Το Αλβανικό Κοινοβούλιο απέρριψε την έκθεση για το σκάνδαλο με τους αποτεφρωτήρες

Το Αλβανικό Κοινοβούλιο απέρριψε την έκθεση για το σκάνδαλο με τους αποτεφρωτήρες

Την Πέμπτη, το αλβανικό κοινοβούλιο απέρριψε την έκθεση της αντιπολίτευσης που ισχυριζόταν πιθανή διαφθορά με αποτεφρωτήρες απορριμμάτων στα ανώτατα κυβερνητικά επίπεδα και ενέκρινε μια δεύτερη από την κυβερνητική πλειοψηφία που ισχυρίζεται ότι συντελέστηκε μια επιτυχής μεταρρύθμιση στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Όπως αναφέρουν τα αλβανικά ΜΜΕ, μια κοινοβουλευτική επιτροπή διερεύνησε για περισσότερους από τρεις μήνες τρεις συμβάσεις αποτέφρωσης απορριμμάτων που ανατέθηκαν σε ιδιωτικές εταιρείες από το 2014.

Η επιτροπή με επικεφαλής τη βουλευτή του Δημοκρατικού Κόμματος της αντιπολίτευσης Jorida Tabaku κάλεσε ορισμένους ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους να καταθέσουν, συμπεριλαμβανομένου του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα, όπου όλοι τόνισαν ότι είχαν ακολουθήσει σχολαστικά τους νόμους και οποιαδήποτε κατάχρηση εξουσίας στη διαδικασία ήταν ευθύνη ατόμων.

Η έκθεση της Tabaku υποστηρίζει ότι συμβάσεις για αποτεφρωτήρια ύψους τουλάχιστον 430 εκατομμυρίων ευρώ σε δημόσιο χρήμα ανατέθηκαν στους ίδιους ανθρώπους χωρίς διαγωνισμό, κατά παράβαση πολλών νόμων και σε συντονισμό με πολλά υπουργεία και άλλους φορείς.

Από πλευράς της η αντιπολίτευση ισχυρίζεται ότι η διαδικασία θα μπορούσε να προχωρήσει μόνο με την έγκριση του πρωθυπουργού και ότι η ομάδα αξιωματούχων που διεξάγει την υπόθεση διαφθοράς ισοδυναμεί με «δομημένη εγκληματική ομάδα», ειδική ονομασία σύμφωνα με τον αλβανικό νόμο για σοβαρή εγκληματική δραστηριότητα.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα εστίασε την 10ωρη κατάθεσή του στην άρνηση της ύπαρξης μιας τέτοιας «δομημένης εγκληματικής ομάδας».

Στην έκθεση των 120 σελίδων, η Tabaku ισχυρίζεται ότι παρέχει στοιχεία για νομικές παραβιάσεις, κατάχρηση εξουσίας, προγράμματα διαφθοράς, προγράμματα φοροδιαφυγής μέσω ενός δικτύου ψεύτικων εταιρειών και προγράμματα ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Μια λίστα με 50 στελέχη και υπαλλήλους της εταιρείας θα φτάσει στην Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς (SPAK) με την έκθεση, παρά την καταψήφιση της σοσιαλιστικής πλειοψηφίας, η οποία ψήφισε υπέρ μιας δεύτερης έκθεσης που συντάχθηκε από τους βουλευτές τους στην εξεταστική επιτροπή.

Η έκθεση των Σοσιαλιστών επαίνεσε την κυβερνητική μεταρρύθμιση στη διαχείριση των απορριμμάτων. Η πλειοψηφία κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τις εσωτερικές της διαμάχες καταστρώνοντας ένα σχέδιο διαφθοράς. Η βουλευτής Ermonela Felaj, αναπληρώτρια επικεφαλής της επιτροπής, τόνισε ότι οι ισχυρισμοί της αντιπολίτευσης δεν αποδεικνύουν την ύπαρξη δομημένης εγκληματικής ομάδας.

Παρόλα αυτά, η SPAK έχει ήδη ξεκινήσει έρευνες και για τα τρία συμβόλαια αποτεφρωτήρων στο Ελμπασάν, το Φίερι και τα Τίρανα.

Επιπλέον η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αυτή θα είναι η ευκαιρία της SPAK να αποδείξει ότι η αλβανική μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης δεν ελεγχόταν πλήρως από τη σοσιαλιστική πλειοψηφία. Επιμένουν ότι το φερόμενο σχέδιο διαφθοράς ελεγχόταν πίσω από το παραπέτασμα από τον πρωθυπουργό και εφαρμόστηκε από αρκετούς υπουργούς και άλλους ανώτερους αξιωματούχους.

Τα σκάνδαλα που έρχονται εδώ και αρκετό καιρό στο προσκήνιο και αφορούν την αλβανική κυβέρνηση, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταστεί δυνατά να αλλάξουν την κατάσταση προς όφελος των πολιτών της Αλβανίας. Αντιθέτως οι ολιγάρχες, ενδυναμώνουν ακόμη περισσότερο την θέση τους και παραμένουν αλώβητοι.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου