Μερικά από τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στο χώρο μας, το μήνα Μάρτιο

Μερικά από τα κυριότερα γεγονότα που συνέβησαν στο χώρο μας, το μήνα Μάρτιο

6 Μαρτίου 1993. Σύσκεψη του Γ. Προεδρείου στους Αγ. Σαράντα, για την στάση της αλβανικής κυβέρνησης στα μεγάλα θέματα που αντιμετωπίζει η ΕΕΜ, για την συνεργασία της Ομόνοιας με την τοπική αυτοδιοίκηση, την ελεύθερη επικοινωνία κλπ.

8 Μαρτίου 1993. Άνοιξε τις πύλες του το Ελληνικό Προξενείο στο Αργυρόκαστρο, ύστερα από 52 χρόνια. Γενικός Πρόξενος ο κ. Χρήστος Ιακώβου.

19 Μαρτίου 1993. Εκλέχτηκε το Προεδρείο για τοΣύλλογο Ελλήνων Δασκάλων της ΕΕΜ. Πρόεδρος εκλέχτηκε ο Νίκος Κατσαλίδας, όπου θα υποβάλει τα δικαιολογητικά στο Υπουργείο Παιδείας για την αναγνώριση.

20 Μαρτίου 1993. Η κα Τσουδερού στους Αγ. Σαράντα, όπου μαζί με τον κ. Σταρόβα υπέγραψαν το Πρωτόκολλο συνεργασίας Ελλάδος-Αλβανίας που περιλαμβάνει μορφωτική συμφωνία, ίδρυση ελληνο-αλβανικής τράπεζας στα Τίρανα, αρωγή για την ανάπτυξη της γεωργίας, συμφωνία για τις μεταφορές, κατάργηση της διπλής φορολογίας, συγκρότηση επιτροπής Υφαλοκρηπίδας. (Παρευρέθηκαν: οπρέσβης Χρήστος Τσαλίκης, ο Γενικός Πρόξενος Χρήστος Ιακώβ, ο Β. Τσιάκος, ο Χ. Γκιάτης, ο Β. Μπιλέρος, ο Σ. Καλυβόπουλος, ο Σ. Κυριαζάτης, ο Β. Παπαχρήστος, ο Κ. Μακαριάδης, ο Θ. Μήτσιος)

7-8 Μαρτίου 1995. Ο Αμερικανός Πρέσβης LAKE επισκέφτηκε τους νομούς Αγ. Σαράντα, Δελβίνου και Αργυροκάστρου, μια απόδειξη του ενδιαφέροντος της Αμερικανικής κυβέρνησης για το χώρο που ζει η ΕΕΜ. «Σκοπός της επίσκεψής μου ήταν να μάθω περισσότερα για την Αλβανία και ειδικά για τα προβλήματα του Νότου της. Χάρη της βοήθειαςκαι της ετοιμότητα σας για να με πληροφορήσετε για την κατάσταση και τα προβλήματα που εσείς ως Πρόεδρος αυτής της οργάνωσης διαπιστώνετε, εγώ διεκπεραίωσα την αποστολή και έμαθα πολλά νέα πράγματα. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την δυνατότητα πουμου δημιουργήσατε για να κατανοήσω καλύτερα τα προβλήματα που ανησυχούν αυτή την οργάνωση», τόνισε σε επιστολή του στον πρόεδρο της Ομόνοιας Σωτήρη Κυριαζάτη ο Αμερικανός πρέσβης.

14 Μαρτίου 1995. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Κάρολος Παπούλιας, επισκέφτηκε τα Τίρανα όπου είχε συνάντησηκαι με αντιπροσωπεία της Ομόνοιας, όπου συμμετείχαν Κυριαζάτης, Σιάρας, Τσάκας, Τσιάκος και Κρεμμύδας.

21 Μαρτίου 1996. Ο κ. Στεφανόπουλος στα Τίρανα συνοδευόμενος από τον Πάγκαλο, Παπανδρέου και Παπαδόπουλο. Συζήτησαν για την ελληνική μειονότητακαι τους λαθρομετανάστες. Υπογράφτηκε το Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας

9 Μαρτίου 2000. Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Γιώργος Παπανδρέου στα Τίρανα.Επισκέφτηκε τα γραφεία της Ομόνοιας στο Αργυρόκαστρο, τη Δερβιτσιάνη όπου εγκαινίασε το Πολιτιστικό Μέγαρο με δαπάνες του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Από το αρχείο της Ομόνοιας

Προετοίμασε: Βαγγέλης Παπαχρήστος

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου