Ο Ράμα επιμένει στη συνέχιση του έργου στο Βουθρωτό, κατηγορώντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση

Ο Ράμα επιμένει στη συνέχιση του έργου στο Βουθρωτό, κατηγορώντας ταυτόχρονα την αντιπολίτευση

Ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα δήλωσε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, ότι το σχέδιο για τη διαχείριση του Αρχαιολογικού Πάρκου του Βουθρωτού θα συνεχιστεί, καθώς η μορφή του τρόπου με τον οποίο τα έσοδα από την πολιτιστική κληρονομιά μετατρέπονται σε επενδύσεις για την πολιτιστική κληρονομιά είναι δομημένη με εντελώς διαφορετικό τρόπο.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ράμα απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση λέγοντας ότι η εποχή της ομηρίας έχει τελειώσει.

Επίσης είπε πως φανταζόταν ότι η ακρόαση για το Βουθρωτό θα διαρκούσε τόσο πολύ και ότι το Βουθρωτό θα είχε τόσους «θαυμαστές, ένθερμους υπερασπιστές», μεταξύ εκείνων που, μάλιστα, τόνισε, ευθύνονται άμεσα για όλες τις ζημιές που έχουν προκληθεί, όχι μόνο στο Βουθρωτό, όχι μόνο σε όλη την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, αλλά σε όλους τους φυσικούς πόρους της.

«Το Πάρκο του Βουρθωτού κηρύχθηκε τέτοιο με πρωτοβουλία μου ως Υπουργός Πολιτισμού και το Βουθρωτό τέθηκε υπό την προστασία μου εκείνη την εποχή. Η αλλαγή των ορίων του πάρκου ήρθε ως αποτέλεσμα να ανοίξει ο δρόμος για ένα κύμα παράνομων κατασκευών στην περιοχή Εξαμίλι και η αναθεώρηση των ορίων του πάρκου έγινε μετά από αίτημα της UNESCO, προκειμένου να αφαιρεθούν από την καρδιά του πάρκου εκείνα τα μέρη των σάπιων λόγω της μαζικής παράνομης δόμησης, των οποίων οι αρχιτέκτονες και οι πολεοδόμοι δεν είναι γνωστό που βρίσκονται στην Αλβανία», είπε ο Ράμα.

Ακόμη, όπως είπε εκτίμησε ως πολύ σημαντικό τον νόμο για τη διαχείριση του Βουθρωτού καθώς και τη συνεργασία με το Αλβανοαμερικανικό Ίδρυμα.

«Όταν βγαίνετε έξω και μιλάτε για το πως το Αλβανοαμερικανικό Ταμείο θα ληστέψει το Βουθρωτό, ο μόνος λόγος για να βγείτε εδώ είναι να ζητήσετε συγγνώμη από το Ταμείο και αυτούς που το ίδρυσαν, με μια ζωή αφοσιωμένη τόσα χρόνια να συνεισφέρουν χωρίς εισόδημα, γιατί τέτοιο είναι το Αλβανοαμερικανικό Ίδρυμα και τέτοια είναι η αμερικανική νομοθεσία και τέτοια είναι η πρωτοβουλία, η οποία έχει τις ρίζες της από την εποχή που ήρθε η ελευθερία και η δημοκρατία. Και για να κατηγορείτε τον επικεφαλής του Ιδρύματος, τον άνθρωπο που εσείς δώσατε την αλβανική υπηκοότητα και που ονομάζεται Michael Granoff, ως ληστή, αυτό μπορεί να γίνει μόνο από εσάς…», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Ράμα επέστησε την προσοχή της αντιπολίτευσης ότι είχε επιτεθεί στο σχέδιο για την κατασκευή του γηπέδου, οδηγώντας την εθνική ομάδα να παίξει εντός έδρας αγώνες στα Σκόπια επειδή η Αλβανία δεν είχε γήπεδο για να παίξει διεθνείς διοργανώσεις.

«Ακόμα μιλάτε για όραμα ανάπτυξης και διαφθοράς, εσείς που έχετε τη σφραγίδα στο μέτωπο από τις ΗΠΑ για τη σημαντική διαφθορά και την υπονόμευση της δημοκρατίας και έχετε κάνει τη σφραγίδα σημαία», δήλωσε ο Ράμα.

Ο Ράμα, παρά την επίθεση στο νέο γήπεδο, κάλεσε την αντιπολίτευση να συμμετάσχει στον τελικό της Conference League μεθαύριο.

Τέλος δήλωσε πως θα κατασκευαστεί και το νέο Θέατρο στα Τίρανα.

«Θα είστε ευπρόσδεκτοι και όταν παιχτεί ο Μάκβεθ στο Νέο Εθνικό Θέατρο.
Θα είστε ευπρόσδεκτοι και πάλι ότι όπως φτιάχτηκε το στάδιο, έτσι θα γίνει και το Νέο Εθνικό Θέατρο και κάθε είδους συμμαχίες που δημιουργείτε, η Συμμαχία για το Θέατρο, η Συμμαχία για το Βουθρωτό, η Συμμαχία για το Στάδιο, να έχετε υπόψη σας ότι ο διάβολος δεν τα χρειάζεται…

Θα ψηφίσουμε τον νόμο για το Βουθρωτό και θα συνεχίσουμε να κάνουμε τα πράγματα όπως κάναμε και δεν μπορείτε να πάρετε κανέναν όμηρο και δεν μπορείτε να κρατήσετε τίποτα όμηρο», είπε.

Η επάνοδος του Μπερίσα στην ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος, συνεπώς της αλβανικής αντιπολίτευσης, φαίνεται πια πως δίνει λαβές στο Ράμα, να συνεχίσει όσα έχει προγραμματίσεις, ακόμη πιο ανενόχλητος, καθώς η ηγεσία του ΔΚ δεν θα έχει την υποστήριξη των ΗΠΑ.

Τόσο το Αλβανο – Αμερικανικό Ίδρυμα στο Βουθρωτό και στην Μονή του Αγίου Γεωργίου στην Τσόυκα, όσο και οι «Στρατηγικοί Επενδυτές» του Ράμα στην περιοχή της Χιμάρας, έχουν βάλει σκοπό να αλλοιώσουν την περιοχή από κάθε άποψη.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου