Ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας της Αλβανίας;

Ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος Πρόεδρος Δημοκρατίας της Αλβανίας;

Με τη θητεία του σημερινού προέδρου Ιλίρ Μέτα να λήγει το καλοκαίρι, ήδη φουντώνουν οι φήμες για το ποιος θα τον αντικαταστήσει. Είναι απίθανο να είναι υποψήφιος για δεύτερη θητεία, ενώ είναι πολύ πιθανό αυτός ο πρόεδρος να είναι επιλογή του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς έχει και την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Οι Σοσιαλιστές της Αλβανίας φαίνεται πως θα κάνουν κάθε προσπάθεια να παρουσιάσουν την επιλογή ως δικομματική, ενώ θα θέλουν επίσης να αποφύγουν ένα λάθος όπως έκαναν με τον νυν ΠτΔ Μέτα, ο οποίος προηγουμένως συμμαχούσε μαζί τους πριν συμμαχήσει με το Δημοκρατικό Κόμμα.

Μερικοί από τους πιο πιθανούς υποψήφιους ως αρχηγός του Αλβανικού κράτους.

Jozefina Topalli (Γιοσεφίνα Τοπάλι)

Μια πιθανή επιλογή του Δημοκρατικού Κόμματος, η Jozefina Topalli, ήταν η πρώην πρόεδρος του αλβανικού κοινοβουλίου μεταξύ 2005 και 2013 και υπήρξε αντιπρόεδρος του ΔΚ. Είναι απόφοιτη του Πανεπιστημίου Τιράνων και έχει ολοκληρώσει το διδακτορικό της στις ευρωπαϊκές σπουδές. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, ρωσικά και αλβανικά.

Το ΣΚ θα μπορούσε ίσως να τη στηρίξει επειδή είναι γυναίκα – κάτι που ταιριάζει στη «φεμινιστική» εικόνα που προσπαθούν να καλλιεργήσουν – και έχει παίξει κρίσιμο κοινοβουλευτικό ρόλο για πολλά χρόνια.

Elisa Spiropali (Ελίσα Σπυρόπαλι)

Η Spiropali είναι υπουργός Επικρατείας με τοστην κυβέρνηση του λρωθυπουργού Έντι Ράμα. Έλαβε δίπλωμα από κολέγιο στον Καναδά πριν συνεχίσει τις σπουδές της στις ΗΠΑ, όπου έλαβε πτυχίο στην πολιτική και στα οικονομικά.

Η Spiropali δεν είναι δημοφιλής εκτός των κύκλων του Σοσιαλιστικού, κυρίως λόγω της σκληρής και αντιδιπλωματικής γλώσσας της. Έχει αποκαλέσει τους ειρηνικούς διαδηλωτές «μπούρδες».

Μπορεί να μην έχει τη χάρη και την ευπρέπεια κάποιων άλλων υποψηφίων, αν το ΣΚ θέλει προχωρήσει με έναν κομματικό υποψήφιο, θα ήταν η νούμερο ένα επιλογή.

Gramoz Ruci (Γκράμοζ Ρούτσι)

Ο Ruci ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα με το κομμουνιστικό κόμμα το 1988, όπου ήταν ο πρώτος γραμματέας του Τελελενίου. Αποφοίτησε από το Χημικό και εργάστηκε ως δάσκαλος, στη συνέχεια έγινε υπουργός Εσωτερικών το 1990. Ήταν επίσης ο υπουργός υπεύθυνος για την Κρατικήν Ασφάλεια (Sigurimi), το διαβόητο δίκτυο μυστικής αστυνομίας και κατασκοπείας που τρομοκρατούσε τους πολίτες της Αλβανίας και κατέστειλε την πολιτική δραστηριότητα. Από το 1992 έως το 1996, ήταν ο γενικός γραμματέας του σοσιαλιστικού κόμματος, άμεσος απόγονος του κομμουνιστικού κόμματος. Υπηρέτησε ως πρόεδρος της Βουλής προτού παραιτηθεί το 2021. Ο Ρούτσι μιλάει αλβανικά, ελληνικά και ιταλικά.

Ωστόσο η τοποθέτηση ενός πρώην κομμουνιστή σε ρόλο αρχηγού κράτους θα μπορούσε να είναι ένα βήμα πολύ μακριά, ακόμη και για αυτήν την κυβέρνηση. Η κατακραυγή και ο κακός θα ήταν πιθανώς πολύ έντονη, κυρίως καθώς εξακολουθούν να αγνοούνται πάνω από 6000 άνθρωποι από τον κομμουνισμό.

Lea Ypi (Λέα Ύπι)

Η Lea Ypi είναι περισσότερο γνωστή ως συγγραφέας και ακαδημαϊκός καθώς δίνει διαλέξεις στο London School of Economics για την πολιτική θεωρία. Περιγράφοντας τον εαυτό της ως «Καντιανή μαρξίστρια». Σπούδασε φιλοσοφία στην Ιταλία και στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό και διδακτορικό από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο.

Υπήρξαν πολλές εικασίες για το εάν η Ypi τρέφει πολιτικές φιλοδοξίες, αλλά είπε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Πολλοί από τους επικριτές της είπαν ότι το βιβλίο της και η ρητορική γύρω από αυτό, ιδιαίτερα από στελέχη του ΣΚ, έθεσαν τα θεμέλια για την υποψηφιότητά της ως πρόεδρος. Ο διορισμός μιας διανοούμενης, δημιουργικής νεαρής γυναίκας στο ρόλο της προέδρου, ιδιαίτερα μιας γνωστής διεθνώς, θα ήταν μια ιδιοφυΐα για το ΣΚ. Επιπρόσθετα, οι συμπάθειές της για τον κομμουνισμό θα έπαιρναν τα χέρια των κυρίαρχων Σοσιαλιστών, παρέχοντας το πολύ αναγκαίο άσπρισμα για τα κληρονομικά τους εγκλήματα.

Ωστόσο, η Ypi λέει ότι δεν θέλει να είναι αρχηγός κράτους, και επιπλέον, ο πρόεδρος πρέπει να έχει διαμείνει στην Αλβανία για αρκετά χρόνια πριν αναλάβει τη θέση, κάτι που δεν έχει κάνει η Ypi.

Lindita Nikolla (Λιντίτα Νικόλα)

Η Nikolla υπηρετεί ως πρόεδρος του κοινοβουλίου από το 2021. Πριν από αυτό, ήταν υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας μεταξύ 2013 και 2017.

Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο των Τιράνων στη Σχολή των Μαθηματικών προτού παρακολουθήσει ακαδημίες στο Ινστιτούτο για τη Δημοκρατία και τη Διαμεσολάβηση στα Τίρανα και και στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στις ΗΠΑ. Η Nikolla είναι επίσης μια κάπως αδιαμφισβήτητη προσωπικότητα και είναι γνωστή για την υποστήριξή της στην LGBTIQ κοινότητα.

Η Lindita ταιριάζει στο λογαριασμό όσον αφορά την εικόνα του ΣΚ. Τούτου δεχθέντος, μπορεί να θέλουν μια πιο ταπεινή φιγούρα για να κάνει τις προσφορές τους, οπότε θα ήταν μια ασφαλής επιλογή.

Mimi Kodheli (Μιμί Κοδέλι)

Η Mimi Kodheli ήταν η πρώτη γυναίκα υπουργός Άμυνας της Αλβανίας αφού ο Ράμα τη διόρισε στη θέση αυτή. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στην Ιταλία και έχει μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση από πανεπιστήμιο των ΗΠΑ. Εκτός από μιλάει αγγλικά, ιταλικά και μερικά γαλλικά και ισπανικά. Η πολιτική της σταδιοδρομία ξεκίνησε το 2002 όταν διορίστηκε αντιδήμαρχος των Τιράνων προτού εξελιχθεί σε Νομάρχη της κομητείας Τιράνων το 2005. Το 2009, ήταν μέλος του κοινοβουλίου ως αντιπρόεδρος της επιτροπής οικονομίας και οικονομικών και από το 2007, είναι ηγετικό στέλεχος του ΣΚ.

Επίσης είναι ύποπτη για λογοκλοπή της διδακτορικής της διατριβής «Κατάστημα στόχευσης πληθωρισμού: πρόταση για την Αλβανία», καθώς αρκετές παράγραφοι αντιγράφηκαν απευθείας και δεν αποδίδονται στην ίδια.

Lulzim Basha (Λουλζίμ Μπάσα)

Ο Μπάσα υπήρξε μέχρι πρόσφατα πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος της Αλβανίας μεταξύ 2013 – 2022 και διετέλεσε επίσης δήμαρχος των Τιράνων μεταξύ 2011 και 2015. Πριν από αυτό, είχε εκλεγεί στο κοινοβούλιο δύο φορές, εκπροσωπώντας τα Τίρανα και το Ελμπασάν. Ο Μπάσα γεννήθηκε στα Τίρανα από μητέρα Αλβανίδα από το Κοσσυφοπέδιο και πατέρα Αλβανό. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης και εργάστηκε για το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία πριν ενταχθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης στη διοίκηση του ΟΗΕ του Κοσσυφοπεδίου με νομικό ρόλο.

Ο Μπάσα θα μπορούσε να βάλει το βλέμμα του στην προεδρία. Έχει εκφράσει δημόσια την επιθυμία να ενώσει ΔΚ για άλλη μια φορά και ίσως αυτό να συμβεί από εξωτερικό ρόλο. Αν και είναι σίγουρα τα προσόντα για έναν τέτοιο ρόλο, δεν είναι πολύ δημοφιλής στο κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα ή την πλειοψηφία του ΔΚ και επομένως μπορεί να αποτύχει να λάβει την απαραίτητη υποστήριξη από το πολιτικό φάσμα της χώρας.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου