Έντι Ράμα στο euronews: H Αλβανία παράδειγμα σεβασμού των μειονοτήτων

  Έντι Ράμα στο euronews: H Αλβανία παράδειγμα σεβασμού των μειονοτήτων  Πηγή: Himara.gr | Ειδήσεις απ' την Βόρειο Ήπειρο

«Φωτεινό παράδειγμα σεβασμού των μειονοτήτων» χαρακτήρισε την Αλβανία ο πρωθυπουργός της χώρας, Έντι Ράμα, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Συμέλα Τουχτίδου και το euronews, αναφέρθηκε -μεταξύ άλλων- στις διμερείς σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα.

Ο Έντι Ράμα αναφέρθηκε στο ζήτημα των περιουσιών των μελών της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, και τους φόβους που εκφράζονται για υφαρπαγή τους, κάνοντας λόγο για «θόρυβο» που υποκρύπτει πολιτικές σκοπιμότητες, χαρακτήρισε «σημαντική» την πρόοδο που είχε επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων και -αναφερόμενος στον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα και την συμβίωση ελληνικής και αλβανικής κοινότητας- τόνισε πως όταν δεν εμπλέκεται η πολιτική «τίποτα κακό δεν μπορεί να γίνει».

Για τα θαλάσσια σύνορα

O πρωθυπουργός της Αλβανίας, ερωτηθείς για το ζήτημα των θαλασσίων συνόρων και το πού βρίσκονται αυτή την στιγμή οι σχετικές διαπραγματεύσεις, αναφέρθηκε στην σημαντική πρόοδο που είχε σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, ενώ τόνισε παράλληλα την ελπίδα του για εύρεση συναινετικής λύσης και με την παρούσα.

«Εργαστήκαμε με την προηγούμενη κυβέρνηση για αρκετό καιρό και σημειώσαμε σημαντική πρόοδο και πλέον πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την νέα κυβέρνηση, ελπίζοντας πως θα βρεθεί μία συναινετική λύση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Αλβανία, παράδειγμα σεβασμού των μειονοτήτων

Σχετικά με τον νόμο για τις απαλλοτριώσεις, που έχει προκαλέσει την σφοδρη αντίδραση των μελών της ελληνικής μειονότητας υπό τον φόβο της υφαρπαγής των περιουσίων τους, ο Έντι Ράμα έκανε λόγο για «ανοησίες».

Η Αλβανία είναι λαμπρό παράδειγμα σεβασμού όλων των μειονοτήτων και της ελληνικής, η οποία ζει εκεί για πάρα πολλά χρόνια, στις ίδιες συνθήκες με τους Αλβανούς. Και ναι, όταν υπάρχουν προβλήματα, αυτά είναι ίδια για όλους, όχι για την μία ή την άλλη μειονότητα. Επομένως, αυτά είναι ανοησίες

Σύμφωνα με τον Αλβανό πρωθυπουργό, ο θόρυβος γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα είναι πολιτικός

«Σε ό,τι αφορά στον νόμο, εργαζόμαστε εδώ και καιρό για να επιλύσουμε ζητήματα ιδιοκτησίας, πολύ πολύπλοκα μετά την πτώση του κομμουνισμού, όταν το καθεστώς που δεν επέτρεπε καμία ιδιοκτησία κατέρρευσε και πολλά πράγματα πήγαν στραβά. Αυτό που προσπαθούμε είναι απλά να αναμορφώσουμε μέρος της υπάρχουσας νομοθεσίας για το καλό όλων και να δώσουμε μία μάχη ενάντια σε ένα σύστημα διαφθοράς το οποίο ρουφάει-θα μπορούσαμε να πούμε-το αίμα των ανθρώπων σε ό,τι αφορά τις περιουσίες τους. Αλλά δεν αφορά αποκλειστικά την ελληνική μειονότητα αλλά όλους».

Ο θάνατος Κατσίφα και η συμβίωση Αλβανών και Ελλήνων

Ο Έντι Ράμα επέμεινε στην δήλωσή του μετά τον θάνατο του Έλληνα ομογενή, Κωνσταντίνου Κατσίφα, όταν είχε κάνει λόγο για «εξτρεμιστική τρέλα», λέγοντας χαρακτηριστικά:

Πίστευα και πιστεύω πως κάποιος που τρέχει μέσα στον κόσμο κρατώντας όπλο και απειλώντας τις ζωές ανθρώπων, είναι επικίνδυνος

Σχετικά με το αν ο θάνατος του Κατσίφα θα μπορούσε να οδηγήσει σε διαρκή διαμάχη μεταξύ της ελληνικής και αλβανικής κοινότητας, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας εμφανίστηκε αρνητικός.

«Δεν νομίζω. Αντιθέτως, πιστεύω πως η ιστορία των δύο κοινοτήτων δείχνει ότι αν δεν επεμβαίνει η πολιτική ή διάφορες πολιτικές ατζέντες, είναι σαν ένα. Επομένως δεν υπάρχει διχασμός ή μίσος στις καρδιές των κοινοτήτων όπου Αλβανοί και Έλληνες ζουν μαζί εδώ και πολλά χρόνια. Αποτελούν ένα λαμπρό παράδειγμα του πώς η πολιτική θα έπρεπε να χειριστεί το γεγονός ότι είμαστε γείτονες και τρόπον τινά «καταραμένοι» να ζούμε μαζί και να αγαπάμε ο ένας τον άλλο. Επομένως δεν νομίζω. Εάν η πολιτική δεν χώνει την μύτη της σε εγχώρια συμφέροντα και δεν επιχειρεί να κερδίσει υποστήριξη τρέφοντας το μίσος, τίποτα κακό δεν μπορεί να συμβεί».


Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Μητσοτάκη - Ράμα
Μνήμη Εθνομάρτυρα Κωνσταντίνου Κατσίφα

Ενισχύστε την προσπάθειά μας!


 
  1. Σχόλια (1)

  2. Σχολίασε

Σχόλια (1)

This comment was minimized by the moderator on the site

ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΛΑΟΥ ΕΝΑ ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΠΟΥ ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΕΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΟΤΑΝ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΜΙΛΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ.ΟΣΟ ΚΑΙ ΝΑ ΧΤΥΠΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ ΣΤΙΣ ΜΕΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΥ ΜΑΣ ΤΟΠΟΥ ΜΠΗΚΕ ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΑΝΕΞΙΤΗΛΗ."ΜΙΑ ΦΟΡΑ Κ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΣΤΟ ΜΠΟΥΛΕΡΑΤΙ ΖΟΥΣΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΠΟΥ ΤΟ ΕΛΕΓΑΝ ΚΩΣΤΑΝΤΗ...''.ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΑΛΒΑΝΙΑ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΛΛΑΔΑ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΕΥΡΩΠΗ!ΚΟΙΜΗΣΟΥ ΗΣΥΧΑ,ΚΩΣΤΑ ΚΑΤΣΙΦΑ,ΑΥΤΟ ΤΟ ΧΩΜΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ.ΣΤΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ!

Δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο στο άρθρο

Αφήστε τα σχόλια σας

Συνημμένα (0 / 3)
Share Your Location

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.himara.gr/

ΒΡΕΙΤΕ ΜΑΣ

Μπορείτε να μας βρείτε και να συνδεθείτε μαζί μας στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ακολουθήστε μας:


Η σελίδα είναι αφιερωμένη στην μνήμη του Γιώργου Γκιώνη