Αλβανία: Kim και Soreca εξαίρουν το έργο της SPAK

Αλβανία: Kim και Soreca εξαίρουν το έργο της SPAK

Η Πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα, Yuri Kim εξήρε χθες το έργο της Ειδικής Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) της Αλβανίας, καθώς και του Εθνικού Γραφείου Ερευνών, ενώ πρόσθεσε ότι «στο παρελθόν το δικαστικό σύστημα είχε κλείσει τα μάτια του».

Όπως αναφέρει το ΑΤΑ η Αμερικανίδα Πρέσβης παρευρέθηκε χθες στην τελετή που διοργανώθηκε με αφορμή την πιστοποίηση 28 ερευνητών Εθνικού Γραφείου Ερευνών.

Απευθυνόμενη σε αυτούς, η Kim είπε ότι «η επιτυχία σε αυτόν τον αγώνα βασίζεται στη σημαντική δουλειά που κάνετε κάθε μέρα, καθώς τίποτα δεν θα είναι εύκολο ή γρήγορο, αλλά απαιτεί πολλή δουλειά και κάθε μέρα πρέπει να μείνετε συγκεντρωμένοι για να διορθώσετε ένα σύστημα που έχει κλείσει τα μάτια του στο παρελθόν».

Επίσης, η Πρέσβης Kim συνεχάρη τη SPAK για τη 2η επέτειο από την ίδρυσή της. «Σε αυτά τα δύο χρόνια που η SPAK έγινε πραγματικότητα, είδαμε μια δράση που υψώνεται πάνω από μια άλλη δράση. Όλη η χώρα περίμενε αυτή τη στιγμή. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στηρίζει το αλβανικό κράτος και ευχαριστεί την SPAK για το ακλόνητο έργο της», είπε η Kim.

Από πλευράς του ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα, ο Πρέσβης Luigi Soreca είπε ότι «αυτά ήταν 2 χρόνια γεμάτα προκλήσεις και δυσκολίες».

«Ένας θεσμός δημιουργήθηκε από την αρχή. Η ΕΕ είναι πολύ δεσμευμένη να υποστηρίξει τη δημιουργία μιας ισχυρής και ανεξάρτητης SPAK, φυσικά με τον εταίρο μας, τις ΗΠΑ. Είμαι περήφανος που σήμερα, μετά από δύο χρόνια, βλέπουμε τα πρώτα αποτελέσματα», είπε ο Soreca.

Επίσης είπε ότι «χτίζεται μια ισχυρή ισορροπία και ο φόβος πέρασε από την άλλη πλευρά».

«Ο φόβος ήταν από την πλευρά των εισαγγελέων και των δικαστών που ήταν υπό την πίεση των εγκληματιών, αλλά ο φόβος πέρασε πλέον στην άλλη πλευρά. Έχουν συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν τη δικαιοσύνη», είπε.

Ακόμη ο Πρέσβης Soreca τόνισε ότι «είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η εστίαση, ειδικά σε θέματα υψηλής διαφθοράς».

Ο Soreca εκτίμησε ότι οι 28 ερευνητές του Εθνικού Γραφείου Ερευνών (BKH) που είναι πιστοποιημένοι σήμερα έχουν περάσει από μια πολύ δύσκολη διαδικασία επιλογής και είναι πλέον πολύ σημαντικοί παράγοντες σε αυτόν τον τομέα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου