Ο πρόεδρος του αλβανικού Κοινοβουλίου απειλεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με καθαίρεση

Ο πρόεδρος του αλβανικού Κοινοβουλίου απειλεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας με καθαίρεση

Η απόφαση του προέδρου της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, για αναβολή των δημοτικών εκλογών που ήταν προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου, έχει εξοργίσει τα μέλη του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Γκράμοζ Ρούτσι απείλησε ότι υπάρχει η απαιτούμενη πλειοψηφία για την έκπτωση του Ιλίρ Μέτα από τη θέση του Προέδρου της χώρας.

«Η πλειοψηφία έχει τις ψήφους για να ρίξει τον Μέτα και η σιωπή από τους διεθνείς εταίρους μας, ΗΠΑ και ΕΕ είναι ένας τρόπος αποδοχής αυτής της ακραίας ψηφοφορίας στη Συνέλευση για την απομάκρυνση του σημερινού αρχηγού του κράτους. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Συνέλευσης, Γκράμοζ Ρούτσι, με μια διαδικασία αστραπή θα διορισθεί ο νέος πρόεδρος ο οποίος θα εγκρίνει την ίδρυση του Συνταγματικού Δικαστηρίου , αλλά και θα υποστηρίξει σθεναρά τη δημιουργία νέων θεσμών στη δικαιοσύνη», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ένα από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος,που ζήτησε να μην δημοσιοποιηθεί το όνομά του, διευκρινίζει ότι η έκπτωση του Ιλίρ Μέτα από τη θέση του προέδρου του κράτους, θα τερματίσει την αντισυνταγματική συμπεριφορά του, καθώς η Αλβανία αντιμετωπίζει προκλήσεις με σημαντικές αποφάσεις για τις διαπραγματεύσεις και τη δημιουργία νέων θεσμών στη δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πλειοψηφία κατέχει τις 94 απαραίτητες ψήφους υπέρ της καθαίρεσης του Ιλίρ Μέτα και ένας νέος πρόεδρος θα μπορούσε να αναλάβει τον προεδρικό θώκο τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά άρθρα