Επανήλθαν οι οικονομικές πυραμίδες στην Αλβανία;

Επανήλθαν οι οικονομικές πυραμίδες στην Αλβανία;

Ολλανδική τράπεζα ανακάλυψε σύστημα οικονομικής πυραμίδας στην Αλβανία

Η Ολλανδία ενημέρωσε τις αλβανικές αρχές ότι υπάρχουν υποψίες ότι κάποιοι πολίτες εμπλέκονται στο σχέδιο Πόνζι, με άλλα λόγια σε οικονομικές πυραμίδες.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές του αλβανικού τηλεοπτικού σταθμού Top Channel, στη Διεύθυνση Πρόληψης και Ξεπλύματος Χρήματος, πριν από λίγες ημέρες δόθηκε εντολή για προσωρινό κλείδωμα λογαριασμών στο όνομα του 31χρονου ημεδαπού Β.Β. Μαζί όμως αποκαλύπτεται και το όνομα του συνεργάτη του, του πολίτη Vaid Tarja, που ερευνήθηκε στην πόλη Ελμπασάν για φορολογική απάτη και υπεξαίρεση 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων.

Καθώς η έφεση έκρινε ένοχο τον 40χρονο και τον καταδίκασε σε φυλάκιση 3 ετών, μαζί με τρίτο πρόσωπο, οι ύποπτοι καταλήγουν σε αμφίβολες και ασαφείς οικονομικές σχέσεις. Η Tarja, η οποία σύμφωνα με την εισαγγελία διαχειριζόταν στο παρελθόν 3 εταιρείες στον τομέα της εξόρυξης και της συλλογής αδρανών υλικών, ανακαλύφθηκε μετά από αποστολή μεταφορών από την Ολλανδία χαρακτηρίζοντάς τα ως χρέη.

Όμως, στις 29 Μαρτίου 2022, η τράπεζα αποστολής στην Ολλανδία ζήτησε επιστροφή χρημάτων υπογράφοντας ότι αυτά τα ποσά προέρχονταν από ένα πρόγραμμα Ponzi.

Επί του παρόντος, η Tarja βρίσκεται επίσης υπό έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Η αποστέλλουσα τράπεζα κεφαλαίων σύμφωνα με πηγές σηματοδοτεί τον ρόλο αυτών των προσώπων.

Για καθένα από αυτά περιγράφεται η δραστηριότητα από τα καζίνο μέχρι τη συντήρηση των κοινωνικών δικτύων και όπως είναι γνωστό εκ των προτέρων ο πραγματικός σκοπός αυτών των συναλλαγών μπορεί να είναι η εισροή κεφαλαίων στην Αλβανία.

Όπως φαίνεται και από την παραπάνω περίπτωση, η Αλβανία βρίσκεται για τα καλά χωμένη στη διαφθορά, χωρίς να μπορεί κάποιος να προβλέψει εάν αυτή η χώρα «καθαρίσει» κάποτε από τέτοια φαινόμενα. Όσο για τις οικονομικές πυραμίδες, μάλλον δεν σταμάτησαν να υπάρχουν την δεκαετία του '90.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου