«Οι Βλάχοι μόνο τον Άη Γιώργη έχουν»

«Οι Βλάχοι μόνο τον Άη Γιώργη έχουν»

Ο Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος είναι ίσως ο πιο δημοφιλής Άγιος του Χριστιανισμού.

Για του Βλάχους φαίνεται πως είναι κάτι παραπάνω. Και τα δυο χωριά που έχτισαν οι Βλάχοι στην περιοχή των Αγίων Σαράντα, τη Σκάλα και το Μπάικαϊ, έχουν φυσικά για ενορία τους τον Άγιος Γεώργιο.

Στους λιβαδότοπους της κοιλάδας του Βούρκου, συναντάς μικρά εξωκλήσια μόνο του Αγίου Γεωργίου και όλα στις διαστάσεις ενός μικρού δωματίου. Αυτό το «μόνο του Αγ. Γεωργίου» που προκάλεσε την περιέργεια και όταν το έψαξα έμαθα ότι τα έχτισαν Βλάχοι και μεταξύ των απαντήσεων που πήρα ήταν ότι «οι Βλάχοι μόνο τον Άη Γιώρη έχουν».

Οι πλαγιές μεταξύ Βούρκου και Ριζών ήταν ιδανικές για να ξεχειμωνιάσουν οι βοσκοί τα βιό τους. Στο πέρασμα τους έχτιζανεκκλησάκια, πότε για να κατοχυρώσουν το λιβάδι, πότε γιατί τους συνέβη κάποιο θαυμαστό γεγονός (όπως στη Λύβενα) αλλά και για τις λατρευτικές τους ανάγκες.

Η νομαδική μετοίκηση σχεδόν εξαφανίστηκε, οι Βλάχοι εγκαταστάθηκαν κάπου μόνιμα αλλά τα εκκλησάκια αυτά δεν έμειναν χωρίς «νοικοκύρη». Τα γειτονικά χωριά όπως τα Καλύβια, η Γέρμα, η Λύβενα και τα άλλα Καλύβια όχι μόνο τα υιοθέτησαν, τα φροντίζουν,τα έφτιαξαν καικάνουν ωραίαπανηγύρια, όπως στον Άγιο Γεώργιο μεταξύ Καλυβιών και Καλτσάτι, δίπλα στην Τσακάλο .

Χρόνια πολλά στις Γεωργίες στους Γεώργιους και φυσικά σε όλους τους φίλους Βλάχους!

Λεωνίδας Παππάς

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου