Αλβανία: Πλωτή φωτοβολταϊκή μονάδα 13,8 MW στον υδροηλεκτρικό Vau i Dejes

Αλβανία: Πλωτή φωτοβολταϊκή μονάδα 13,8 MW στον υδροηλεκτρικό Vau i Dejes

Τρία χρόνια μετά την ίδρυσή της, η εταιρεία "SENA Solar Energy of Albania", θυγατρική της Αλβανικής Εταιρείας Ηλεκτρισμού (KESH), υπέβαλε στο Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας την αίτηση για την κατασκευή πλωτής φωτοβολταϊκής μονάδας στο Vaun e Dejës.

Η μονάδα, η οποία θα τοποθετηθεί στη δεξαμενή του υδροηλεκτρικού σταθμού Vau de Deja, αναμένεται να έχει εγκατεστημένη ισχύ 13,8 MW.

Η ίδρυση της SENA τον Μάρτιο του 2021 έλαβε χώρα στο πλαίσιο της συμφωνίας χρηματοδότησης για την κατασκευή του πλωτού εργοστασίου μεταξύ της KESH και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD).

Πέρα από την ανάπτυξη και λειτουργία του πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού στο Vaun e Deja, η SENA έχει ως στόχο την παραγωγή, πώληση, εμπορία ή μελέτη όλων των υποστηρικτικών υπηρεσιών στον τομέα της βιομηχανίας και της ενέργειας, καθώς και την άσκηση εμπορικών δραστηριοτήτων στον τομέα της ενέργειας.

Η κατασκευή της πλωτής φωτοβολταϊκής μονάδας αποτελεί μέρος της στρατηγικής της KESH για διαφοροποίηση των πηγών παραγωγής ενέργειας. Σήμερα, η δημόσια εταιρεία διαθέτει μόνο ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 5,14 MWp στο φράγμα Qyrsaq, στο Vaun e Deja, ενώ η υπόλοιπη παραγωγική της ικανότητα προέρχεται από τους τρεις υδροηλεκτρικούς σταθμούς του Καταρράκτη Drin.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου