Η διπλωματική καταστροφή των ΗΠΑ στην Αλβανία

Η διπλωματική καταστροφή των ΗΠΑ στην Αλβανία

Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα αποτελεί για τον αλβανικό πολιτικό κόσμο και όχι μόνο, η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αλβανία Yuri Kim, η οποία συχνά πυκνά κάνει αισθητή την παρουσία της σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές, καθώς και σε άλλες επίσημες εμφανίσεις στην χώρα.

Η ίδια υποστήριξε και συνεχίζει να υποστηρίζει την δικαστική μεταρρύθμιση στην Αλβανία, ως βασική προϋπόθεση για την πορεία της χώρας προς τους κόλπους της Ευρωπαϊκή Ένωσης.

Ακόμη προώθησε και υποστήριξε την Ειδική Εισαγγελία Καταπολέμησης της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK), ελέγχοντας το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας

Όπως αναφέρει σχετική ανάλυση επί τους θέματος, ο συνεχόμενος έλεγχος που διενήργησε η SPAK στους δικαστικούς της χώρας, καθαίρεσε από την θέση τους σχεδόν τους μίσους δικαστικούς, πράγμα που οδήγησε στην τριετή δυσλειτουργία του Συνταγματικού, αλλά και του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Η ανάδειξη νέων μελών του Συνταγματικού Δικαστηρίου έγινε όταν η αντιπολίτευση είχε παραιτηθεί από τη Βουλή ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον κατάφωρα αντισυνταγματικό διορισμό της νέας λεγόμενης «προσωρινής» εισαγγελέως Arta Marku, ωστόσο η απόφαση αυτή δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί καθώς δεν υπήρχε Συνταγματικό Δικαστήριο.

Η αποτυχία των κινήσεων των ΗΠΑ στην Αλβανία, αποτελεί κόκκινο πανί για άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, οι οποίες δεν δέχονται παρόμοιες μεταρρυθμίσεις.

Κατά τον Απρίλιο του 2021 στην Αλβανία διεξήχθησαν εθνικές εκλογές. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε την τρίτη του θητεία εν μέσω κατηγοριών για εξαγορά ψήφων, κατάχρηση κρατικών πόρων, μαζική παρακολούθηση και παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής, πίεση στη δημόσια διοίκηση και κατάχρηση περιορισμών για τον COVID-19 με σκοπό να αποτρέψει τη διασπορά να ψηφίσει.

Έπειτα ακολουθεί η κηρύξει του Σαλί Μπερίσα ως «persona non grata» από τον Υπουργό Εξωτερικών, Antony Blinken, με κατηγορίες για εμπλοκή του πρώτου σε διαφθορά.

Στη συνέχεια, τον Ιούλιο, η Kim πίεσε τον σημερινό αρχηγό του κόμματος της αντιπολίτευσης (ΔΚ) να αποκλείσει τον Μπερίσα από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και να πυροδοτήσει τη μεγάλη ρήξη εντός της αλβανικής αντιπολίτευσης που υφίσταται ακόμη.

Όλα τα παραπάνω γεγονότα κάνουν πολλούς πολίτες της Αλβανίας και υποστηρικτές του Δημοκρατικού Κόμματος, να μην εμπιστεύονται πια της ΗΠΑ και τον Μπάσα.

Ουσιαστικά τον θεωρούν διορισμένο πρόεδρο από τις ΗΠΑ, πιστεύοντας ταυτόχρονα πως αμφισβητείται η νοημοσύνη τους και η δημοκρατία στην Αλβανία.

Και όλα αυτά ενισχύουν το νέο «καθεστώς Ράμα» στη χώρα.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου