Eurostat: Η Αλβανία κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2022

Eurostat: Η Αλβανία κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη για το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2022

Η Αλβανία βίωσε ταχεία οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, κυρίως χάρη στον κατασκευαστικό τομέα και τις πωλήσεις ακινήτων, καθώς και στον τουρισμό. Ωστόσο, παρά αυτή την ανάπτυξη, η ευημερία των πολιτών της χώρας δεν φαίνεται να έχει βελτιωθεί αισθητά.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat, η Αλβανία κατέχει την τελευταία θέση στην Ευρώπη όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ το 2022, με μόλις το 34% του μέσου όρου της ΕΕ. Ακόμα και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η οποία στο παρελθόν βρισκόταν στο ίδιο επίπεδο με την Αλβανία, έχει πλέον ξεπεράσει την Αλβανία σε αυτόν τον δείκτη.

Ενώ η οικονομία της Αλβανίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,85% το 2022, περίπου το ήμισυ αυτής της ανάπτυξης προήλθε από τον κατασκευαστικό τομέα και τα ακίνητα. Αυτή η εστίαση στην ανάπτυξη που βασίζεται στις κατασκευές δεν φαίνεται να έχει θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των πολιτών, καθώς η Αλβανία παραμένει η φτωχότερη χώρα στην Ευρώπη.

Επιπλέον, η Αλβανία κατατάσσεται τελευταία και στην ατομική κατανάλωση κατά κεφαλήν (AIC), έναν δείκτη που μετρά την αγοραστική δύναμη αγαθών και υπηρεσιών. Αυτό υποδηλώνει ότι οι πολίτες της Αλβανίας έχουν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο σε σύγκριση με τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Παρόλο που η ανάπτυξη του ΑΕΠ αποτελεί σημαντικό δείκτη οικονομικής ευημερίας, η Eurostat τονίζει ότι η ατομική κατανάλωση κατά κεφαλήν μπορεί να παρέχει μια πιο ακριβή εικόνα για την ευημερία των πολιτών.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου