Οι πρώτοι διεθνείς εκπρόσωποι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε διακρατικούς θεσμούς

Οι πρώτοι διεθνείς εκπρόσωποι της ΟΜΟΝΟΙΑΣ σε διακρατικούς θεσμούς

Η «ΟΜΟΝΟΙΑ» έπρεπε να κάνει γνωστό το πρόγραμμά της, τους στόχους της και ν' αναγνωριστεί και στους Διεθνείς Οργανισμούς. Γι' αυτό το σκοπό άρχισε να κινητοποιείται.

Από την 8 -21 Σεπτεμβρίου, αντιπροσωπεία της Ομόνοιας με τον βουλευτή Θωμά Μήτσιο και τον καθηγητή των αγγλικών Θωμά Σιάρα, πήρε μέρος στη συνεδρίαση της ΔΑΣΕ για τις «Ανθρώπινες Διαστάσεις» που διεξήχθη στη Μόσχα. Όταν δόθηκε ο λόγος στο βουλευτή Θωμά Μήτσιο, ανάμεσα στ' άλλα τόνισε:

«…Μια ξεχασμένη μειονότητα στο μέσο της Ευρώπης, που είχε στερηθεί τη φωνή της για μισό περίπου αιώνα, βρίσκει την ευκαιρία να παρουσιαστεί, για πρώτη φορά, ενώπιον ενός διεθνούς forum. Εκπροσωπούμε την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας, που αριθμεί σχεδόν 300.000 Αλβανούς υπηκόους.

Σκοπός μας είναι να καταστήσουμε γνωστή στους συμμετέχοντες στη Διάσκεψη της ΔΑΣΕ στη Μόσχα την άγνωστη ιστορία 50 χρόνων δεινών, βίαιης αφομοίωσης και πολιτιστικής γενοκτονίας. Να αναλύσουμε τη σημερινή κατάσταση που προσφέρει νέες ευκαιρίες, αλλά και που κρύβει καινούργια προβλήματα. Υποβάλλουμε επίσης συγκεκριμένες προτάσεις για άμεση ενέργεια εκ μέρους των κρατών μελών της ΔΑΣΕ, καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ), που συμμετέχουν σε παράλληλες δραστηριότητες...

Η μεγάλη έλλειψη πληροφοριών σχετικά με την Ελληνική Εθνική Μειονότητα της Αλβανίας καθιστά καταρχήν αναγκαία μια ιστορική αναδρομή της καταπιεστικής πολιτικής του προηγούμενου ολοκληρωτικού καθεστώτος. Η καταγραφή της πρακτικής αυτής σήμερα θα γνωστοποιήσει, από τη μια πλευρά στη διεθνή κοινή γνώμη, τη θλιβερή κατάσταση που αντιμετώπισε η Ελληνική Μειονότητα για πέντε περίπου δεκαετίες και, από την άλλη πλευρά, θα αποτρέψει, όπως ελπίζουμε, μια. επανάληψη παρόμοιων φαινομένων».

Η αντιπροσωπεία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ απεύθυνε έκκληση

Προς τις 38 χώρες της ΔΑΣΕ που μετέχουν στη Διάσκεψη της Μόσχας,

Προς τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που μετέχουνε στις Παράλληλες Δραστηριότητες, να λάβουν υπόψη τα νόμιμα αιτήματα και να προβούν στη λήψη των αναγκαίων μέτρων και συγκεκριμένα:

- να δώσουν οδηγίες στην Αποστολή Έρευνας, η οποία θα σταλεί συντόμως στην Αλβανία να επισκεφθεί τις περιοχές που κατοικούνται από ελληνικούς πληθυσμούς, να εξετάσει σε βάθος την επικρατούσα κατάσταση και να προβεί στις αναγκαίες συστάσεις για την προστασία και την ανάπτυξη των δικαιωμάτων και της ταυτότητας της Μειονότητας,

- να ζητήσουν από την αλβανική Κυβέρνηση να καταργήσει τις διατάξεις του πρόσφατου νόμου, ο οποίος εμποδίζει τη σύσταση πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων σε εθνική και θρησκευτική βάση.

- να συστήσουν στις αλβανικές Αρχές την επέκταση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας σε όλες τις ελληνόφωνες κοινότητες, ανεξαρτήτως περιοχής και σε όλα τα αναγκαία στάδια της εκπαίδευσης,

- να προσφέρουν οικονομική βοήθεια στις αλβανικές Αρχές, για να διασώσουν από άμεσο κίνδυνο καταστροφής τα σημαντικά μνημεία στη «μειονοτική περιοχή», τα οποία ανήκουν στην πολιτιστική κληρονομιά της μειονότητας, αλλά και της ανθρωπότητας γενικώς.

- να διατηρήσουν στην ημερήσια διάταξη και να συνεχίσουν να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για την τύχη της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Αλβανίας, γεγονός που αποτελεί την καλύτερη διασφάλιση για την φυσική και πολιτιστική επιβίωση της Μειονότητας στην πατρώα της γη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου