Το έργο του π. Χρυσόστομου Μαϊδώνη στην Βόρειο Ήπειρο

Το έργο του π. Χρυσόστομου Μαϊδώνη στην Βόρειο Ήπειρο

Ο π.Χρυσόστομος Μαϊδώνης την διετία 1991-93 υπηρέτησε ιεραποστολικά στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας ως συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου και εκπρόσωπος στην Ιερά Μητρόπολη Αργυροκάστρου, όπου οργάνωσε το Μητροπολιτικό Συμβούλιο και τις πρώτες 200 εκκλησιαστικές Επιτροπές. Εκπαίδευσε 20 νέους Ιερείς και οργάνωσε 4 νεανικές εκκλησιαστικές χορωδίες στο Αργυρόκαστρο, τους Αγίους Σαράντα, την Πρεμετή και τη Δερβιτσάνη.

Ήταν υπεύθυνος της Τεχνικής Υπηρεσίας για την ανέγερση νέων Ναών και την αναστήλωση μνημείων.

Συντόνισε τη δημιουργία 200 Εκκλησιαστικών Κατηχητικών Σχολείων, Σεμινάριο Κατηχητών, μεταφραστικής ομάδας για την σύνταξη και μετάφραση Κατηχητικών Βοηθημάτων.

Στο φιλανθρωπικό έργο φρόντισε για την διανομή τροφίμων, ιματισμού, φαρμάκων, την οικονομική ενίσχυση των ιερέων από Μητροπόλεις της Ελλάδος, καθώς και την οικονομική υιοθεσία 500 παιδιών από την Εκκλησία της Κύπρου.

Στο Ποιμαντικό έργο φρόντισε για την ίδρυση του Συνδέσμου Ορθοδόξων Επιστημόνων, του Συνδέσμου Ορθοδόξων Φοιτητών και του Συνδέσμου Ορθοδόξων Μητέρων, που ανέλαβε την οργάνωση του φιλανθρωπικού έργου στο Αργυρόκαστρο. Οργανώθηκαν Γιορτές Νεολαίας και Νεανικά Συνέδρια στο Πανεπιστήμιο Αργυροκάστρου και στους Αγίους Σαράντα. Δίδαξε ως καθηγητής επί δύο χρόνια Λειτουργική και Ποιμαντική στο Θεολογικό και Ιερατικό Σεμινάριο του Δυρραχίου. Οργάνωσε την αντίσταση των Ορθοδόξων στην προσπάθεια του καθεστώτος να εκδιώξη τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο συγκεντώνοντας 90.000 υπογραφές και πορεία διαμαρτυρίας στο Αργυρόκαστρο για το σκοπό αυτό. Για τη δράση του αυτή, κινδύνευσε 3 φορές από επι-θέσεις κακοποιών και αντιχριστιανι-κων στοιχείων.

Ο Αρχιμανδρίτης Χρυσόστομος Μαϊδώνης το 1993 με την βίαιη απέλασή του από το Αργυρόκαστρο, έγινε σύμβολο του διωγμού της ορθοδοξίας στη Βόρεια Ήπειρο και στην μετά Χότζα εποχή, αυτή τη φορά από το καθεστώς του πανίσχυρου τότε Σαλί Μπερίσα.

Η εικόνα του να απωθείται από Αλβανούς Αστυνομικούς προς την Ελλάδα, ενώ είχε φθάσει στη βαριά σιδερένια πόρτα της Κακαβιάς, μεταδόθηκε απ’ όλα τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το BBC και το CNN. Ήταν η εποχή όπου ο Μπερίσα ήθελε πάση θυσία και την απέλαση του Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου