Η Αλβανία συνιστά το εμβόλιο της ευλογιάς για τις ευπαθείς ομάδες

Η Αλβανία συνιστά το εμβόλιο της ευλογιάς για τις ευπαθείς ομάδες

Μετά την εξάπλωση των κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, η Αλβανική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Ανοσοποίησης συνήλθε για να συζητήσει την εξελισσόμενη κατάσταση και να αποφασίσει σχετικά με τις συστάσεις εμβολιασμού.

Το συμβούλιο αποτελείται από την Υπουργό Υγείας Ogerta Manastirliu, την επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας Silva Bino και την καθηγήτρια Najada Como καθώς και από άλλους ειδικούς.

«Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων στον Εμβολιασμό αποφάσισε να εκδώσει σύσταση για να μπορέσουν όσοι έχουν έρθει σε στενή επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς, να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της ευλογιάς. Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το εμβόλιο έχει 85% αποτελεσματικότητα στην προστασία από την ευλογιά των πιθήκων», είπε ο Αλβανίδα υπουργός Υγείας .

«Επί του παρόντος, συνεργαζόμαστε με εργαστήρια αναφοράς στο Λονδίνο και την Ολλανδία, ώστε να έχουμε την επιλογή να μεταφέρουμε αμέσως εκείνα τα δείγματα που υποπτευόμαστε ότι είναι μολυσμένα», είπε.

Αν και η Αλβανία μέχρι στιγμής είναι χώρα χαμηλού κινδύνου όσον αφορά τον ιό και δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα μέχρι στιγμής, η Manastirliu είπε ότι είναι απαραίτητο να είναι προσεκτικοί, προσθέτοντας ότι το προσωπικό έχει ενημερωθεί για το τι πρέπει να προσέχει στα τοπικά κέντρα υγείας σε όλη τη χώρα.

Η Bino πρόσθεσε ότι ενώ ο ιός παρουσιάζει λίγους κινδύνους, όσοι θεωρούνται σε κίνδυνο μπορούν να λάβουν το εμβόλιο κατά της ευλογιάς, επιπλέον αυτών που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Ο ιός έχει ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ 3-6% αλλά γενικά δεν είναι σοβαρός. Η μετάδοση λαμβάνει χώρα μέσω στενής σωματικής επαφής μέσω σωματικών υγρών, βλαβών, αναπνευστικών σταγονιδίων και μολυσμένου υλικού όπως κλινοσκεπάσματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου