Αντιφατικές τάσεις δανεισμού στην Αλβανία για το πρώτο τρίμηνο του 2024

Αντιφατικές τάσεις δανεισμού στην Αλβανία για το πρώτο τρίμηνο του 2024

Η Τράπεζα της Αλβανίας δημοσίευσε στοιχεία που φέρνουν στο φως διαφορετικές τάσεις δανεισμού κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024. Ενώ τα πρότυπα για δάνεια προς επιχειρήσεις παρέμειναν σταθερά, παρατηρήθηκε αυστηροποίηση για τα στεγαστικά δάνεια ιδιωτών, σε αντίθεση με τα καταναλωτικά δάνεια που είδαν χαλάρωση.

Η αυστηροποίηση στα στεγαστικά δάνεια οφείλεται σε μια ενιαία τράπεζα του συστήματος, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες και αναμενόμενες εξελίξεις στην αγορά ακινήτων και το επιτοκιακό περιβάλλον. Ταυτόχρονα, τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους και οι αυξημένες απαιτήσεις για εξασφαλίσεις επηρέασαν αρνητικά τους όρους και τις προϋποθέσεις δανεισμού.

Παρά την αυστηροποίηση, ο ρυθμός έγκρισης δανείων προς ιδιώτες αυξήθηκε το πρώτο τρίμηνο, με χαμηλότερο ποσοστό απορρίψεων. Η βελτίωση αυτή οφείλεται σε βελτιωμένους δείκτες φερεγγυότητας και πιστωτικό ιστορικό.

Σε αντίθεση με τα στεγαστικά δάνεια, τα καταναλωτικά δάνεια είδαν χαλάρωση των προτύπων. Η αύξηση του μεγέθους και της διάρκειας των δανείων για χρηματοδότηση κατανάλωσης, σε συνδυασμό με την αυξημένη πίεση από τον ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα και την αντίληψη για χαμηλότερο κίνδυνο φερεγγυότητας, λειτούργησαν ως υποστηρικτικοί παράγοντες για την χαλάρωση.

Η υψηλότερη ζήτηση για χρηματοδότηση κατανάλωσης οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για δάνεια το πρώτο τρίμηνο. Οι τράπεζες, λαμβάνοντας υπόψη τις τάσεις, προβλέπουν συνέχιση της υψηλής ζήτησης για δάνεια και στο δεύτερο τρίμηνο, τόσο για χρηματοδότηση κατανάλωσης όσο και για αγορά κατοικιών.

Συνολικά, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι μια διαφοροποίηση στις τάσεις δανεισμού, με αυστηροποίηση για στεγαστικά δάνεια και χαλάρωση για καταναλωτικά. Η ζήτηση για δάνεια παραμένει υψηλή και οι τράπεζες εκτιμούν ότι η τάση θα διατηρηθεί και τους επόμενους μήνες.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου