Το αλβανικό ΥΠΑΜ παρουσίασε την κρατική εταιρεία που θα αναλάβει την παραγωγή και εμπορία όπλων στη χώρα

Το αλβανικό ΥΠΑΜ παρουσίασε την κρατική εταιρεία που θα αναλάβει την παραγωγή και εμπορία όπλων στη χώρα

Η Αλβανία, σε μια κίνηση για την ενίσχυση της αμυντικής της ικανότητας και την τόνωση της οικονομίας, προχωρά στην αναζωογόνηση της άδρανής εδώ και χρόνια στρατιωτικής βιομηχανίας. Ο υπουργός Άμυνας, Νίκο Πελέσι, ηγείται της πρωτοβουλίας, η οποία περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας νέας κρατικής εταιρείας, την KAYO sh.a., με σκοπό την παραγωγή και εμπορία όπλων, πυρομαχικών, εξοπλισμού και στρατιωτικών τεχνολογιών.

Η KAYO sh.a. θα λειτουργήσει ως εμπορική εταιρεία, αλληλεπιδρώντας στην εγχώρια και διεθνή αγορά. Στόχος είναι η αξιοποίηση των κληρονομημένων ικανοτήτων της στρατιωτικής βιομηχανίας, η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και η προώθηση της καινοτομίας σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Η αναζωογόνηση της στρατιωτικής βιομηχανίας θεωρείται απαραίτητη για την ικανοποίηση των αναγκών των αλβανικών ενόπλων δυνάμεων, οι οποίες έως τώρα προμηθεύονταν οπλισμό από το εξωτερικό. Η Αλβανία, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει την υποχρέωση να αυξήσει τις αμυντικές της δυνατότητες και να εναρμονιστεί με τα πρότυπα της Συμμαχίας.

Παράλληλα, η ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας μπορεί να αποτελέσει πηγή κερδών για την αλβανική οικονομία. Η KAYO sh.a. φιλοδοξεί να γίνει ανταγωνιστικός παίκτης στην παγκόσμια αγορά όπλων, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την οικονομική ανάπτυξη.

Η αρχική επένδυση για τη δημιουργία της KAYO sh.a. ανέρχεται στα 300 εκατομμύρια λεκ (2,9 εκατ. ευρώ περίπου) και θα καλυφθεί από το αποθεματικό ταμείο. Η υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να ωφελήσει την Αλβανία σε πολλαπλά επίπεδα, ενισχύοντας την άμυνά της, τροφοδοτώντας την οικονομία και εξυψώνοντας το προφίλ της στη διεθνή σκηνή.

...

Η Αλβανία διπλασιάζει τις στρατιωτικές δαπάνες: Σε ποια θέση βρίσκεται η χώρα στην περιοχή και στην Ευρώπη;

Σε μια εποχή γεωπολιτικής αστάθειας και αυξημένης απειλής συγκρούσεων, η Αλβανία στρέφεται στην ενίσχυση της στρατιωτικής της ισχύος. Σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για ...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου