Ένωση Χειμαρριωτών: Καταγγέλλουμε την νέα απόπειρα εκφοβισμού των κατοίκων της Χιμάρας από το αλβανικό κράτος

Ένωση Χειμαρριωτών: Καταγγέλλουμε την νέα απόπειρα εκφοβισμού των κατοίκων της Χιμάρας από το αλβανικό κράτος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ομάδα Χιμαραίων, χρηματοδότησαν και κατασκεύασαν έναν μεταλλικό σταυρό τον οποίο τοποθέτησαν προχθές, στον χώρο της ΙΜ Ζωοδόχου Πηγής γνωστή ως «Παναγία Αθαλιώτισα» στην Χιμάρα.

Ακραίοι αλβανικοί κύκλοι που βρίσκονται διαρκώς απέναντι σε κάθε τι θυμίζει Ελλάδα και Χριστιανισμό, ξεκίνησαν από χθες μια εκστρατεία μίσους κατά της Χιμάρας γράφοντας ψευδείς αλλά πιασάρικους τίτλους όπως "Η Ελλάδα προκαλεί στη Χιμάρα με την τοποθέτηση ελληνικού (sic) σταυρού ο οποίος θα φαίνεται από την Κέρκυρα". Σε μια κανονική χώρα τέτοιες κραυγές θα έμεναν στους κύκλους της γραφικότητας. Στην Αλβανία όμως, υιοθετήθηκαν από πληθώρα μέσων που αναπαρήγαγαν τις ακραίες αυτές θέσεις και ανέλαβαν ρόλο δικαστή δίνοντας στα μάτια της αλβανικής κοινωνίας το ηθικό άλλοθι που χρειάζονταν οι δυνάμεις καταστολής προκειμένου να επέμβουν, αντιμετωπίζοντας τους συμπατριώτες μας σαν τρομοκράτες.

Από τις 7.00 το πρωί της Κυριακής, κλιμάκιο της ασφάλειας Τιράνων εισέβαλλε σε σπίτια συγχωριανών μας. Προχώρησαν σε έρευνες υπό την απειλή όπλων, χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, κατέσχεσαν σύμβολα της ορθοδοξίας και κινητά τηλέφωνα και στη συνέχεια προχώρησαν στην προσαγωγή τεσσάρων ατόμων ως ύποπτους τέλεσης τρομοκρατικών ενεργειών. Οι συμπατριώτες αφού ανακρίθηκαν χωρίς την παρουσία δικηγόρου, αφέθηκαν ελεύθεροι τις μεσημεριανές ώρες χωρίς να τους επιστραφούν τα θρησκευτικά σύμβολα.

Τα στοιχεία που επικαλούνται οι αρχές είναι:

Α) Η τοποθέτηση του σταυρού στον χώρο της Ιεράς Μονής.

Β) Η κατοχή των θρησκευτικών συμβόλων.

Αφενός κάνουν λόγο για κατασκευή χωρίς άδεια την στιγμή που στην Χιμάρα με την συνδρομή του κρατικού μηχανισμού ξεφυτρώνουν τα ξενοδοχεία και οι πολυτελείς κατοικίες των διαπλεκόμενων σαν τα μανιτάρια.

Από την άλλη, δαιμονοποιούν την χρήση θρησκευτικών συμβόλων ως τρομοκρατική ενέργεια η οποία θέτει σε κίνδυνο την εδαφική ακαιρεότητα της Αλβανίας, την τάξη και την ασφάλεια στην χώρα.

Είμαστε σίγουροι, πως κανείς στα Τίρανα δεν πίστεψε πως απειλείται η εδαφική ακεραιότητα της Αλβανίας από τον Αη Γιώργη ή την Παναγία την Αθαλώτσα. Αλλού πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια αυτής της άμεσης επέμβασης.

Η ενορχηστρωμένη επίθεση με την συμμετοχή των διαπλεκόμενων ΜΜΕ και των δυνάμεων καταστολής είναι δεδομένο ότι εκκινεί από την ηγεσία της αλβανικής κυβέρνησης με στόχο να τρομοκρατήσει και να σβήσει την αντίδραση των Χιμαραίων, απέναντι στις κλιμακούμενες ενέργειες υφαρπαγής της γης από την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, διατυμπανίζει πως η χώρα του αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ως προς τον σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και την αρμονική συμβίωση των θρησκειών. Το αφήγημα αυτό αποτελεί μάλιστα θεμελιώδες στοιχείο της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας προς την Ε.Ε. Στην πράξη αποδεικνύεται για πολλοστή φορά πως ο σεβασμός των μειονοτικών και θρησκευτικών δικαιωμάτων στην Αλβανία σταματά εκεί ακριβώς όπου η εφαρμογή του έχει νόημα. Στην Χιμάρα παραβαίνοντας κάθε αρχή του κράτους δικαίου και αγνοώντας τα μειονοτικά δικαιώματα, έχουμε μια διαρκή προσπάθεια καταστολής κάθε έκφρασης ταυτότητας και θρησκευτικής συνείδησης.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου