Ανοίγει ο δρόμος για αιολικό γίγαντα 120 MW στο Πόγραδετς

Ανοίγει ο δρόμος για αιολικό γίγαντα 120 MW στο Πόγραδετς

Με την αυξανόμενη στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αιολική ενέργεια κερδίζει έδαφος στην Αλβανία.

Για πρώτη φορά, το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας έλαβε αίτηση για την κατασκευή μεγάλου αιολικού πάρκου, ισχύος 120 MW, στην περιοχή του Δήμου Πόγραδετς.

Η εταιρεία "Renx Albania" εκφράζει ενδιαφέρον για την υλοποίηση του έργου, χωρίς ωστόσο να επιδιώκει την υιοθέτηση των κυβερνητικών μέτρων στήριξης.

Η πρωτοβουλία αυτή σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την αιολική ενέργεια στην Αλβανία, η οποία έως τώρα εστιάζει σε μικρότερες εγκαταστάσεις έως 3 MW.

Σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή αποτέλεσε και η πρόσφατη δημοπρασία αιολικών πάρκων από το Υπουργείο Υποδομών και Ενέργειας, με την ανάδειξη 3 νικητηρίων έργων συνολικής ισχύος 222,48 MW.

Η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας κρίνεται απαραίτητη για την Αλβανία, η οποία σήμερα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην υδροηλεκτρική ενέργεια.

Η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας αποτελεί ζωτικής σημασίας ζήτημα, λαμβάνοντας υπόψη τις υδρολογικές συνθήκες και την ανάγκη για ενεργειακή ασφάλεια.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, αν και υπάρχουν 2 αδειοδοτημένες εταιρείες για την παραγωγή αιολικής ενέργειας, τα αντίστοιχα εργοστάσια δεν έχουν τεθεί ακόμα σε λειτουργία.

Η αίτηση για την κατασκευή του μεγάλου αιολικού πάρκου στο Πόγραδετς φέρνει στο προσκήνιο τις δυνατότητες που η αιολική ενέργεια προσφέρει στην Αλβανία.

Η υλοποίηση του έργου, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες στον τομέα, μπορεί να συμβάλει στην ενεργειακή αυτονομία της χώρας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Διαβάστε και:

...

Από την έλλειψη στην αφθονία: Η Αλβανία αγγίζει την ενεργειακή ανεξαρτησία

Η Αλβανία σημείωσε σημαντική πρόοδο προς την ενεργειακή ανεξαρτησία και βιωσιμότητα φέτος, παράγοντας για πρώτη φορά περισσότερη ενέργεια από όση καταναλώνει. Κεντρικό ρόλο σε αυτό το επίτευγμα έπαιξε...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου