Το αρχαίο Ομφάλιον της Ηπείρου πλησίον της Πρεμετής

Το αρχαίο Ομφάλιον της Ηπείρου πλησίον της Πρεμετής

Η Ήπειρος από την αρχαιότητα άκμασε και θεμελίωσε κατά τη γεωγραφική της έκταση πόλεις και οικισμούς, οι οποίοι μέχρι και των ημερών μας φανερώνουν ξεκάθαρα το πολιτιστικό της μεγαλείο.

Tα κυκλώπεια τείχη της πόλης.

Μια πόλη για την οποία δεν υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες, αλλά μας την διευκρινίζει η τοποθεσία και η ονομασία της είναι το «Ομφάλιον» της Ηπείρου. Η ετυμολογία του ονόματος της πόλεως αφορά τον «ομφαλό», το κεντρικό σημείο σε έναν τόπο. Στις μέρες μας συμπεριλαμβάνεται στην περιοχή της Πρεμετής.

Ο William Martin Leake στο έργο του "Travels in Northern Greece" κάνει λόγο για την πόλη στις αναφορές του σχετικά με την Ήπειρο. Συγκεκριμένα την τοποθετεί πλησίον της Πρεμετής, στην κοιλάδα του Αώου ποταμού μεταξύ Κλεισούρας και Κόνιτσας, ενώ αντλώντας στοιχεία από τον Έλληνα αστρονόμο και γεωγράφο Κλαύδιο Πτολεμαίο αναφέρει πως γειτνιάζει με τα φύλα των Παραβαίων και αποτελεί μια από τις εσωτερικές πόλεις της Χαονίας ή με άλλα λόγια της Ατιντάνιας, η οποία με τη Συνθήκη της Φοινίκης το 205 π. Χ. ανατέθηκε στο Μακεδονικό Βασίλειο.

Κατά τους χριστιανικούς χρόνους για το Ομφάλιον βρίσκουμε μια ακόμη μαρτυρία στο βίο του Αγίου Δονάτου Επισκόπου Ευροίας. Ο Άγιος Δονάτος έζησε κατά την περίοδο 310 – 387 μ. Χ., επί αυτοκρατορίας του Μέγα Θεοδοσίου. Ανέπτυξε μεγάλη κοινωνική δράση υπέρ των φτωχών και των αδυνάτων και έγινε γνωστός για τα θαύματά του. Εκοιμήθη σε βαθύ γήρας περίπου το 388 μ. Χ. και ενταφιάσθηκε πλησίον του ναού στο Ομφάλιο Ηπείρου, σε τάφο που έφτιαξε ο ίδιος.

Χάρτης όπου φανερώνεται ξεκάθαρα η τοποθεσία της αρχαίας πόλης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου