Η αλβανική κυβέρνηση υφαρπάζει μοναστηριακή περιουσία στους Αγ. Σαράντα

Η αλβανική κυβέρνηση υφαρπάζει μοναστηριακή περιουσία στους Αγ. Σαράντα

Πιο κάτω σε μετάφραση είναι ένα απόσπασμα απ' το πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ότι αφορά την πρόοδο των διαδικασιών ένταξης της Αλβανίας, η Ετήσια Έκθεση για το 2020 όπως είναι γνωστή η διαδικασία.

Η παράγραφος αναφέρεται στη Συνιστώσα 19, ή το Κεφάλαιο 19 των Διαπραγματεύσεων όταν αυτές θα διεξάγονται κατά τον τύπο που ακολουθεί η Επιτροπή και σχετίζεται με τα δικαιώματα στην περιουσία.

Προφανώς οι Ευρωβουλευτές όταν τονίζουν για περισσότερη διαφάνεια κατά τη διαδικασία καταχώρησης στο Κτηματολόγιο των ακίνητων περιουσιών δεν είχαν υπόψη τους την περίπτωση της ιδιοκτησίας της Μονής του Αγίου Γεωργίου στην τοποθεσία Δέμα μεταξύ Τσούκας και Εξαμιλίων στο Δήμο Αγίων Σαράντα.

COMP 19

Paragraph 25 Property rights

"Ενθαρρύνει την Αλβανία να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στα μέτρα εμπέδωσης των δικαιωμάτων εγγραφής, αποκατάστασης και αποζημίωσης ακινήτων (AM163), εφαρμόζοντας τον νόμο για τις παραδοσιακές μορφές ιδιοκτησίας, προωθώντας κυρίως με διαφανή τρόπο την διαδικασία καταχώρησης ακινήτων (AM 164/165) και ολοκληρώνοντας τη συνολική μεταρρύθμιση στον τομέα της ιδιοκτησίας γαιών".

Το τι συμβαίνει στην περιοχή είναι κάτι ανάλογο με ότι εξελίσσεται τα τέσσερα τελευταία χρόνια στην περιοχή των Δρυμάδων και της Χιμάρας που είναι ευρύτερα γνωστά. Με κρατική υποστήριξη σκοτεινά οικονομικά συμφέροντα, μέσα από νομικές απάτες και διαφθορά υλοποιούν όχι απλά πολεοδομικές και περιβαλλοντικές λεηλασίες αλλά κυρίως καταπάτηση ιδιοκτησιών.

Ο Νόμος του κ. Ράμα περί Προστασίας των Στρατηγικών Επενδύσεων και Επενδυτών εξ άλλου είναι ασπίδα για τους παραβάτες – αλβανούς καπιταλιστές γαρ! του τομέα του τουρισμού και ότι μαφιόζικα κεφάλαια ξεπλένονται σ' αυτά.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεδρίαση του που υπό τα μέτρα για την Πανδημία εκ των πραγμάτων δεν ήταν ανοιχτή και δημόσια (το ίδιο βέβαια εδώ και διετία είναι μονοκομματικής σύνθεσης καθώς εκλογές 2019 έγιναν χωρίς συμμετοχή της αντιπολίτευσης) ενέκρινε δύο άδειες οικοδομής. Τυπική διαδικασία θα έλεγε κανείς δεδομένου ότι κάτι τέτοιο αποτελεί αρμοδιότητα του Κεντρικού Πολεοδομικού Συμβουλίου υπό τον Έντι Ράμα.

Τα μεγέθη των συγκροτημάτων εξ άλλου υπερβαίνουν κατά πολύ τις δυνατότητες τόσο του ανάλογου γραφείου Πολεοδομίας του Δήμου όσο και τις γνώσεις των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου. Ωστόσο το χέρι που ελέγχει το παιχνίδι χρειάζεται τα προσχήματα της δήθεν συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας. Είναι η αναζήτηση του νομότυπου των ενεργειών.

Τη δε ομόφωνη έγκριση της Απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο επέβλεπε ο εντεταλμένος του Ράμα στην περιοχή, βουλευτής Χουσεϊνή (Αλκέτ Χυσένι), που έχει γίνει εμπειρογνώμονας σε τέτοιες υποθέσεις ακίνητης περιουσίας, διαφέντευσης σκοτεινών συμφερόντων και συγκοινωνίας τους με το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Έτσι εξ άλλου εξασφαλίζεται και η απρόσκοπτη λειτουργία των αρμοδίων υπηρεσιών στην εξυπηρέτηση τους με κορυφαία το Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολόγιο.

Οι αποφάσεις αυτές κατά περίεργο τρόπο δεν έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου. Αυτό γεννά ερωτήματα και ήδη προκαλεί δημοσιεύματα στον τύπο.

Η μία λοιπόν εξ αυτών των Αποφάσεων αφορά σε μεγάλο συγκρότημα ξενοδοχείων και μπαγκαλόους σε περιοχή που ιστορικά και αποδεδειγμένα ανήκει στην Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Δέματος. Διαχρονικά ωστόσο και ενώ οι κρατικές υπηρεσίες κωλυσιεργούν σκοπίμως την απάντηση στο αρμοδίως κατατεθειμένο φάκελο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, γίνονταν και παράλληλες ενέργειες καταπάτησης.

Έτσι διασπάτε το ενιαίο της μοναστηριακής ιδιοκτησίας και αναγνωρίζεται παρένθετος ιδιοκτήτης στο καλύτερο σημείο της περιοχής σε ότι αφορά καταλληλότητα τουριστικής αξιοποίησης. Εγγράφεται με προτεραιότητα η ιδιοκτησία.

Κατά παραγγελία στη συνέχεια με υπογραφή του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα το 2017 εγκρίνεται πολεοδομικός σχεδιασμός της περιοχής που προβλέπει στο συγκεκριμένο τεμάχιο τουριστικές εγκαταστάσεις. Στην πορεία προφανώς με την επίβλεψη άνωθεν ώστε να μην δημιουργηθούν τριβές και συγκρούσεις συμφερόντων, γίνεται η μεταβίβαση ή σύμβαση αξιοποίησης με την εταιρία που αποτελεί πελάτη της κυβέρνησης σε πολλά πάρε – δώσε.

Η εταιρία που προχωρά ήδη τη δημιουργία τετελεσμένου στην περιοχή εφαρμόζοντας προκαταρκτικές εργασίες, είναι η ALB – STAR, που έχει εγκολπωθεί στον Όμιλο FINMAN του Ινταγιέτ Ισμαίλαϊ, εργολάβοι δημοσίων έργων.

Σημαντική λεπτομέρεια ωστόσο που αξίζει να υπογραμμιστεί: στην όλη ποινικά κολάσιμη διαδικασία αλλοτρίωσης της ιδιοκτησίας, πλαστογραφίας εγγράφων, καταχώρησης στο κτηματολόγιο κ.α. συμμετέχουν πλείστοι όσοι συμπατριώτες. Τους χρησιμοποιεί ανελέητα η μηχανή υφαρπαγής περιουσίας στην περιοχή των Ράμα και Χυσένι, με τον ίδιο τρόπο όπως και στην περιοχή της Χιμάρας.

Και ακόμη μια διαφορά των τετελεσμένων σήμερα με την δήμευση των εκκλησιαστικών και μοναστηριακών περιουσιών. Τότε κρατικοποιήθηκαν απλά. Σήμερα με τη συμβολή του κράτους υφαρπάζονται οριστικά και δημιουργείται επικίνδυνο νομικό καθεστώς απώλειας δικαιώματος επαναδιεκδίκησης.

πηγή: tachydromos.org

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου