Αλβανία: Τρελή άνοδος των τιμών στα τρόφιμα

Αλβανία: Τρελή άνοδος των τιμών στα τρόφιμα

Η συνεχής άνοδος των τιμών στην Αλβανία, ιδίως των τροφίμων, αποδεικνύεται ότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό των νοικοκυριών κάθε μήνα και περισσότερο.

Σύμφωνα με την Έρευνα Καταναλωτικής Εμπιστοσύνης της Τράπεζας της Αλβανίας για τον Απρίλιο, τα περισσότερα νοικοκυριά δήλωσαν ότι η οικονομική τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους 12 μήνες.

Στις οικογένειες τίθεται η ακόλουθη ερώτηση:

Πώς έχει αλλάξει η οικονομική κατάσταση της οικογένειάς σας τους τελευταίους 12 μήνες;

Έχει βελτιωθεί πολύ

Είναι καλύτερα

Δεν έχει αλλάξει

Έχει χειροτερέψει

Έχει γίνει πολύ χειρότερο

δεν ξέρω

Το ισοζύγιο απαντήσεων για τον Απρίλιο του 2022 είναι σχεδόν -17, γεγονός που δείχνει ότι 17% περισσότερες οικογένειες πιστεύουν ότι η οικογενειακή τους κατάσταση έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους 12 μήνες, σε σύγκριση με αυτές που λένε ότι έχει βελτιωθεί.

Πρόκειται για το πιο αρνητικό επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020 (-18,4), όταν η χώρα είχε μόλις αρχίσει να υφίσταται τις συνέπειες της πανδημίας και της καραντίνας, που έκλεισαν ξαφνικά πολλές επιχειρήσεις και άφησαν πολλούς άνεργους. Στη συνέχεια, η κατάσταση άρχισε σταδιακά να βελτιώνεται, φτάνοντας σε ισοζύγιο -7 τον Σεπτέμβριο του 2021. Όμως η αρχή της ανόδου των τιμών φαίνεται να επιδείνωσε ξανά τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών, που με τα ίδια χρήματα αγοράζουν όλο και λιγότερα προϊόντα.

Τον Απρίλιο, ο πληθωρισμός, που μετρά τη μεταβολή των τιμών ενός συγκεκριμένου καλαθιού αγαθών, εκτινάχθηκε στο 6,2% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Πρόκειται για ένα ακόμη νέο ρεκόρ, μετά το επίπεδο του Μαρτίου, που έφτασε το 5,7%. Πρόκειται για την ισχυρότερη αύξηση τιμών που έχουν αντιμετωπίσει νοικοκυριά και ιδιώτες από το 2001, όταν ο πληθωρισμός ήταν 7,6%.

Αυτή η αύξηση φαίνεται ότι έπληξε περισσότερο τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα. Οι δαπάνες των νοικοκυριών για αγορά βασικών προϊόντων καλαθιού, όπως ψωμί, λάδι, γαλακτοκομικά και ζάχαρη, αυξήθηκαν με διψήφιους ρυθμούς τον Απρίλιο από 14 σε 24%, ασκώντας μεγάλη πίεση ειδικά στους προϋπολογισμούς των φτωχών νοικοκυριών.

Τα φτωχά νοικοκυριά στην Αλβανία ξοδεύουν σχεδόν το 60 τοις εκατό του μηνιαίου προϋπολογισμού τροφίμων τους, επομένως η αύξηση των τιμών είναι πιο πιθανό να επιδεινώσει την επιβίωσή τους. Η Αλβανία έχει περίπου 640 χιλιάδες ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες φτώχειας, με λιγότερο από 5,4 δολάρια την ημέρα, κατατάσσοντας τη χώρα μας με το υψηλότερο επίπεδο φτώχειας στην περιοχή, αν και με μείωση χθες από το 2020.

Αντίθετα, για τις οικογένειες με υψηλό εισόδημα, η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται. Η έρευνα της Τράπεζας της Αλβανίας έδειξε μια μικρή βελτίωση στις προσδοκίες για μεγάλες αγορές αυτοκινήτων, αγορές κατοικιών ή ανακαινίσεις σπιτιών. Ωστόσο, παρά τη βελτίωση, το ισοζύγιο απαντήσεων σε ερωτήματα που σχετίζονται με μεγάλες αγορές παραμένει εξαιρετικά αρνητικό. Για αγορές κατοικιών, το τελευταίο τρίμηνο του 2021 το υπόλοιπο ήταν -87,1 (από -88,86 το προηγούμενο τρίμηνο), υποδεικνύοντας ότι 87% περισσότερα νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ή να χτίσουν σπίτι, σε σύγκριση με εκείνα που έχουν.

Η απαισιοδοξία για τις οικονομικές προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε κάπως στην έρευνα του Απριλίου, αν και το ισοζύγιο παραμένει μεταξύ των πιο αρνητικών επιπέδων από τότε που καταρτίστηκε αυτός ο δείκτης. Τον Απρίλιο, το ισοζύγιο απαντήσεων ήταν -7,9, από -11,8 τον Μάρτιο, το αρνητικό ιστορικό επίπεδο από τον Μάιο του 2016.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου