Σε προσωρινή διοργάνωση της νεοϊδρυθείσας οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, προχώρησαν εκπρόσωποι από διάφορες κοινότητες του χώρου μας, αρχές του 1991, αναδεικνύοντας ως Γενικό Πρόεδρο τον Ανδρέα Ζαρμπαλά και τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου. Σίγουρα που χρειαζόταν η κατάρτιση του προγράμματος και του καταστατικού, ως δύο απαραίτητοι κρίκοι για την λειτουργία της οργάνωσης, η διοργάνωση των τοπικών οργανώσεων, η διοργάνωση των Παραρτημάτων.
Έτσι καθορίστηκε η ημερομηνία ορόσημο για την έναρξη της Πρώτης Γενικής Συνδιάσκεψης την 25η Φεβρουαρίου 1992.
Η πρώτη Συνδιάσκεψη έλαβε χώρο στην πόλη των Αγ. Σαράντα και με δημοκρατικές διαδικασίες εκλέχτηκε ο Γενικός Πρόεδρος, ο πρώην πολιτικός κρατούμενος, Σωτήρης Κυριαζάτης, και το Γενικό Συμβούλιο το οποίο στην πρώτη του σύσκεψη εξέλεξε το Γενικό Προεδρείο. Εγκρίθηκε το Πρόγραμμα και το Καταστατικό και καθορίστηκαν ξεκάθαροι στόχοι για το μέλλον.
Η ημέρα αυτή αποτελεί σταθμό για μια νέα πορεία.
Η Ομόνοια μετά την Πρώτη Γενική Συνδιάσκεψη παρουσιάζει τεράστια άνοδο. Είναι ο κύριος εκφραστής των Ελλήνων της Αλβανίας. Τα αποτελέσματα των εκλογών της 22ης Μαρτίου και ιδίως αυτά των τοπικών εκλογών της 26ης Ιουλίου, μιλούν για την πολιτική ενότητα και την εθνική ομοψυχία των Ελλήνων Βορειοηπειρωτών. Έδειξε καθαρά πως μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού και το μερικό άνοιγμα εκδημοκρατισμού και πλουραλισμού στην Αλβανία, η ίδρυση της Ομόνοιας αποτελεί τόλμημα και πράξη ιστορικής σημασίας για την Ε.Ε. Μειονότητα.
Ο Γενικός Πρόεδρος, Σωτήρης Κυριαζάτης, εκ μέρους του Γενικού Προεδρείου, έστειλε αμέσως τα πρώτα μηνύματα και τα πρώτα ανακοινωθέντα προς όλους τους Βορειοηπειρώτες.
Ανάμεσα στ' άλλα σ' ένα από τα μηνύματα αναφέρει: «…Αποφασίζουμε ν' απευθυνθούμε προς όλους τους Έλληνες Βορειοηπειρώτες, τους συλλόγους και τις οργανώσεις, κάνοντας έκκληση να συμβάλουν με όλες τους τις πνευματικές και υλικές δυνάμεις στην ενότητα και αναγέννηση αυτού του τόπου. Είναι ανάγκη αδήριτη ο καθένας μας, στο μέτρο του μπορετού, να συμβάλει ώστε να δοθεί σ' αυτόν τον τόπο η δυνατότητα να μπει στην πορεία της εξέλιξης και της προόδου με την δημιουργία καταλλήλων για τον σκοπό αυτό συνθηκών. Οι διανοητικές σας δυνατότητες η πείρα και οι γνώσεις σας είναι πάντα χρήσιμες, ωφέλιμες και αναγκαίες. Απ' την πρώτη στιγμή της λειτουργιάς της, η οργάνωση μας έθεσε ως πρωταρχικό της στόχο την αναγέννηση του Ελληνισμού στην Αλβανία και την εθνική πνευματική, θρησκευτική, πολιτιστική, οικονομική και κοινωνική του ανάπτυξη…»
Οι δύο θητείες του Σωτήρη Κυριαζάτη, ως Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας, ήταν
θητείες αγώνων και θυσιών για τα δίκαια της ΕΕΜ , θητείες ανάδειξης και αναβάθμισης του κύρους της Ομόνοιας, μα και θητείες ενότητας και συμφιλίωσης των μελών της.
Για τέτοιες θητείες έχει ανάγκη η Ομόνοια, για μια τέτοια ενότητα και συμφιλίωση έχει ανάγκη αυτός ο τόπος και κόσμος.
Βαγγέλης Παπαχρήστος
Σχόλια