Η ΟΜΟΝΟΙΑ Χιμάρας καταγγέλλει επιλεκτικές κατεδαφίσεις ελληνικών επιχειρήσεων

Η ΟΜΟΝΟΙΑ Χιμάρας καταγγέλλει επιλεκτικές κατεδαφίσεις ελληνικών επιχειρήσεων

Δελτίο τύπου

Επιλεκτικές κατεδαφίσεις ελληνικών επιχειρήσεων στην παραλία Λιβάδι στης Χιμάρας

Εντελώς απροειδοποίητα και με πρωτοφανή αγριότητα τα συνεργεία της ΙΚΜΤ (Υπηρεσία Κατεδαφίσεων) κατέβηκαν στην παραλία της Χιμάρας, Λιβάδι, ήδη από εχθές 18/5, έτοιμοι να κατεδαφίσουν επιχειρήσεις ντόπιων Ελλήνων που λειτουργούν τις δυο τελευταίες δεκαετίες.

Εχθές, χωρίς να ειδοποιήσουν τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων, ετοιμάστηκαν να προβούν σε κατεδάφιση. Αξίζει να αναφερθεί, ότι η εν λόγω υπηρεσία δεν είχε τις αποφάσεις κατεδάφισης, ουδέ μάλλον είχε κάνει την απαραίτητη κοινοποίηση κατεδάφισης – όπως ορίζει ο νόμος (κάτι που έγινε σκόπιμα ώστε να μην προλάβουν οι ιδιοκτήτες να προσφύγουν στη δικαιοσύνη).

Όπως προκύπτει από τα παραπάνω έγγραφα, η κοινοποίηση έγινε σήμερα, για μια απόφαση που έχει ληφθεί στις 23/2/2022, κατά αγνώστου ιδιοκτήτη και ως τοποθεσία ορίζεται η παραλία του Λιβαδιού αόριστα (η παραλία του Λιβαδιού έχει έκταση δεκάδες χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα).

Μετά την αντίδραση των κατοίκων, αποχώρησαν και επανεμφανίστηκαν σήμερα το πρωί (19/5/2022) με αποφάσεις, οι οποίες στερούνται νομιμότητας.

Εύλογα προκύπτουν τα εξής δυο καίρια ερωτήματα:

1. Γιατί επέλεξαν την συγκεκριμένη εποχή να προβούν σε μια τέτοια πράξη, καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι βρισκόμαστε σε προετοιμασία της τουριστικής σεζόν;

2. Γιατί το Υπουργείο Τουρισμού τον Μάρτιο, δηλαδή μόλις πριν δυο μήνες, υπέδειξε στους ιδιοκτήτες να ενοικιάσουν την παραλία για την τουριστική σεζόν; (Σημείωση: Στα νομιμοποιητικά δικαιολογητικά για ενοικίαση της παραλίας χρησιμοποίησαν τις εγκαταστάσεις που σήμερα κατεδαφίζονται)

Σε όλη αυτή τη διαδικασία η δημοτική αρχή έλαμψε δια της απουσίας της. Άφησε εκτεθειμένους τους δημότες, οι οποίοι από πλευράς τους εδώ και δεκαετίες είναι πάντοτε συνεπείς απέναντι στο Δήμο και προέβησαν εγκαίρως να πληρώσουν το κομμάτι παραλίας βάσει της εντολής που τους υπεδείχθη – όπως αναφέρθηκε και άνωθεν από το υπουργείο τουρισμού – ενώ ο δήμος έμεινε εντελώς άπραγος απέναντι σε αυτή την κατάφωρη αδικία, γκρεμίζοντας ουσιαστικά τις επιχειρήσεις (beach bar και restaurant) που θα εξυπηρετούσαν τους λουόμενους στο κομμάτι παραλίας που έχουν ήδη προ-ενοικιάσει.

Όσο καλοπροαίρετος κι αν είναι κάποιος, δεν μπορεί να πιστέψει ότι όλα αυτά γίνονται για την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης, γιατί την ίδια ώρα, σε όλη την επικράτεια του δήμου οργιάζει η αυθαίρετη δόμηση και «οι στρατηγικές επενδύσεις» σε κλεμμένα χωράφια, ενώ η πολυδιαφημισμένη – από πλευράς κυβέρνησης - πρώτη εγγραφή και απόδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους κατοίκους αργεί επιδεικτικά. Επομένως, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει μια μεθόδευση εναντίον του ντόπιου ελληνικού πληθυσμού.

Τον τελευταίο καιρό, με μεγάλο ενδιαφέρον και ικανοποίηση παρακολουθούμε την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και τις εκατέρωθεν επισκέψεις μεταξύ Υπουργών και Υφυπουργών. Θεωρούμε ότι μέρος αυτών των συνομιλιών και των καλών σχέσεων πρέπει να είναι η βοήθεια προς εμάς να παραμείνουμε στις πατρογονικές μας εστίες.

Χιμάρα 19-05-2022

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου