Για πολλούς Έλληνες που πήραν τον πολλές φορές δύσκολο δρόμο της μετανάστευσης ήταν ένας μακρινός προορισμός που υποσχόταν ένα καλύτερο μέλλον. Όμως μπορεί η Αυστραλία να είναι συνδεδεμένη με την οικονομική μετανάστευση, ωστόσο οι πρώτοι Έλληνες που αποδεδειγμένα έφτασαν σε αυτή το 1829 ήταν βαρυποινίτες.
Τον Αύγουστο ο ελληνισμός της Αυστραλίας έχει… γενέθλια. Φέτος έγινε τουλάχιστον 193 ετών, ενώ συμπληρώθηκαν και 125 χρόνια από την ιδρυτική συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.
Με βάση τα διασταυρωμένα στοιχεία, οι πρώτοι Έλληνες πάτησαν το πόδι τους στο Σίδνεϊ στις 27 Αυγούστου 1829. Ήταν επτά ναυτικοί από την Ύδρα, καταδικασμένοι για πειρατεία, οι οποίοι εξορίστηκαν στην Αυστραλία από τις βρετανικές Αρχές γλιτώνοντας έτσι τα χειρότερα, δηλαδή την εκτέλεση.
Οι καταδικασμένοι ήταν οι: Γεώργιος Βασιλάκης, Γκίκας Βούλγαρης, Γεώργιος Λαρίτσος, Αντώνης Μανόλης, Δαμιανός Νίνης, Νικόλαος Παπανδρέας και Κωνσταντίνος Στρομπόλης.
Βέβαια, κατά την εκδοχή που είχε παρουσιάσει στον Νέο Κόσμο ο αείμνηστος καθηγητής και ιστορικός Μιχάλης Τσούνης, στην ουσία δεν επρόκειτο για πειρατές αλλά για επαναστάτες που εμπόδιζαν τους Βρετανούς να προμηθεύουν τους Οθωμανούς με όπλα.
Στις 29 Ιουλίου 1827 με τη σκούνα «Ηρακλής» είχαν κουρσέψει το βρετανικό εμπορικό μπρίκι «Άλκηστη» έξω από τη Μάλτα, χωρίς να πειράξουν το πλήρωμά του. Δύο ημέρες αργότερα συνελήφθησαν από βρετανικό πλοίο που εκτελούσε περιπολίες νοτίως της Κρήτης.
Υπάρχουν όμως πληροφορίες ότι κάποιοι Έλληνες πήγαν στην Αυστραλία νωρίτερα, όπως ο Γεώργιος Παππάς, ο οποίος φέρεται να βρέθηκε σε αυστραλιανό έδαφος το 1814 ως μέλος βρετανικού πληρώματος εποικισμού. Παντρεύτηκε μία ιθαγενή, εγκατέλειψε το πλοίο του και εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Σίδνεϊ.
Ακόμα, τοπικές εφημερίδες του 1900 αναφέρουν ότι υπήρχαν και άλλοι Έλληνες μεταξύ των ετών 1803 και του 1820, ωστόσο οι συγκεκριμένες αναφορές δεν έχουν ακόμα διασταυρωθεί.
Πάντως, το βέβαιο είναι ότι στις 22 Αυγούστου 1897 ιδρύθηκε επισήμως η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης και είχε 57 ιδρυτικά μέλη.
Σχόλια