Αλβανία: Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά την αποπομπή 7 δικαστών

Αλβανία: Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά την αποπομπή 7 δικαστών

Το Δημοκρατικό Κόμμα στην Αλβανία ζήτησε χθες την αποπομπή 7 εκ των 8 δικαστών του Εκλογικού Κολλεγίου της χώρας, οι οποίοι αρνήθηκαν να επαναλάβουν τις εκλογές στην Αυλώνα, το Μπεράτι και το Αργυρόκαστρο. Το κόμμα της αντιπολίτευσης υποστηρίζει πως η εν λόγω δικαστές δεν είναι αμερόληπτοι και πως θα συνεχίζουν να απορρίπτουν τα άλλα 6 αιτήματα του, τα οποία αφορούν την εξέταση των στοιχείων εκλογικής νοθείας και σε άλλες πόλεις.

Οι περιπτώσεις αποκλεισμού δικαστών από τη δίκη προβλέπονται από το άρθρο 151 του εκλογικού κώδικα «Αποκλεισμός δικαστή από τη δίκη », όπως τροποποιήθηκε με το νόμο αριθ. 74/2012. Το σημείο 2 αυτού του άρθρου καθορίζει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να ζητηθεί ο αποκλεισμός δικαστή από τη δίκη.

«Η εξαίρεση γίνεται αν αποδειχθεί ότι ο δικαστής μεροληπτεί για την υπόθεση, υπήρξες στο παρελθόν εργοδότης, υπάλληλος, σύμβουλος, εκπρόσωπος ή δικηγόρος οποιασδήποτε πλευράς που εκδικάζεται, έχει σχέση προσωπική με οποιονδήποτε από τους διαδίκους», όπως αναγράφεται στο άρθρο 151, σημείο 2.

Επίσης ο νόμος στην Αλβανία ορίζει ότι η αίτηση αποκλεισμού δικαστή πρέπει να είναι ειδική για το άρθρο 5, αναφερόμενοι στις διατάξεις του.

Ως εκ τούτου, το ΔΚ θα πρέπει να αποδείξει ότι καθένας από τους 7 δικαστές είχε ατομικά επαγγελματικούς ή οικογενειακούς δεσμούς με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, δηλαδή το κόμμα που αποτελεί την αντίδικη πλευρά.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου