Οικονομική άνοδος στο Νότο: Νέες κινητήριες δυνάμεις στην ευρωζώνη

Οικονομική άνοδος στο Νότο: Νέες κινητήριες δυνάμεις στην ευρωζώνη

Για δεκαετίες, οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης δέχονταν κριτική από τους πλουσιότερους βόρειους γείτονές τους. Τώρα, όμως, τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς ο Νότος αναδεικνύεται σε κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης στην ταραγμένη ευρωζώνη.

Σύμφωνα με έρευνες της S&P Global, η Ισπανία και η Ιταλία ξεπέρασαν τις προσδοκίες των οικονομολόγων με ταχύτερη ανάπτυξη τον Μάρτιο, ενώ η Ελλάδα ακολούθησε με αισιόδοξους δείκτες παραγωγής. Η άνοδος αυτή ώθησε τον δείκτη PMI για το νομισματικό μπλοκ να βγει από ύφεση 10 μηνών για πρώτη φορά.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που τροφοδοτούν την άνοδο του Νότου; Η άνοδος του τουρισμού μετά την πανδημία, η άνθηση των εξαγωγών και η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που έφεραν ενεργειακή αυτονομία και μείωσαν την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο, έχουν δώσει ώθηση στις λεγόμενες περιφερειακές χώρες της Μεσογείου.

Επιπλέον, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης "διόρθωσαν τις ανισορροπίες" που υπήρχαν στο παρελθόν, υιοθετώντας υγιείς οικονομικές πολιτικές. Αυτό έχει οδηγήσει σε ανάπτυξη χωρίς μακροοικονομικές αστάθειες, σε αντίθεση με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν η Γαλλία και η Γερμανία.

Η ισχυρή ανάπτυξη, η μείωση του χρέους και η χαμηλότερη ανεργία φέρνουν αισιοδοξία στον Νότο. Η Γαλλία, από την άλλη πλευρά, έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις ανάπτυξης, ενώ καλείται να αντιμετωπίσει αυξημένο έλλειμμα και να υλοποιήσει περικοπές δαπανών. Η Γερμανία βιώνει ύφεση, με υποτονικούς καταναλωτές, ασθενή εξωτερική ζήτηση και υψηλό κόστος δανεισμού.

Η άνοδος του Νότου προσελκύει και το ενδιαφέρον των επενδυτών, οι οποίοι αγοράζουν κρατικά ομόλογα χωρών όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Η διαφορά στις αποδόσεις ομολόγων σε σχέση με Γερμανία και Γαλλία έχει μειωθεί σημαντικά.

Η Ισπανία ξεχωρίζει, με ραγδαία αύξηση στις εξαγωγές και χαμηλότερο κόστος εργασίας σε σχέση με τους βόρειους γείτονες. Η Πορτογαλία ωφελείται από ρεκόρ έσοδα στον τουρισμό, άνοδο στις εξαγωγές και στροφή προς τις ΑΠΕ. Η Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τα δεινά του χρέους, βιώνει ρεκόρ στον τουρισμό, ανάπτυξη στις κατασκευές και επιτυχημένες IPO.

Συμπερασματικά, οι οικονομίες της Νότιας Ευρώπης έχουν αναδειχθεί σε δυναμικούς παράγοντες στην ευρωζώνη. Η στροφή προς υγιή οικονομικά, η αξιοποίηση των ΑΠΕ και η εξωστρέφεια φέρνουν καρπούς, προσελκύοντας επενδύσεις και αφήνοντας πίσω τα δεινά του παρελθόντος.

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου