Κάτοικοι της Χιμάρας δεν μπορούν να απογραφούν - Απογραφή φαρσοκωμωδία

Κάτοικοι της Χιμάρας δεν μπορούν να απογραφούν - Απογραφή φαρσοκωμωδία

Μόνο η λέξη φαρσοκωμωδία μπορεί να αποτυπώσει την πραγματική κατάσταση σχετικά με τη διαδικασία απογραφής πληθυσμού και κατοικιών στην Αλβανία. Στα ήδη αρκετά καταγεγραμμένα προβλήματα, ειδικά στην περιοχή της Χιμάρας, κάθε μέρα προστίθενται και περισσότερα.

Σε συνέχεια καταγγελιών που λάβαμε από μόνιμους κατοίκους της Χιμάρας, οι οποίοι μας ανέφεραν πως η απογραφή έχει σταματήσει και δεν μπορούν να απογραφούν οι ίδιοι και τα μέλη των οικογενειών τους, ερευνώντας το θέμα μάθαμε πως υπάρχουν περιοχές της Χιμάρας για τις οποίες δεν υπάρχει αρμόδιος απογραφέας. Η μια περιοχή εξ αυτών είναι το Ποτάμι, όπου όπως είχε γίνει γνωστό ο απογραφέας απομακρύνθηκε διότι όπως του προσάπτουν από την αλβανική στατιστική αρχή που είναι αρμόδια για την απογραφή, είχε απογράψει πολλούς ελληνικής καταγωγής κατοίκους. Βέβαια, η αρμόδια αρχή δεν φρόντισε να βρει αντικαταστάτη για την περιοχή, με αποτέλεσμα όσοι δεν πρόλαβαν ήδη να απογραφούν να μην τους δίνετε εκ νέου η δυνατότητα.

Αρκετοί κάτοικοι έχουν απευθυνθεί στο δημαρχείο της Χιμάρας όπου λειτουργεί γραφείο απογραφής, δίχως όμως να καταφέρουν να βρουν άκρη καθώς η απάντηση που λαμβάνουν είναι πως πρέπει να περιμένουν να περάσει ο απογραφέας από τα σπίτια τους.

Η διαδικασία της απογραφής θα ολοκληρωθεί την 28η Οκτωβρίου και ειδικά για την περιοχή της Χιμάρας το διακύβευμα είναι ένα άτυπο μειονοτικό στάτους. Υπό την προϋπόθεση πως το 20% του πληθυσμού θα δηλώσει ελληνικής καταγωγής τότε ο Δήμος θα έχει την υποχρέωση να εισάγει την χρήση της ελληνικής γλώσσας στις δημόσιες υπηρεσίες και να χρησιμοποιεί πινακίδες στα αλβανικά και στα ελληνικά.

Μια όμορφη πρωτοβουλία

Καθώς μέχρι σήμερα δεν παρατηρείται κάποια κινητικότητα στο κομμάτι της ενημέρωσης και της παρακίνησης του κόσμου για να λάβει μέρος στην απογραφή, αισθανθήκαμε ιδιαίτερη χαρά όταν λάβαμε ένα βίντεο που είναι αποτέλεσμα ιδιωτικής πρωτοβουλίας και προβάλει παιδιά απ' όλες τις περιοχές της εθνικής ελληνικής μειονότητας να προτρέπουν τους ενήλικες να απογραφούν, με το εύστοχο σύνθημα «Δεν αρκεί μόνο να το λέμε (οτι είμαστε Έλληνες), πρέπει και να το δηλώνουμε». Το βίντεο αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκετών Βορειοηπειρωτικών σελίδων και προφίλ και σε μικρό διάστημα κατάφερε να γίνει viral.

Ακολουθεί το βίντεο:

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου