Κλιμάκια της αλβανικής κυβέρνησης έκαναν αυτοψία σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε χωριά της Βορείου Ηπείρου

 Κλιμάκια της αλβανικής κυβέρνησης έκαναν αυτοψία σε εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα σε χωριά της Βορείου Ηπείρου  Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

Τον Μάρτιο έλαβαν χώρα επισκέψεις αλβανικών κρατικών κλιμακίων, στα μέσα Μαρτίου, νοτίως του Αργυροκάστρου, για αυτοψία εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών χώρων και στρατοπέδων στα ελληνικά μειονοτικά χωριά...

Στις αρχές Μαρτίου κυκλοφόρησε η είδηση στα αλβανικά ΜΜΕ ότι η αλβανική κυβέρνηση ετοιμάζει έξι και πλέον κέντρα υποδοχής μεταναστών - προσφύγων. Η ειδησεογραφία αναφερόταν σε έξι τοποθεσίες ανά κέντρο υποδοχής, διεσπαρμένα σε όλη την αλβανική επικράτεια, με νοτιότερη αυτή του Αργυροκάστρου στη Βόρειο. Ηπειρο. Τα κέντρα αυτά είναι ανακαινισμένα ή υπό ανακαίνιση παλαιά εγκαταλελειμμένα στρατόπεδα. Μερικά δημοσιεύματα και πληροφορίες, ωστόσο, κάνουν λόγο ότι τα Τίρανα εξετάζουν και προωθούν σχέδια για δημιουργία τέτοιων κέντρων σε ελληνικά μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου.

Τηρώντας σιγήν ιχθύος, η αλβανική κυβέρνηση έχει αποφύγει να τοποθετηθεί επισήμως επί του θέματος. Ομοίως, η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στο θέμα.

Τον Μάρτιο έλαβαν χώρα επισκέψεις αλβανικών κρατικών κλιμακίων, στα μέσα Μαρτίου, νοτίως του Αργυροκάστρου, για αυτοψία εγκαταλελειμμένων στρατιωτικών χώρων και στρατοπέδων στα ελληνικά μειονοτικά χωριά της κοιλάδας του Δρίνου και εν γένει. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα του Απριλίου εθεάθησαν παρόμοια κλιμάκια στους Βουλιαράτες, όπου υπάρχει εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο. Η ανησυχία των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου είναι έκδηλη.

Λόγω της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για το Μεταναστευτικό στα σύνορα του Εβρου, είναι λογικό η αλβανική πλευρά να προετοιμάζεται σε επίπεδο υποδομών, ανησυχώντας για το ξέσπασμα μιας μεταναστευτικής κρίσης την τρέχουσα άνοιξη και το προσεχές θέρος.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η Αθήνα από την πλευρά της έχει στεγανοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές στην επικράτειά της μέσω Ηπείρου και εν γένει στη διασυνοριακή γραμμή με την Αλβανία, η αλβανική πλευρά καλείται από τις γεωπολιτικές εξελίξεις να αποφύγει τη λειτουργία κέντρων υποδοχής μεταναστών στα ελληνικά μειονοτικά χωριά της Βορείου Ηπείρου, ιδιαίτερα δυτικά του διασυνοριακού περάσματος της Κρυσταλλοπηγής, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως προσπάθεια αλλοίωσης του μακραίωνου πληθυσμιακού status quo και του ελληνικού χαρακτήρα των χωριών της Βορείου Ηπείρου στη Νότια Αλβανία.

Εκτιμάται ότι η δόμηση της αλβανικής μεταναστευτικής πολιτικής θα βασιστεί στην ανάγκη για τη βελτίωση των δοκιμαζόμενων ελληνοαλβανικών σχέσεων και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Με δεδομένες τις υπάρχουσες εκκρεμότητες για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελλήνων της Χειμάρρας και άλλων χωριών της Βορείου Ηπείρου σε θέματα ακίνητης περιουσίας και την υπόθεση του Κωνσταντίνου Κατσίφα, η βελτίωση των ελληνοαλβανικών σχέσεων προβάλλει ως μονόδρομος και γεωπολιτική αναγκαιότητα για την ευρύτερη περιοχή.

πηγη: ethnos.gr


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου