Κουμανταρία: Ο αρχαιότερος οίνος που παράγεται στην Κύπρο

Κουμανταρία: Ο αρχαιότερος οίνος που παράγεται στην Κύπρο

Η Κουμανταρία, ένα κεχριμπαρένιο γλυκό επιδόρπιο κρασί από την Κύπρο, έχει την περίφημη διάκριση ότι είναι το παλαιότερο επώνυμο κρασί που εξακολουθεί να παράγεται μέχρι και σήμερα. Το όνομα χρονολογείται από την άφιξη των Σταυροφόρων στην Κύπρο τον 12ο αιώνα, αλλά το ίδιο το κρασί είναι πολύ παλαιότερο, χρονολογείται από την αρχαία ελληνική παρουσία στο νησί. Σήμερα, η Κουμανταρία εξακολουθεί να παράγεται στην Κύπρο με δύο είδη σταφυλιών του νησιού. Εξάγεται εκτός των συνόρων της Κύπρου μέχρι την Αυστραλία και το απολαμβάνουν οι οινόφιλοι σε όλο τον κόσμο.

Η ιστορία του κυπριακού κρασιού
Στοιχεία από αρχαιολογικά ευρήματα και ιστορικές πηγές υποδηλώνουν ότι η παράδοση της οινοποίησης στην Κύπρο μπορεί να χρονολογείται από 5.000 χρόνια πριν, καθιστώντας το νησί τον αρχαιότερο χώρο αμπελοκαλλιέργειας στην Ευρώπη.

Ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Ησίοδος, που έζησε μεταξύ 8ου και 7ου αιώνα π.Χ., άφησε οδηγίες για την παραγωγή κρασιού κυπριακού τύπου, λέγοντας «Αφήστε τα σταφύλια δέκα μέρες στον ήλιο και μετά δέκα νύχτες και μετά πέντε μέρες κάτω από τη σκιά και οκτώ μέρες στην κατσαρόλα». Ο Πλίνιος, Ρωμαίος συγγραφέας και φιλόσοφος του 2ου αιώνα μ.Χ., έγραψε επίσης επαινετικά για τα κυπριακά κρασιά, υποστηρίζοντας ότι ήταν ανώτερα από όλα τα άλλα κρασιά στον κόσμο.


Ο ακριβής χαρακτήρας και το γευστικό προφίλ αυτών των αρχαίων κυπριακών κρασιών είναι αβέβαιο, αν και πιθανότατα ήταν το ίδιο ή παρόμοιο με την Κουμανταρία, που πήρε το όνομά του στα τέλη του 12ου αιώνα κατά τη διάρκεια των Σταυροφοριών. Το κρασί απολάμβαναν τα πιο ισχυρά μέλη της μεσαιωνικής κοινωνίας. Όταν ο βασιλιάς Ριχάρδος Γ', «Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος» της Αγγλίας παντρεύτηκε τη Βερεγγάρια, την πρωτότοκη κόρη του βασιλιά Σάντσο ΣΤ' της Ναβάρρας στη Λεμεσό το 1191, η Κουμανταρία σερβιρίστηκε στον γάμο.

Ο βασιλιάς Ριχάρδος εντυπωσιάστηκε τόσο πολύ από το κρασί που λέγεται ότι το ανακήρυξε «το κρασί των βασιλιάδων και ο βασιλιάς των κρασιών». Ένας άλλος μονάρχης, ο Γάλλος βασιλιάς Philippe Augustus ερωτεύτηκε επίσης την Κουμανταρία και ισχυρίστηκε ότι ήταν «ο Απόστολος των κρασιών».

Το ίδιο το όνομα Κουμανταρία προέρχεται από το διοικητικό στρατηγείο των Ιπποτών του Αγίου Ιωάννη. Οι ιππότες διοικούσαν μια περιοχή της Κύπρου που ονομαζόταν Grande Commanderie, που περιελάμβανε συνολικά 40 χωριά, συμπεριλαμβανομένων των 14 οινοπαραγωγικών χωριών Commandaria που υπάρχουν σήμερα, όλα στην επαρχία Λεμεσού.

Παραγωγή
Στη Λεμεσό, η Κουμανταρία παράγεται με ιδιαίτερη συνταγή και το όνομά της προστατεύεται ως μοναδικό προϊόν της Κύπρου παγκοσμίως.

Η συνταγή περιλαμβάνει μέλι, βότανα, βανίλια, μπαχαρικά και αποξηραμένα φρούτα, που παράγουν μια πολύπλοκη, γλυκιά γεύση. Το χαρακτηριστικό στοιχείο στην παραγωγή της Κουμανταρίας είναι ότι μετά τη συγκομιδή των σταφυλιών, οι παραγωγοί τα αφήνουν στον ήλιο να στεγνώσουν για 10 ημέρες για να τα αποξηρανθούν μερικώς και να συμπυκνωθούν τα σάκχαρα. Το κρασί που παράγεται στη συνέχεια παλαιώνει για δύο χρόνια σε δρύινα βαρέλια και εμφιαλώνεται. Καθώς τα χρόνια περνούν, το υγρό παίρνει ένα κεχριμπαρένιο χρώμα και η γλυκιά του γεύση και η πυκνή του σύσταση εντείνονται.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου