Ο Εμμανουήλ Τσουδερός Πολιτικός και τραπεζίτης από την Κρήτη. Διετέλεσε πρωθυπουργός της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στη Μέση Ανατολή, κατά τη διάρκεια της Κατοχής.
Γεννήθηκε στο Ρέθυμνο κατά το 1882 και ήταν γόνος γνωστής κρητικής οικογένειας που είχε τις ρίζες της στο Βυζάντιο και επίσης ήταν γιος του γνωστού αγωνιστή και πολιτικού Ιωάννη Τσουδερού
Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και οικονομικές επιστήμες στο Παρίσι και το Λονδίνο.
Όσον αφορά την πολιτική του πορεία, διετέλεσε βουλευτής Ρεθύμνης στην Κρητική Βουλή (1906-1912), αντιπρόεδρος της Συνέλευσης των Κρητών και αντιπρόσωπός της στην Αθήνα (1911-1912). Το ίδιο δε διάστημα ήταν Επίτροπος Δημοσίας Ασφάλειας και Δημοσίων Έργων στη Διοικητική Επιτροπή Κρήτης.
Κατά την 21η Απριλίου του 1941 και ενόσω οι Γερμανοί Ναζί εισέρχονταν προς την Αθήνα, ο Τσουδερός αποδέχθηκε την πρόταση του βασιλιά Γεωργίου Β' να αναλάβει πρωθυπουργία της χώρας, σε αντικατάσταση του Αλέξανδρου Κορυξη, ο οποίος είχε αυτοκτονήσει τρεις ημέρες νωρίτερα.
Τον Μάρτιο του 1944 η «Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης» (ΠΕΕΑ), γνωστή και ως «Κυβέρνηση του Βουνού», ζήτησε από τον Τσουδερό να παραιτηθεί και να σχηματιστεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας με βάση την ΠΕΕΑ. Ωστόσο εκείνος αρνήθηκε αρνήθηκε και υπό την πίεση των Βρετανών, που δεν διέβλεπαν με φιλικό μάτι μία ελληνική κυβέρνηση που δεν θα ήλεγχαν οι ίδιοι. Έπειτα ακολούθησε η εξέγερση των εξόριστων Ελλήνων στρατιωτών, που πρόσκειντο φιλικά προς το ΕΑΜ και ο Τσουδερός χάνοντας τον έλεγχο, παραιτήθηκε στις 14 Απριλίου του 1944.
Ο Τσουδερός ως μία μεγάλη πατριωτική πολιτική προσωπικότητα, είχε την επιθυμία να δει κάποτε μια Ελλάδα και πάλι μεγάλη και δοξασμένη, η οποία αφού θα έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα είχε και μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση, συμπεριλαμβανομένων όλων των εθνικών κέντρων που δεν ήταν μέρος του νεοελληνικού κράτους.
Ο ίδιος, ως αρχηγός της τότε ελληνικής κυβέρνησης, σαν σήμερα στις 15 Νοεμβρίου του 1941 είχε δηλώσει τα εξής:
«Οραματίζομαι την Ελλάδα, μετά τον πόλεμο, μεγαλυτέραν και υπερήφανον, περιλαμβάνουσα και την Βόρειον Ήπειρον, την Μακεδονίαν, την Θράκην, την Δωδεκάνησο και την Κύπρον»!
Με πληροφορίες από το sansimera.gr
Σχόλια