Σαν σήμερα το χρυσό του Πύρρου Δήμα στην Ατλάντα το 1996

Σαν σήμερα το χρυσό του Πύρρου Δήμα στην Ατλάντα το 1996

Συμπληρώθηκαν 27 χρόνια από την μεγαλειώδη εμφάνιση του Πύρρου Δήμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, όταν και κατέκτησε το δεύτερο σερί χρυσό του μετάλλιο.

Στις 26 Ιουλίου 1996, ένας από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές, ο Πύρρος Δήμας, θα σήκωνε στις πλάτες του ολόκληρη την Ελλάδα.

Η φράση τού προπονητή του, Χρήστου Ιακώβου, «Κάτσε κάτω από την μπάρα», έχει μείνει στην Ιστορία και, ακόμα και σήμερα, επαναλαμβάνεται από χιλιάδες στόματα. Εκείνες οι στιγμές θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στις μνήμες μας για να θυμόμαστε ότι η Ελλάδα, όταν προσπαθεί πολύ, τα καταφέρνει και σηκώνει τα λογής βάρη που της έλαχαν. Εκείνος που μας το εντύπωσε στα μυαλά μας ήταν ο Πύρρος, που μας έκανε υπερήφανους, παίρνοντας αυτό το ανεκτίμητο χρυσό. Ήταν εκείνη η ημέρα που χοροπηδούσαμε στα σαλόνια μας όπως έκανε και εκείνος -αφού σήκωσε την μπάρα και έκατσε από κάτω- και κλαίγαμε σαν μικρά παιδιά για αυτή την επιτυχία.

Το λιοντάρι της Χειμάρρας, αυτός ο τεράστιος αθλητής που νόμιζες ότι είχε την δύναμη να σηκώσει όλη την Ελλάδα στα χέρια του. Ένα παλικάρι από τα λίγα, ο άνθρωπος που στα χρυσά χρόνια της ελληνικής άρσης βαρών ήταν ανίκητος και δεν υπήρχε κανένας να τον κοντράρει.

Και αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Βαρκελώνης ήταν το πρώτο μεγάλο ξεπέταγμα και εκεί που τον έμαθαν όλοι, στην Ατλάντα ήταν η στιγμή της επιβεβαίωσης. Εκεί που πήγε ως το απόλυτο φαβορί και έπρεπε να αποδείξει ότι ήταν ο καλύτερος. Τα κατάφερε και με το παραπάνω, μπαίνοντας για πάντα στο πάνθεον της ιστορίας...

Στην κατηγορία των 83 κιλών, ο Δήμας κατάφερε να σηκώσει 180 κιλά στο αρασέ, ενώ έκανε παγκόσμιο ρεκόρ με 213 κιλά στο επολέ ζετέ.

Ο Πύρρος Δήμας είναι ο πιο επιτυχημένος αθλητής στην ολυμπιακή ιστορία του ελληνικού αθλητισμού και ο μοναδικός Έλληνας αρσιβαρίστας με τρία χρυσά κι ένα χάλκινο ολυμπιακά μετάλλια, ισοφαρίζοντας τον Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου σε χρυσά μετάλλια στο Σίδνεϊ το 2000. Για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό, έχει τιμηθεί με το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου