Αλβανοί και Κοσοβάροι ηγούνται στις αιτήσεις ασύλου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Αλβανοί και Κοσοβάροι ηγούνται στις αιτήσεις ασύλου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Άσυλο (EUAA), για το πρώτο τρίμηνο του 2024, Αλβανοί και Κοσοβάροι πολίτες ηγούνται στις αιτήσεις ασύλου από τα Δυτικά Βαλκάνια προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο αριθμός των αιτήσεων από αυτές τις δύο χώρες είναι πολύ υψηλότερος σε σύγκριση με γειτονικές χώρες όπως η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Βοσνία Ερζεγοβίνη και το Μαυροβούνιο.

Μόνο τον Μάρτιο του 2024, υποβλήθηκαν 624 αιτήσεις από Αλβανούς και 513 από Κοσοβάρους, ενώ οι αιτήσεις από γειτονικές χώρες κυμαίνονταν σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα. Η τάση αυτή φέρνει στο προσκήνιο ερωτήματα σχετικά με τους λόγους που ωθούν τους πολίτες αυτών των χωρών να ζητήσουν άσυλο στην Ευρώπη.

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αλβανοί έχουν το χαμηλότερο ποσοστό αναγνώρισης ασύλου στις χώρες της ΕΕ, με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 1%. Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τα κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αιτούντες.

Συνολικά, το 2023 υποβλήθηκαν 9.145 αιτήσεις από Αλβανούς στην ΕΕ, ενώ για το πρώτο τρίμηνο του 2024 ο αριθμός αγγίζει τις 2.016. Οι προτιμώμενες χώρες προορισμού είναι η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία, ενώ παράλληλα εκκρεμούν 16.000 έως 20.000 αιτήματα στη Μεγάλη Βρετανία.

...

Οι Αλβανοί κατατάσσονται στη δεύτερη θέση στον αριθμό των ατόμων στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στην ΕΕ

Οι Αλβανοί κατατάσσονται στη δεύτερη θέση μετά τους Ουκρανούς στον αριθμό των ατόμων στους οποίους απαγορεύτηκε η είσοδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου