Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου επανέλαβε το Σάββατο ότι δεν μπορεί να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα έως ότου καταστραφεί η Χαμάς, δημιουργώντας αμφιβολίες για έναν βασικό όρο της πρότασης εκεχειρίας που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε ότι προέρχεται από το Ισραήλ.
Ο Μπάιντεν είχε ανακοινώσει την Παρασκευή ότι το Ισραήλ κατέληξε σε μια πρόταση που περιλαμβάνει μια αρχική εκεχειρία έξι εβδομάδων με μερική απόσυρση του ισραηλινού στρατού από περιοχές της Γάζας και την απελευθέρωση ορισμένων Ισραηλινών ομήρων, ενώ οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται για "το μόνιμο τέλος των εχθροπραξιών".
Ωστόσο, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έσπευσε να δηλώσει το Σάββατο ότι οποιαδήποτε ιδέα ότι το Ισραήλ θα συμφωνήσει σε μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός πριν από "την καταστροφή των στρατιωτικών και κυβερνητικών δυνατοτήτων της Χαμάς" δεν αποτελεί "αφετηρία για συμφωνία".
Οι ειρηνευτικές συνομιλίες έχουν διακοπεί επί μήνες, με το Ισραήλ να απαιτεί την απελευθέρωση όλων των ομήρων και την καταστροφή της Χαμάς και την Χαμάς να απαιτεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός, αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Λωρίδα της Γάζας και απελευθέρωση πολλών Παλαιστινίων αιχμαλώτων.
Η Χαμάς ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι είναι έτοιμη να συμμετάσχει "θετικά και με εποικοδομητικό τρόπο" στη διαπραγμάτευση για το ισραηλινό σχέδιο που ανακοίνωσε ο Μπάιντεν, αλλά ένας από τους ανώτερους αξιωματούχους της ομάδας, ο Μαχμούντ Μαρντάουι δήλωσε σε τηλεοπτική συνέντευξη του Κατάρ ότι η οργάνωση δεν έχει λάβει ακόμη τις λεπτομέρειες της πρότασης.
"Δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία πριν γίνει αποδεκτό το αίτημα για αποχώρηση του στρατού κατοχής και εκεχειρία", είπε ο Μαρντάουι.
Ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ξεκίνησε στις 7 Οκτωβρίου όταν μαχητές της ισλαμιστικής παλαιστινιακής ομάδας ξέσπασαν στο νότιο Ισραήλ από τη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 ανθρώπους, κυρίως άμαχους, και αιχμαλωτίζοντας περισσότερους από 250 ως ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς απολογισμούς.
Η χερσαία και αεροπορική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα δημιούργησε παντού ερείπια, οδήγησε σε λιμό και στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 36.000 ανθρώπους σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, οι οποίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς είναι άμαχοι.
Σχόλια