Κάμψη στους ρυθμούς πωλήσεων ακινήτων κατά το 2023 στην Αλβανία

Κάμψη στους ρυθμούς πωλήσεων ακινήτων κατά το 2023 στην Αλβανία

Μετά την εντυπωσιακή ανάπτυξη του 2022, ο κατασκευαστικός κλάδος στην Αλβανία παρουσιάζει μια μετρήσιμη επιβράδυνση στους ρυθμούς αύξησης των πωλήσεων κατά το 2023.

Στοιχεία του INSTAT, που συλλέχθηκαν από κατασκευαστικές εταιρείες, καταγράφουν μια άνοδο 1% στους όγκους πωλήσεων το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με 16,1% την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Παρά την επιβράδυνση, η ζήτηση για ακίνητα παραμένει υψηλή. Η αγορά τροφοδοτείται από αγορές μεταναστών, οι οποίες παραδοσιακά αυξάνονται το τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους. Συνολικά, οι πωλήσεις ακινήτων το 2023, αν και αυξημένες, παρουσίασαν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης σε σύγκριση με το 2022.

Σε αντίθεση με την Αλβανία, η αγορά ακινήτων στην Ευρώπη βιώνει μια περίοδο στασιμότητας. Η μείωση της ζήτησης, σε συνδυασμό με τις ψυχολογικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, έχει δυσμενώς επηρεάσει τις επενδύσεις στον κλάδο.

Παρ' όλα αυτά, οι ντόπιοι κατασκευαστές στην Αλβανία διατηρούν αισιόδοξη στάση. Ο δείκτης εμπιστοσύνης, μετρούμενος από την Τράπεζα της Αλβανίας, παρουσίασε άνοδο 6,8% τον Φεβρουάριο, μετά από πτώση τον Ιανουάριο. Η άνοδος οφείλεται στις βελτιωμένες εκτιμήσεις για την τρέχουσα δραστηριότητα, ενώ αυξάνονται οι προσδοκίες για μελλοντική απασχόληση και άνοδο τιμών.

Διαβάστε και:

...

Νομιμοποιημένες κατασκευές στην Αλβανία : Άνω των 2,66 εκατ. ευρώ για αποζημίωση των ιδιοκτητών

Το Αλβανικό Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την οικονομική αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων που πλήττονται από τις νομιμοποιημένες κατασκευές. Η κυβέρνηση ενέκρινε την οικονομική αποζημίωση των ιδιοκτη...

Σχετικά άρθρα


Σχόλια

Προσθήκη σχολίου