Η ΕΕ ζητά από την αλβανική κυβέρνηση να μην χορηγεί αλβανική υπηκοότητα σε ξένους επενδυτές

Η ΕΕ ζητά από την αλβανική κυβέρνηση να μην χορηγεί αλβανική υπηκοότητα σε ξένους επενδυτές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στην αλβανική κυβέρνηση να αποσυρθεί από την έγκριση του σχεδίου κτήσης αλβανικής ιθαγένειας μέσω των επενδύσεων, που προβλέπεται στο νέο νόμο περί ιθαγένειας της χώρας.

Όπως φαίνεται η κυβέρνηση Ράμα, παράλληλα με τις καταπατήσεις στα παράλια της Χιμάρας και ευρύτερα, έχει σκοπό μαζί με την γη, να χορηγήσει στους επενδυτές την αλβανική ιθαγένεια, συνεπώς και κάθε δικαίωμα που έχει ο κάθε υπήκοος πολίτης της Αλβανίας.

Η τέταρτη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον μηχανισμό αναστολής θεωρήσεων, που δημοσιεύθηκε στις 4 Αυγούστου, η οποία επιτρέπει σε πολίτες από τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν χωρίς βίζα, αναφέρει ότι:

«Η επιτροπή παρακολουθεί τον πιθανό αντίκτυπο του νέου αλβανικού νόμου για την ιθαγένεια στο καθεστώς χωρίς βίζα. Παρόλο που τα εκτελεστικά μέτρα δεν έχουν υιοθετηθεί μέχρι σήμερα, ο νόμος παρέχει μια ευκαιρία για τη δημιουργία ενός καθεστώτος ιθαγένειας επενδυτών, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να παρακάμψει τις διαδικασίες θεώρησης της ΕΕ και την εις βάθος ανάλυση της ικανότητας ενός ατόμου για μετανάστευση και την απειλή για την ασφάλειά του.

Η έκθεση παροτρύνει επίσης την κυβέρνηση να αυξήσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και των αβάσιμων αιτήσεων ασύλου.

«Συνεχίστε να οργανώνετε περαιτέρω ενημερωτικές εκστρατείες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των ταξιδιών χωρίς βίζα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ακόμη τονίζει την βελτίωση της αποτελεσματικότητας στην δίωξη επιβολής του νόμου στην καταπολέμηση της διαφθοράς υψηλού επιπέδου και του οργανωμένου εγκλήματος.

Η Αλβανία έγινε μέρος αυτής της έκθεσης μετά από αίτημα της ολλανδικής κυβέρνησης να άρει το καθεστώς ελεύθερης κυκλοφορίας των Αλβανών πολιτών στην ΕΕ λόγω του υψηλού αριθμού λαθρομεταναστών και του οργανωμένου εγκλήματος κατά το 2017.

Δυστυχώς η εκχώρηση τόσων δικαιωμάτων στους ξένους φαίνεται να προμηνύει την «αναδημιουργία» μιας νέας Αλβανίας, όπου οι πολίτες της αποχωρούν από τον τόπο μαζικά και οι επενδυτές με ξένους πληθυσμούς, καταλαμβάνουν το κενό που δημιουργείται. Φυσικά το ίδιο ισχύει εδώ και τριάντα χρόνια με τον εποικισμό των περιοχών της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, από αλλογενείς κατά παράβαση κάθε ευρωπαϊκού και παγκοσμίου δικαίου.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου