Σκάνδαλο IPARD στην Αλβανία: Αβάσιμες οι δηλώσεις για επιστροφή κονδυλίων

Σκάνδαλο IPARD στην Αλβανία: Αβάσιμες οι δηλώσεις για επιστροφή κονδυλίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) ανέστειλε εκατομμύρια ευρώ σε γεωργικές επιχορηγήσεις από το πρόγραμμα IPARD στην Αλβανία τον Ιούλιο του 2023, λόγω υποψιών για διαφθορά. Η Αλβανία δεν έχει ακόμα ημερομηνία για την επαναλειτουργία των ταμείων, παρά τις αισιόδοξες δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Γεωργίας Dhimitër Kote.

Ο Kote, σε τηλεοπτική του εμφάνιση, προανήγγειλε την επιστροφή του IPARD III το 2025. Ωστόσο, τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και το ίδιο το Υπουργείο Γεωργίας διέψευσαν τους ισχυρισμούς του. Ο εκπρόσωπος της ΕΕ για το εμπόριο και τη γεωργία, Olof Gill, τόνισε ότι η Αλβανία δεν έχει ακόμα ημερομηνία για το άνοιγμα των κεφαλαίων, ενώ το Υπουργείο Γεωργίας ξεκαθάρισε ότι η επιστροφή του IPARD III εξαρτάται από την εκπλήρωση συγκεκριμένων όρων.

Η Αλβανία, δικαιούχος χώρα του IPARD, επωφελήθηκε από πάνω από 71 εκατομμύρια ευρώ μέσω του προγράμματος IPARD II (2014-2020). Η αναστολή των πληρωμών και η "πάγωση" των κονδυλίων για το IPARD III έρχονται ως αποτέλεσμα ερευνών για διαφθορά.

Σε απάντηση στις κατηγορίες, οι αλβανικές αρχές υπέβαλαν έκθεση "λογοδοσίας" στην ΕΕ τον Δεκέμβριο του 2023. Η έκθεση αυτή εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για το μέλλον του IPARD III.

Παράλληλα, ποινική έρευνα για καταχρήσεις κονδυλίων IPARD διεξάγεται από το SPAK.

...

Στον αέρα το τρίτο πακέτο επιχορηγήσεων για τους Αλβανούς αγρότες από την ΕΕ

Στην Αλβανία, η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε την έναρξη της εφαρμογής του Προγράμματος IPARD III για τη στήριξη της αλβανικής γεωργίας. Η απόφαση ακολο...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου