Η Δανία στέλνει 300 κρατούμενους στο Κοσσυφοπέδιο

Η Δανία στέλνει 300 κρατούμενους στο Κοσσυφοπέδιο

Σε μια αμφιλεγόμενη συμφωνία, η Δανία και το Κοσσυφοπέδιο υπέγραψαν συμφωνία για τη μεταφορά 300 κρατουμένων από τη Δανία σε φυλακή στο Γκίλαν του Κοσσυφοπεδίου. Η κίνηση έχει προκαλέσει αντιδράσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες εκφράζουν ανησυχίες για τις συνθήκες στις φυλακές του Κοσσυφοπεδίου και την ευημερία των κρατουμένων.
Σύμφωνα με τη συμφωνία, η Δανία θα χρηματοδοτήσει την ανακαίνιση της φυλακής Γκίλαν σύμφωνα με τα δανικά πρότυπα, λαμβάνοντας παράλληλα 210 εκατομμύρια ευρώ για τη διάρκεια της 10ετούς συμφωνίας. Η φυλακή θα τεθεί υπό τη συνδιοίκηση ενός Δανού και ενός Κοσοβάρου διευθυντή, ενώ οι φρουροί θα είναι ντόπιοι.
Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως το "Dignity", ανησυχούν για ιστορίες κακομεταχείρισης στις φυλακές του Κοσσυφοπεδίου, όπως βία μεταξύ κρατουμένων, διαφθορά και ανεπαρκής φροντίδα για κρατούμενους με ψυχικές ασθένειες. Επιπλέον, εκφράζουν ανησυχίες για την πρόσβαση των κρατουμένων στην υγειονομική περίθαλψη και τις οικογενειακές επισκέψεις.
Κάποιοι επικριτές θεωρούν τη συμφωνία ως μεταφορά του προβλήματος της υπερπληθυσμού των φυλακών της Δανίας σε μια φτωχότερη χώρα. Ισχυρίζονται ότι η Δανία ουσιαστικά "εξαγοράζει" χώρο σε φυλακές, αποποιούμενη την ευθύνη για τους δικούς της κρατούμενους.
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση της Δανίας υποστηρίζει ότι η συμφωνία θα προσφέρει στους κρατούμενους καλύτερες συνθήκες και ευκαιρίες για επανένταξη στην κοινωνία. Ο Δανός υπουργός Δικαιοσύνης, Mattias Tesfaye, δήλωσε ότι η συμφωνία "θα διασφαλίσει ότι οι κρατούμενοι θα εκτίσουν την ποινή τους σε ένα σύγχρονο και ασφαλές περιβάλλον".

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου