Αναστηλώνεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Παλέρμο

Αναστηλώνεται η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Παλέρμο

Η εκκλησία του αγίου Νικολάου στον κόλπο του Πόρτο Παλέρμο, που είναι ότι έχει απομείνει από παλιό μοναστήρι, νοτιοανατολικά της Χειμάρρας, αναστηλώνεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας.

Μεταξύτων παρεμβάσεων, που γίνονται, είναι η πλήρης ανακατασκευή της οροφής, η αποκατάσταση του διακοσμητικού σχήματος των τεσσάρων προσόψεων, η τοποθέτηση ξύλινων θυρών και παραθύρων, η επισκευή των εσωτερικών τοίχων και της οροφής και η κατασκευή τοίχων συγκράτησης και αντιστήριξης.

Μέσα στη μικρή βραχώδη χερσόνησο, μόλις 300 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ο ναός ξεχωρίζει, αν και περιβάλλεται από πολλά άσχετα κτίσματα, που κατασκευάστηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς, καθώς εκεί λειτουργούσε ναυτική βάση.

Πολλοί ιστορικοί ερευνητές ομιλούν για την ύπαρξη Μονής, όπως ο Πουκεβίλ, που επισκέφτηκε την περιοχή το 1811, ωστόσο ο θεολόγος και αρχαιολόγος Θεοφάνης Πόπα την επιβεβαίωσε στα νεότερα χρόνια, καθώς ως υπάλληλος του Ινστιτούτου Πολιτισιτκών Μνημείων της Αλβανίας, ανακάλυψε, γύρω στη δεκαετία του 1970, στο μοναστήρι του αγίου Δημητρίου Κηπαρού ανακάλυψε μια λειψανοθήκη με ιερά χείλη, που είχε την επιγραφή: "Από το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου - Παλέρμο, 1800".

Σύμφωνα με μαρτυρίες το Μοναστήρι βομβαρδίστηκε από τα πλοία του Αλή Πασά, όταν κατέλαβε τη Χειμάρρα, και προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σ' αυτό, όπως η καταστροφή του τρούλου, αλλά το καθολικό δεν κατέρρευσε.

Ο ναός του αγίου Νικολάου στα χρόνια της αθεΐας κρατικοποιήθηκε και μετατράπηκε σε αποθήκη πολεμικού υλικού, αφού προηγουμένως αφαιρέθηκαν τα κειμήλια, που είχε.

Η εκκλησία αυτή μέσα στον κόλπο του Πόρτο Παλέρμο φέρνει στο νου έναν άλλο κόλπο, αυτόν της ζωής. Σ' αυτόν όλοι οι κουρασμένοι οδοιπόροι αναζητούν επίμονα τρία αγαθά: Την οδό της ευτυχίας, την αλήθεια και τη ζωή.

Στην αναζήτηση της ευτυχίας, υπάρχουν πολλοί παράδομοι, που μας παγιδεύουν και προσπαθώντας του κάκου να βρούμε την ευτυχία, χανόμαστε μέσα στην απέραντη χαράδρα του πόνου.

Άλλοι ψάχνουμε απελπισμένα να βρούμε την αλήθεια στον κόλπο του ψεύδους. Η αλήθεια, που ζητάμε δεν είναι παρά μόνο ένα χιμαιρικό όνειρο, που μόλις το αγγίζουμε γίνεται καπνός.

Όλοι ποθούμε τη ζωή, αλλά την αναζητούμε σε εφήμερα πράγματα, όπου συναντάμε συνήθως την αποσύνθεση και την απώλεια.

Από το ναό του αγίου Νικολάου παίρνουμε ένα σοφό μάθημα για τη ζωή.

Όσοι πορεύονται μέσα στην Εκκλησία, ακολουθούν μια φυσική πορεία και δεν διακινδυνεύουν να περιπλανηθούν στην αβεβαιότητα, να μπλέξουν σε άγνωστα μονοπάτια.

Αυτό αποδείχθηκε περίτρανα στα πέτρινα χρόνια των διωγμών στην Αλβανία.

Ακολουθούν την πορεία προς το Χριστό, που μπορεί να είναι στενή και αγκαθοστρωμένη, μα τα αγκάθια μεταβάλλονται σε τριαντάφυλλα και κάνουν το διάβα μας ευφρόσυνο και το φτάσιμό μας βέβαιο.

Ο ναός του αγίου Νικολάου στο Πόρτο Παλέρμο σαν μουσική συμφωνία στέλνει το παρήγορο κι ελπιδοφόρο μήνυμα του Ιησού: "Εγώ ειμί η αλήθεια, η οδός και η ζωή".

π. Ηλίας Μάκος - romfea.gr

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου