στην καρδιά της ελληνικής συνοικίας της Μελβούρνης στην οδό Lonsdale.

Ένας εξαιρετικός συνδυασμός καλλιτεχνών, μουσικών και διασκεδαστικών δραστηριοτήτων γιόρτασε την ελληνική κληρονομιά προσφέροντας δωρεάν διασκέδαση στους επισκέπτες.

Οι συμμετέχοντες στο γεμάτο ζωντάνια γεγονός είχαν επίσης την ευκαιρία να γευτούν τα καλύτερα ελληνικά φαγητά και προϊόντα από δεκάδες πάγκους.

"Η πόλη της Μελβούρνης είναι περήφανη που στηρίζει το 36ο έτος του φεστιβάλ και γιορτάζει την ακμάζουσα ελληνική κοινότητα μας και την επίδρασή της στη θαυμάσια πόλη μας", δήλωσε σε ανακοίνωσή της η δήμαρχος Σάλι Καπ AO.

Ο ελληνικός πολιτισμός γιορτάζεται επίσης στο Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού του Σίδνεϋ, το οποίο ξεκίνησε την Πέμπτη στο Darling Harbour. Ως πρωτοβουλία της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας της Νέας Νότιας Ουαλίας, το Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού του Σίδνεϋ διεξάγεται κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο και βρίσκεται πλέον στον 42ο χρόνο του.

Η καρδιά της Ελληνοαυστραλιανής διασποράς

Η Μελβούρνη έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό Ελλήνων εκτός Ελλάδας και είναι επίσης αδελφοποιημένη πόλη με τη Θεσσαλονίκη.

Οι Ελληνοαυστραλοί εγκατέλειψαν την πατρίδα τους για πολλούς λόγους, αν και η πλειοψηφία των μεταναστών ήρθε στην Αυστραλία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Έλληνες έφτασαν σε δεκάδες χιλιάδες.

Μέχρι τη δεκαετία του 1980, τα γαλακτοπωλεία και τα ψαράδικα στα προάστια ανήκαν σε Έλληνες, ενώ εστιατόρια που σερβίρουν ελληνικό φαγητό μπορεί να βρεθούν σε όλη τη Μελβούρνη.


Από τότε, οι Έλληνες μετανάστες έχουν συμβάλει σε όλες τις πτυχές της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής της Μελβούρνης, στην πολιτική σε ομοσπονδιακό, κρατικό και τοπικό επίπεδο, και στον αθλητισμό.

Η Lonsdale St φιλοξενεί το Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού Lonsdale St, το οποίο φέτος γίνεται 36 χρονών. Είναι το μεγαλύτερο ελληνικό street party στη Μελβούρνη, ένα Σαββατοκύριακο γεμάτο ελληνικό πολιτισμό, φαγητό και διασκέδαση, στην ιστορική ελληνική συνοικία της πόλης.

Από την άλλη πλευρά, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα της Νέας Νότιας Ουαλίας (GOC) είναι η παλαιότερη και μεγαλύτερη οργανωμένη οντότητα της ελληνικής κοινότητας στην Αυστραλία. Ιδρύθηκε το 1897 για να καλύψει τις πνευματικές, πολιτιστικές και κοινωνικοοικονομικές ανάγκες των Ελλήνων εποίκων και των παιδιών τους.

Η κοινότητα διοργανώνει το Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού του Σίδνεϋ από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο, από το 1980. Το πορτφόλιο του φεστιβάλ περιλαμβάνει πληθώρα καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως το 2ήμερο υπαίθριο φεστιβάλ στο Darling Harbour, ένα 10ήμερο φεστιβάλ κινηματογράφου τον Οκτώβριο, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις, συναυλίες, διαλέξεις, μουσική, λαογραφικές δραστηριότητες και διαπολιτισμικές δράσεις.

Η ελληνική μουσική παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στο φεστιβάλ Antipodes στη Μελβούρνη

Το φεστιβάλ Antipodes στη Μελβούρνη, το οποίο προσελκύει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, εγκαινιάστηκε με συναυλία της Ελληνίδας τραγουδίστριας Μελίνας Ασλανίδου το Σάββατο βράδυ. Η προσέλευση ξεπέρασε τους 35.000 άτομα.

Η δημοφιλής Ελληνίδα ερμηνεύτρια έδωσε και μια δεύτερη συναυλία στο Φεστιβάλ Ελληνικού Πολιτισμού του Σίδνεϋ την Κυριακή.

Χορευτικά συγκροτήματα εμφανίστηκαν επί σκηνής και εκτός σκηνής καθ' όλη τη διάρκεια του γιορτινού Σαββατοκύριακου. Συνολικά εξακόσιοι ταλαντούχοι performers ανέδειξαν τις ικανότητές τους στις τρεις σκηνές του φεστιβάλ αυτές τις δύο μέρες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου